Néha hajlamosak vagyunk olyan sokat játszani, hogy az egészséges életmód másodlagos lesz. Pedig néha néhány egyszerű változtatás segíthet gamerként is egészségesebb életmódot kialakítani.

Miközben elképesztően fontos meccsek zajlanak, melyek hosszú órákig is eltarthatnak, nagyon nehéz a egészséges táplálkozásra gondolni. Sokan (én is) ilyenkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy táplálót együnk, vagy elég folyadékot fogyasszunk. Legtöbbször csak magukba nyomunk néhány kekszet, melyet leöblítünk egy kis cukros, szénsavas üdítővel.

2021. április 7. – Az egészség világnapja.

Több évtizedes játékosmúlt után is úgy gondolom, hogy ez probléma, mely hosszútávon számos komoly betegséghez vezethet, ha nem figyelünk oda. A helyes táplálkozás persze minden szervezet számára fontos, de jól tudom, hogy gamerként milyen nehéz erre koncentrálni és betartani, miközben a fókusz sokkal inkább a játékon van. Így arra gondoltam, foglalkozom kicsit a témával, hogy hogyan lehet egyszerűen helyesen táplálkozni úgy, hogy a játékra is figyelni tudjak. Lehet, hogy kutatásom másoknak is segít, vagy épp ti tudtok tippeket adni, hogy kicsit egészségesebb életvitelt folytassunk mi, gamerek.

Egyébként már a profi esport szervezetek is elismerték, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásnak óriási szerepe van a profi sportolók teljesítményében. A Philadelphia Fusion csapata például külön szakácsot vett fel. Talán nekünk személyi séf nélkül is sikerülni fog, ha az alábbi néhány lépést betartjuk.

Idő

Kép forrása: www.omegawatches.com

Nagyon fontos, hogy akármennyit is játszunk, mindig tartsunk rendszeres kajaszünetet. A rendszeres étkezés mindenki számára fontos, azt pedig már régóta megállapították, hogy a napi háromszori étkezés (reggeli, ebéd, vacsora) a kiegyensúlyozott életvitel része. Persze nem kell a szokásos időpontokat betartani: kialakítható saját rendszer is, a lényeg az, hogy ezeket tartsuk is be. A profik táblázatot készítenek, hogy mikor kell enniük. Egyébként nem számít mikor játszol, amíg szervezeted számára biztosítod a megfelelő táplálékot. Így később amiatt sem kell aggódni, hogy esetleg egészségtelen nasit eszünk játék közben.

Hely

Kép forrása: Video Blocks

Ha megéhezünk játék közben, ideje szünetet tartani. Persze ha egy mód van rá, ne a képernyő előtt, játék közben együnk. Ezt sokan nem tartják be, többek között én sem, pedig ez állítólag tényleg rossz döntés. Senki nem olyan ügyes, hogy egyszerre egyen és játsszon, az egyik valószínűleg a másik rovására megy. Arról nem is beszélve, hogy a szünet nem csak a táplálkozás miatt fontos, de az érzékszerveket is hagyjuk kicsit pihenni. Például a szem egészsége szempontjából érdemes messzebbre is nézni néha-néha, mint a képernyőre. A hátnak és a gerincnek is jót fog tenni egy kis mozgás.

Felejtsük el a játékot, amikor éhezünk! Menjünk egy másik szobába, a konyhába, és figyeljünk oda arra, hogy mennyit és mit eszünk. Ha a családdal vagy barátokkal együtt eszünk, az még jobb. Ilyenkor ugyanis az agy és a test megérti, hogy külön idő és hely tartozik az étkezéshez és a játékhoz. Külön választja a két tevékenységet, így mindkettőre külön energiát fordít. Ezen kívül fontos lehet a hosszan tartó ülőhelyzet megváltoztatása az általános egészség szempontjából.

Több friss élelmiszer és kevés feldogozott

Kép forrása: Consumer Reports

Nem hiszem, hogy van olyan hogy egészséges étel gamerek számára, legalábbis furcsa lenne. Az egészséges étkezés minden ember számára fontos, teljesen mindegy hogy milyen tevékenységet végez. Persze vannak speciálisan kialakított étrendek a különböző tevékenységekhez, aminek kialakítása egy külön szakma, melyről a dietetikusok, szakácsok minden nap írnak.

