Brutális mennyiségű, a publikum által soha nem játszott PS2-es alkotás prototípusa és eltűnt demója vált elérhetővé.

A technológia, a számítástechnika fejlődésének megannyi remek dolgot köszönhetünk, többek között például a digitalizációs állapotmegőrzést. A film, zene, könyv, és videojáték klasszikusok állapotának megőrzése és/vagy átmentése rendkívül fontos, hiszen kulturális értékük és hatásuk szinte felbecsülhetetlen.

A videojátékok digitalizálása is fontos, hiszen rendkívül könnyen az enyészetté válhatnak ezek az alkotások (is). Ehhez nem is kell olyan óriási dolgoknak történniük, elég hozzá, ha a célplatformot már nem lehet kapni sehol, vagy az otthon tartott darab tönkremegy, esetleg a modern eszközök, TV-k már nem támogatják annak csatlakozóit stb. Sok esetben például ezért is fontos a visszafele kompatibilitás megoldása is, mivel így lehet a legegyszerűbben konzerválni ezeket a tartalmakat.

Most egy digitalizációs megőrzéssel foglalkozó csapat, a The Hidden Palace 700 PlayStation 2-es játék prototípusát és bemutatókon láthatott és/vagy eltűnt demóját tette ilyen formában elérhetővé.

Olyan játékok korai verzióiról van szó többek között, mint a God of War 2, Sly Cooper és a Shadow of the Colossus E3-mas demóik, a LEGO Star Wars 2005-ös prototípusa, a Spyro: Enter the Dragonfly 2002-es korai verziója, a Crazy Taxi 2001-es kiadatlan változata, a Legacy of Kain: Soul Reaver 2. debug verzió, vagy a Def Jam: Fight for NY, Burnout 3 és a Tony Hawk’s Pro Skater 3 alfája. Mindez persze csak a legkisebb szelete, amit a 752 darabos könyvtár összesen tartalmaz.

A The Hidden Palace elmondása szerint a komplett gyűjtemény jelenleg közel 900 GB-nyi adatot jelent, amit bezárt videojátékboltok tulajdonosaitól, gyűjtőktől és fejlesztőktől szereztek.

A kimentett játékok a csapat oldaláról szabadon elérhetőek, amiből március 21-én egy több mint 6 órás Twitch stream során tartottak egy kis prezentációt is. A műmentők szerint itt még közel sincs megállás, a jövőben még ennél is több játékot terveznek hozzáadni, melyek egy részén már javában dolgoznak.

https://leet.hu/termek/kingston-hyperx-cloud-ii-wireless/

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×