Futótűzként terjed a hír, hogy a Microsoft erősen fontolgatja, hogy felvásárolja a gamerek kedvenc közösségi alkalmazását, a Discordot.

Aki esetleg nem tudná, a Discord egy szabadalmaztatott ingyenes VoIP-alkalmazás és digitális közösségi platform, amelyet legfőképp videójáték-közösségek számára terveztek. A Discord nagy rendszerigényű programok (leginkább videójátékok) futtatása mellett is gördülékenyen használható. A platform 2015 májusában jelent meg, azóta pedig a videojátékos közösségek legfontosabb és legismertebb platformjává vált. Nem véletlen tehát az sem, hogy a Discord Inc. nagy lehetőséget jelent mára a befektetőknek is, így azon sem lepődünk meg, hogy az egyébként független platformot

felvásárolná egy nagyobb vállalat.

De ne szaladjunk ennyire előre. A Discord helyzete ugyanis éppen most, 2021 márciusában kezd átalakulni, nemrég ugyanis a cég bejelentette, hogy felvette első pénzügyi vezetőjét, a Pinterest korábbi pénzügyi vezetőjét, Tomasz Marcinkowskit. Ez volt az első lépés abba az irányba, hogy a cégért nyilvánosan is ajánlatot lehessen tenni. Bár az is igaz, hogy Jason Citron társalapító és vezérigazgató a hónap elején kijelentette, hogy nem gondolkodik a vállalat nyilvános részvénykibocsátásán. A Discord az elmúlt évben közben megduplázta havi felhasználói bázisát, mintegy 140 millióra.

A Bloomberg beszámolója szerint pedig a Microsoft (vagy más vállalatok) 10 milliárd dollárra becsült értéken kívánja megvásárolni a Discordot. Ez azt jelenti, hogy az üzlet meghaladhatja azt a 7,5 milliárd dollárt, mint amit a Bethesda anyavállalatáért, a Zenimax Mediáért fizettek.

A szerződést azonban még nem írták alá, a Bloomberg névtelen forrása szerint a Discord nagyobb valószínűséggel kerül a tőzsdére, mintsem hogy felvásárolják. A Microsoft állítólag csak az egyik cég, amit igényt tartana rá, hiszen az Epic Games és az Amazon is folytatott tárgyalásokat az ügyben.

A Microsoft amúgy is azt mutatta az elmúlt időszakban, hogy szeretne betörni az online közösségi szolgáltatások piacára. Tavaly a TikTokot és a Pinterestet is fel akarták vásárolni, de végül egyik üzlet sem jött össze.

Mivel járna, ha a Microsoft megvenné a Discordot?

A Microsoft eltökélt célja, hogy a konzolos versenyhelyzetben minél nagyobb előnyhöz jusson, legfőképpen a Sony-val szemben. Miután igyekeznek egyre több stúdiót megszerezni az exkluzivitás érdekében, mindent bevetnek, hogy az Xboxos közösség számára több előnyt nyújtsanak, szolgáltatások terén is.

A Discord esetében ez bizonyára azzal járna, hogy a Microsoft a platformon belül is jobban szeretné összekötni a DC meglévő felhasználóit az Xbox ökoszisztémával. Természetesen azért, hogy növelje saját közösségét, valamint hogy több előnyhöz jusson az, aki Xbox felhasználó.

Bár a következő néhány dolog csak találgatás, de a Discord fejlesztések valószínűleg a továbbiakban jobban támogatnák a Microsoft divízióinak elérését, a játékintegrációt, a szolgáltatások elérését. A Discord teljes egészében megjelenhetne Xbox konzolon, sőt talán vásárolni is tudnánk benne. Egyelőre azonban a Discord független marad.

Te mit szólnál, ha a Discord Microsoft termék lenne?

Borítókép: Satya Nadella, a Microsoft cégvezetője

https://leet.hu/termek/kingston-hyperx-cloud-ii-wireless/

×