Hamarosan végre konzolokra is megjelenik a Disco Elysium, amit valahol olyan durvának találták, hogy még a legmagasabb korhatárbesorolásba sem fért be.

Előrebocsátom, hogy a többszörösen díjnyertes Disco Elysiummal annak ellenére sem játszottak túlzottan sokan, hogy 2019 egyik legjobb játéka volt. A alkotógárda, a ZA/UM persze sokat nem szomorkodott emiatt, hiszen rétegjáték gyanánt még így is várakozásokon felül teljesített a sok-sok millió dolláros bevételével méghozzá úgy, hogy jelenleg csak PC-n érhető el.

Ezen a napokon belül megjelenő nem kicsit bővített kiadás, a The Final Cut hivatott változtatni, ami már minden platformra megjelenik.

De nem mindenhol!

 

Az ausztrál kormány ugyanis szemlézte a játék ezen változatát és úgy látták, hogy az már olyan durva, hogy még felnőtteknek sem tudják ajánlani. Ez azt jelenti, hogy a játék nem kap korhatárbesorolást az országban, ami így nem jelenhet ott meg.

A hivatalos indoklásban különösen kiemelik az alkohol és a droghasználat, a függőség, a rasszizmus, a szex, különböző bűnelkövetések és az erőszak kiváltképp explicit megjelenítését.

Nos, ez talán nem is lehetne érdekesebb, ha nem tudnánk, hogy a játék eredeti 2019-es PC-s verziója gond nélkül kapható ott is, így tulajdonképpen csak az újrakiadás megjelenését tiltották meg. Különösen érdekes, hogy maga a játék ugyan valóban tele van felnőtt tartalommal, mindez sokszor szatirikusan jelenik meg, a történet pedig igen komoly mögöttes mondanivalóval bír, egyáltalán nem kevés politikai áthallás kíséretében.

A fejlesztő ZA/UM csapatának természetesen van lehetősége finomítani ezeken az aspektusokon, viszont mivel ezek a játék gerincét, lényegét képezik, a kérdés csak az, hogy érdemes-e?!

A Disco Elysium: The Final Cut – teljes szinkronnal, megannyi extra tartalommal – március 30-án jelenik meg PC-re (Epic, GoG, Steam) és PlayStation 4-re és PS5-re, míg Xboxokra és Switchre valamikor a nyár folyamán fut majd be. 

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×