Az egyik legnagyobb holland műszaki weboldal megosztotta a közönséggel, hogy hány százaléka jutott a gamerekhez a legyártott 3060 Ti kártyáknak.

Valószínűleg mindenki hallotta már róla, hogy hatalmas készlethiány alakult ki a legújabb szériás videokártyákból. Emiatt minden kártya ára hatalmasra nőtt, ami már igaz a korábbi szériás kártyákra is. Az is mindenki számára nyilvánvaló talán, hogy ennek egyik oka a koronavírus miatt kialakult gyártási és szállítási nehézségek miatt történt, illetve amiatt, hogy nagyon magasra lőtt a bitcoin értéke. Emiatt nagyon sokan fogtak ismét kriptovaluta-bányászatba, melyhez igyekeztek felvásárolni az összes RTX 30XX kártyákat. Így sajnos hoppon maradtak a gamerek.

Egy holland weboldal szerint a legyártott RTX 3060 Ti kártyák csupán 10 százaléka került a gamerekhez.

Reddit

Ezt abból feltételezik, hogy a kártyák használata során ennyinél használták a tényleges Nvidia drivert. A maradék 90 százalékról nem sokat tudni, de a cikk írója természetesen azt feltételezi, hogy a sok-sok 3060 Ti bányagépekbe került, melyeknél egyedi illesztőprogramokat és firmware-t használnak.

Mindez a Tweakers.net márciusi (fizetős) cikkéből származik, mely Hollandia egyik legnagyobb és legismertebb tech weboldala. Sajnos a cikkből nem derül ki, hogy ezeket az információkat pontosan kitől és hogyan szerezték, de sokan azt sugallják, hogy magától az Nvidiától.

Fontos tudni, hogy a Tweakers.net nem egy clickbait weboldal, így nem valószínű, hogy csak kitalálták. Persze megfelelő források hiányában nem kell biztosra venni. A cikk leírja, hogy az újabb kártyák, mint például az RTX 3060 Ti, különösen népszerűek a bányászok körében, és hogy ezeket a kártyákat az ázsiai gyártók közvetlenül bányászoknak adják el. Ez megmagyarázná, miért olyan nehéz a kártyákhoz jutni. A boltokba legtöbbször már el sem jutottak a kártyák.

Erre talán végleges megoldást nyújt az Nvidia kártyák korlátozása, illetve a kifejezetten bányászoknak szánt kártyák megjelenése.

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

×