Az Intel tényleg tudta tartani az ígért dolgokat?

Az Intel március végén rajtoltatta el a legújabb, 11. generációs asztali processzorait. A Rocket Lake néven futó architektúra több újdonsággal is kecsegtet. A Cypress Cove CPU magoknak hála akár 19%-os IPC növekedést is várhattunk, melyre szüksége is van a processzornak, ha versenyképes akar lenni a jelenlegi AMD modellek mellett.

Persze nagyon szépen néznek ki az Intel i9-11900K teszteredményei, de az átlag játékosok leginkább az i5-11600K-s határig engedhetik meg maguknak a processzorváltást vagy vételt. Az i5-11600K egy 6 magos és 12 szálas processzor, így ilyen téren nem történt előrelépés az előd 10600K-hoz képest. Az Intel egyedül a fentebb említett magasabb IPC (Instructions per Clock) értékben bízhat.

Nézzük is, hogy mit sikerült összehozni a kékeknek!

Szintetikus tesztek

Bár sokszor kritika éri ezt a szegmenst, hiszen nem nagyon van közük a valós felhasználási körülményekhez, nem árt tisztában lenni a processzorunk nyers erejével. A Super Pi és a wPrime is egy-egy matematikai feladat megoldására ösztönzi CPU-nkat.

SuperPi

wPrime

Ahogy látjuk egyik tesztben sincs szégyenkezni valója az újoncnak, sőt! A SuperPi tesztben i9 és Ryzen 9 nagyágyúkat is maga mögé utasított.

Cinebench R23

Cinebench napjaink egyik legismertebb és legelterjedtebb CPU benchmark programja. Segítségével egyszálas és többszálas teljesítményt is mérhetünk, gyakorlatilag kihagyhatatlan résztvevője bármilyen processzorokkal kapcsolatos tesztnek.

Többszálas

Egyszálas

Többszálas teljesítményben hozta a 12 szálnak megfelelő és elvárt szintet. Az egyszálas teljesítmény már sokkal pozitívabb, egyedül a két 5XXX szériás AMD tudott felülkerekedni az Intel újdonságán. Eddig szép munka!

Játékok – 1080p

1080p teljesítmény

Egy RTX 3080 társaságában izzasztották meg a TechpowerUp szakemberei a processzort. Olyan játékok alatt bizonyíthatott, mint a Cyberpunk 2077, Battlefield V vagy épp a Counter-Strike: Global Offensive.

Ahogy a fenti képen is láthatjuk, valahol a 10600K és 9900K között foglal helyett az i5-11600K. A Ryzen 5600X és a korábbi generációs Intel i7-10700K processzorokat már nem tudta legyűrni összesítésben a középkategóriás Rocket Lake.

Játékok – 1440p

1440p teljesítmény

Ebben a felbontásban is hasonló eredmények születtek, semmi kiugró vagy meglepő eredménnyel nem találkozhattunk a tesztelt játékok alatt. A Shadow of The Tomb Raider mérésén első helyet csípett el, de az első és utolsó helyezett processzorok között mindössze 2(!) FPS volt a különbség.

Verdikt

Pozitív újdonságok:

  • Hatalmas előrelépés az egy/kevés szálat használó alkalmazásokban
  • Kellemes árazás
  • Majdnem utoléri a 8 magos i7-10700K-t
  • PCI-Express 4.0
  • Belemegy a „régi”, Z490 lapokba is
  • Fejlődött az iGPU teljesítménye

Negatív tulajdonságok:

  • Játékokban rosszabb teljesítmény a Zen 3 architektúrához képest
  • Nagy fogyasztással rendelkezik
  • Nagyon melegszik a power limit kilövése után
  • Több BIOS bugba is beleszaladhatunk

A kinti, 275 dolláros árára egyáltalán nem panaszkodhatunk, az Intel ezúttal tényleg jól lőtte be az árcédulát. A teljesítménye hozta a cég által előrevetített dolgokat, tényleg szép kis IPC emelésnek lehettünk szemtanúi az egyszálas teszteknek hála. Itthon már egy kicsit fogósabb kérdés, hiszen jelenleg körülbelül egy árban mozog az i7-10700K-val, ami azért még mindig erősebb játékokban és multimédiás felhasználásban egyaránt.

Ha az induláskor megszokott magasabb ár beesik az Intel által is ajánlott szegmensbe, akkor kiváló alapja lehet egy-egy gamer számítógépnek. Így addig inkább kivárnánk vagy az i7-10700K mellett döntenénk, ha mindenképp Intel processzort szeretnénk.

×