Az OpenSignal megmérte, hogy átlagosan melyik gyártó és pontosan melyik telefon képes a leggyorsabb internetsebességre az 5G-vel.

Az 5G technológia még sokak számára sok szempontból egy óriási kérdőjel, amiről csak azt tudjuk biztosan, hogy őrületesen gyors internetsebesség korába repít majd minket, ami megannyi szempontból rendezheti át az eszközeink felhasználási módját. Ez persze önmagában egyáltalán nem vigasztalja azokat, akik kártékonynak vélik a technológiát, hiába jutnak rendre arra a szakemberek, hogy tulajdonképpen nem lesz ránk rosszabb hatással mint a jelenleg is használatos 4G.

Az OpenSignal mérései sem pont nekik készültek, hanem azoknak, akiket érdekel, hogy a különböző gyártók arra alkalmas készülékei közül melyik teljesít jobban az 5G használatával. A mérések során a telefonok letöltési sebességét vizsgálták, melyeket aztán összevetettek a 4G-s sebességekkel, és természetesen egymással is.

Ezek alapján az iPhone-ok esetében figyelték meg a legégbekiáltóbb Mbps növekedést, ugyanis a váltás után 2,3 szorosára nőtt a letöltési sebességük. Ezt javarészt annak köszönhetik, hogy az Apple a telefonjaiba beépítette a mmWave technológiát, illetve a 4G-s modellekkel ellentétben az újak már a Qualcomm modemjeit használják az 5G-hez.

A gyártók készülékeinek összesített, átlagolt teljesítménye

Ez viszont csalóka, ugyanis tényleg az iPhone-okon figyelték meg a legnagyobb mértékű gyorsulást, ezt valójában annak köszönheti, hogy a 4G-s készülékei jóval alacsonyabb letöltési sebességre voltak képesek a többi gyártó készüléke ellenében.

Míg az Apple 4G-s modelljei átlagosan maximum 18.9 Mbps-en pörögtek, addig az LG 28.9-en, a Samsung 34-en, a OnePlus 38.4-en, a Google Pixel pedig 38.6-on. Sőt, ez az különbség az 5G esetében is fennál.

Ha átvándorolunk az egyes készülékek tesztjeihez, az Apple iPhone-ja már nem szerepel ilyen jól, ellenben a Samsunggal, aminek a telefonjai szinte leuralják a leggyorsabb letöltésre képesek mezőnyét – élen a Samsung S21 5G-vel, ami átlagosan 56 Mbps-re volt képes. A koreai telefonok mellett a OnePlus-ok is remekül teljesítettek, készüléktől függően ugyanis 41-49 Mbps között voltak az újabb darabok.

Kép: OpenSignal

Mindezekből természetesen nem vonhatunk le hosszútávú következtetéseket, hiszen napról napra állhatnak elő újabb fejlesztésekkel. Ahogyan az is igaz, hogy jelenleg a telefonok kiválasztása során a legtöbbek számára nem elsődleges szempont az internetsebesség, amire remek példa az Iphone 12 modellek sikere.

Az 5G elterjedése viszont a videojátékokhoz való viszonyunkat is megreformálhatja, hiszen egyre népszerűbbé válnak a játékstreaming megoldások, melyek elsősorban az internet sebességétől függnek. Ha pedig szinte bárhol a játékosok rendelkezésére áll majd a megfelelő sávszélesség, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy még szélesebb körben elterjedjen – vagy akár teljesen megreformálja a mobil és a handheld gaminget.

Forrás: OpenSignal, HVG | Szalagkép: Tech Nova

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×