A Nintendo Switch óriási sikere megihlette a kínai gyártókat is, akik egyre másra rukkolnak elő a saját kézikonzoljaikkal.

Az elmúlt időszakban igencsak forró beszédtémává váltak a kézikonzolok piaci helyzete, köszönhetően a Nintendo Switch hihetetlen eladási mutatóinak. Az elmúlt időszakban ugyanis a hibridkonzolból adták el az egész világon a legtöbbet, mellyel messze magasan lekörözte a PS4, PS5, Xbox One és Series masinákat is.

A siker miatt várható volt, hogy előbb-utóbb megjelennek majd a trónkövetelők is. Az egyik ilyen az AYA NEO, ami a legerősebb kézikonzol (ami inkább PC) hirdeti magát – teszem hozzá egészen hatásosan, ugyanis a közösségi finanszírozással megvalósuló projekt életre hívását követő 24 órában elkapkodták az alapgépeket.

Most pedig itt a következő, ami hivatalosan ugyan nincs bejelentve, az arról szóló szabadalom, az első prototípussal együtt kiszivárgott. 

Íme a Tencent „PC Video Game Console” fantázianevű gépe:

KépKépTweakTown Enlarged Image

A gépet egy kínai szabadalmi oldalon találták meg, amit még 2020 októberében nyújtottak be. A gombkiosztás az Xbox sémára épül, ahogyan a két funkciógomb is annak kontrolleréről vándorolt át, plusz kapott még kettőt: egy (talán) Share gombot és egy dedikált Windows gombot.

Ez utóbbiból sejthető, hogy a Microsoft rendszerére épülne, de az Android kompatibilitás sem zárható ki. Az alján helyet kapott egy micro-USB be és kimenet, egy HDMI és jack csatlakozó – melyekből gyanítható, hogy igen széles skálán mozog a felhasználhatósága is.

A belső specifikációi viszont nem ismeretesek.

TweakTown Enlarged Image

Azt viszont érdemes kiemelni, hogy mindez még csak egy proto-prototípus, amiről ezen kívül még sehonnan nem hallhattunk. Az is fontos tényező, hogy a Nintendo Switch kínai forgalmazója a fenti szabadalom és kisgép tulajdonosa, a Tencent. 

Többen megjegyezték, hogy pont a Switch miatt nem fogják végül piacra dobni a PC alapú kézikonzolt, hiszen azzal saját maguknak is ártanának. A másik oldal ezzel szemben azzal érvelt, hogy pont emiatt jelenhet majd meg a Tencent gépe, hiszen a vállalat Kínában nagyon erős a számítógépes és MMO-s és free-to-play vonalon, ami egyáltalán nem ütközne a Nintendo konzoljával. Sőt, a még a Microsoft kapcsolat sem lehet véletlen, hiszen a redmondiak Xbox Game Pass Ultimate előfizetése magába foglalja a játékstreaminget, aminek akár kiemelt szerepe is lehetne a konzolon.

Mindez persze csak puszta feltételezés, hiszen az AYA NEO is a kínai piacra lő elsősorban, egy újabb kisgép pedig könnyen megoszthatja az amúgy sem széles közönséget, amivel mindkét vállalat csak vesztene.

Ha érdekel a handheldek témaköre, mi lehet a jövője az ágazatnak, akkor ide kattintva/bökve olvashatsz róla pár sort.

Képek, forrás: TweakTown, Daniel Ahmad – Twitter

https://leet.hu/termek/kingston-hyperx-cloud-ii-wireless/

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

 

×