Más hasonló alkalmazásokkal ellentétben az Epic Games Store drasztikusan lerövidíti a laptopok üzemidejét.

Az azért aligha lep meg bárkit is, hogy a laptopokon éppen futó alkalmazások nagyobb energiafogyasztáshoz is vezethetnek. Némelyik több, némelyik kevesebb áramot zabál az aksiból, de a fene gondolta volna, hogy az Epic Games Store pont az előbbihez tartozik?!

A PCWorld mérései alapján legalábbis egészen biztosan. Mindezt az új Microsoft Surface Pro 7+ gépen tesztelték, amiben nem mellesleg egy 11. generációs Tiger Lake processzor duruzsol. A tesztek során megállapították, hogy hiába hagyjuk abba és lépünk ki az adott játékból, az Epic Store a háttérben tovább fut, melyről igen könnyű megfeledkezni.

A mérések alapján ez ezért is probléma, mert a háttérben orvul megbúvó alkalmazás átlagosan 20 százalékkal csökkentheti a laptopok üzemidejét.

Az alábbi méréseket úgy készítették, hogy a Surface Pro 7+-on semmi más nem futott, csak az EGS:

Különböző szcenáriók eredményei | Kép: PCWorld

A PCWorld munkatársai több féle-fajta helyzetben tesztelték a problémát és végül arra a megállapításra jutottak, hogy az Epic Games Store majdnem minden helyzetben drasztikus hatással van az akkumulátorra – sokkal jobban, mint például a konkurens Steam, amit megnyitott állapotában is alig érzett a tesztalany.

Hozzátették, hogy ez nem minden gépre igaz, az viszont egészen biztos, hogy nagy eséllyel mindenhol számottevő lehet az EGS falánksága.

Az alábbi tesztet egy Ryzen platformon készítették, itt – hasonló körülmények között 8%-os üzemidő csökkenést figyeltek meg:

Kép: PCWorld

A PCWorld-ös srácok ezután fel is vették a kapcsolatot az Epic Games-szel, hogy megtudakolják, számukra ismeretes-e a hiba, esetleg terveznek-e a jövőben kezdeni vele valamit? Ugyanis az egyáltalán nem természetes, hogy egy „mezei” applikáció (mint amilyen az Xbox app, a GoG, vagy a Steam) ennyire megkurtítja az akkumulátort.

A válasz csupán annyi volt, hogy folyamatosan dolgoznak az Epic Games Store fejlesztésein és javításain, továbbá dolgoznak azon, hogy az alkalmazásuk kevesebbel is csillapíthassa energiaéhségét.

A javításig a megoldás tehát az, ha alaposan meggyőződünk arról, hogy még véletlenül sem fut a háttérben az EGS, ha kell, akkor érdemes a Feladatkezelőben is utánajárni. Minderről a PCWorld oldalán olvashattok részletesebben.

Borítókép: ClutchPoints | Forrás: PCWorld

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×