A gamerek talán abban specifikusak, hogy mivel inkább a játékot tartják fontosabbnak, kevés időt és energiát fektetnek az egészséges ételek elkészítésébe. Sokkal inkább feldolgozott kész ételt esznek, mert azokat könnyebb elfogyasztani játék közben. A ilyen ételek azonban hosszútávon egészségtelenek. Egy idő után nem töltik el az embert és mindig többet és többet kell fogyasztani belőlük, így egyre inkább túlesszük magunkat. Az ilyen ételek elhagyása az első lépés lehet az úton.

A saját kezűleg elkészített (főzött, sütött) ételek nem csak finomabban, de táplálóbbak, mint azok, amiket csak be kell dobni a mikróba.

Tervezés

Kép forrása: GoodtoKnow

Az étrend kialakítása mindenki saját feladata. Meg kell tervezni mit eszünk és mikor. Ha azt meg tudjuk tervezni, hogy mikor mennyit játszunk, akkor ez sem lehet nehéz feladat. A tervezés segítheti a bevásárlást és a rendszer kialakítását.

Hasznos ételek

Gyümölcsök

Kép forrása: GoodtoKnow

A játék közbeni koncentrációhoz természetesen szüksége van a szervezetnek elegendő cukorra. Régóta ismeretes, hogy a cukor fokozza a teljesítményt, nem véletlen az sem, hogy az energiaitalok alapja is a cukor. A természetes gyümölcscukor viszont minden bizonnyal egészségesebb, arról nem is beszélve, hogy a vitaminbevitelt is biztosítjuk. Ráadásul egyes gyümölcsök elegendő folyadékot is tartalmaznak. A dinnye például a vízháztartást is segíti, ha esetleg elfelejtünk eleget inni. A nyers gyümölcsök mellett hasonló eredményt érünk el, ha készítünk belőlük egy jó smoothiet.

Sushi

Kép forrása: Julie’s Lifestyle

A sushi azért lehet jó, hogy mert méretét tekintve egy-egy falat, könnyen fogyasztható és friss. Emiatt sokkal egészségesebb, mint egy pizzaszelet. A halaknak egyébként is gazdag a tápanyagtartalmuk, többek között omega 3 szírsavakat tartalmaznak, melyek segítik az optimális test-és agyfunkciókat.

Leves

Kép forrása: BBC

A leves az étkezés legfontosabb része. A leves azoknak ajánlott igazán, akik igen komolyan veszik a játékot, hiszen nagyban segítheti a koordinációt. A jó húslevesben elég tápanyag van és nagyon jót tesz folyadékbevitel szempontjából.

Friss zöldség

Kép forrása: Medical News Today

Ahogy a friss gyümölcs, úgy a friss zöldség is sokat segíthet az egészségmegőrzésben. Akár nyersen, akár főzve, párolva.

Szemegészség

Kép forrása: Health Magazine

A gamerek számára az egyik legfontosabb a szem egészségének megőrzése, nem árt tehát néhány étel fogyasztásán elgondolkodni. Tudósok szerint az alábbi ételek olyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, melyek segítik a szem egészségének megőrzését:

  • Halak
  • Diófélék
  • Magok
  • Citrusfélék
  • Leveles zöldségek (spenót, káposzta stb)
  • Répa
  • Édesburgonya
  • Húsok (a cinktartalom miatt)
  • Tojás (vitamins C and E, and zinc)
  • Víz

A gemerek sokat ülnek

Kép forrása: ic.edu

Azt hiszem, ezt nem is érdemes vitatni. Nem csak a gamerek ülnek sokat gép előtt, de számos szakma velejárója. Mi magunk is a szerkesztőségben egész nap gép előtt ülünk, ami mozgásszervi, ízületi szempontból nem egészséges. Szakértők szerint az ilyen ülőmunkát végző embereknek is hasznos a nyers gyümölcsök fogyasztása, mint a málna és a szeder, a különböző magvak, mint a mandula, szotyola. Gyümölcsök közül ajánlják az ananászt. Különösen hasznosnak tartják a kurkuma és a fokhagyma fogyasztását is.

Reméljük te is odafigyelsz az egészséges életmódra. Ha van észrevételed cikkünkkel kapcsolatban, mindenképp oszd meg velünk!

×