Nem csak a fejlesztőknek, hanem a szinkronszínészeknek is rengeteget köszönhetünk.

A videojátékok egészen elképesztő utat tettek meg már csak az utóbbi 10, nemhogy az elmúlt 15-20 évben. Ebben a fejlődésben, nem csak azoknak a fejlesztőknek volt különösen nagy szerepük, akik képernyőkre álmodták a játékokat, hanem azoknak a szinkronszínészeknek is, akik élettel és lélekkel töltik meg a karaktereiket.

Néhány ilyen színész pedig mára már különösen legendás státuszba emelkedett, hiszen bizonyos hollywoodi/nagyobb nevű színésszel ellentétben ők már akkor szerepeket vállaltak játékokban, amikor az iparág még csak „kiscsoportos” volt a film, vagy bármely másik szórakoztatóipari médiumhoz képest.

Most ezeket a szinkron veteránokat gyűjtöttük egy csokorba, megemlékezve legkiemelkedőbb szerepeikről.

Laura Bailey

Atriz de The Last of Us Part II divulga ameaças de morte que vem recebendo na internet

Bármilyen megtévesztő is, de Laura nem most kezdte a játékszinkron szakmát. Első projektje a 2002-es Bloodrayne volt, amiben Rayne karakterét keltette életre. Ezután persze nem volt megállás: őrületesen sok projektben szerepelt, ő kelti életre például többek között; Chun-Li – Street Fighter, Jaina Proudmore – WoW, Mary Jane – Spider-Man 2018, Gears of War – Kait, vagy a The Last of Us Abby karakterét is.

Troy Baker

Top 8 Best Voice Acting Performances by Troy Baker

Troy szintén a legfoglalkoztatottabb játékszinkronszínészek egyike, ami igazából a minőségi munkáját tekintve egyáltalán nem meglepő. Az ő pályafutása a Bloodrayne második részével kezdődött, majd többek között olyan legendákat köszönhetünk neki, mint Joel – The Last of Us, Booker – Bioshock Infinite, Pegan Min – Far Cry 4, Joker – Batman: Arkham Origins, vagy szintén a Batman játékokból Jason Todd, Arkham Knight és Kétarc.

Ashly Burch

Voice Actor Spotlight - "Ashly Burch" - YouTube

Ashly a többiekhez képest viszonylag új szereplője a játékszinkron világának, de azért már közel sem mondható rutintalannak. A hamarosan 10. évére forduló karrierje során ő keltette életre Chloe-t a Life is Strange-ből, Tiny Tinát a Borderlands-ből, és nem mellesleg Aloynak is ő a megformálója a Horizon: Zero Dawn-ból.

Nolan North

Nolan North's 5 Most Iconic Video Game Voice-Acting Roles (& 5 You Didn't Know About)

Nolan North talán a legtiszteltebb alakja a szakmának, méghozzá úgy, hogy sokáig teljesen elkerülték a nagyobb szerepek. A 2000-es éve végén vált egyetlen csapásra rendkívül ismertté, amikor megszólaltatta Desmond Milest (Assassin’s Creed), illetve ugyanabban az évben Nathan Drake-et (Uncharted). Ezek miatt később sem maradt munka nélkül, ő volt ugyanis Deadpool, a Batman Pingvinje, az újabb Prince of Persia Herceg, vagy Tony Stark a Bosszúállók játékból és a Fortnite-ból.

Jen Taylor

16 Mind-Blowing Facts You Didn't Know About Halo – Page 4

Azt nem mondhatjuk, hogy Jen túlvállalná magát, ha játékbeli karakterek életre keltéséről lenne szó. Évente ugyanis egy-két karakter bőrébe bújik átlagosan bele, azok viszont mind a legmagasabb szinten helyezkednek. Ő játssza Peach hercegnőt a Mario-ból és Cortana-t a Halo sorozatból, sőt, a Windows Cortanaja is az ő hangján szólal meg.

Ashley Johnson

The Last of Us Part II': Ashley Johnson Navigates Grief and Guilt as Ellie | Hollywood Reporter

Ashley megannyi játékban szerepelt már, de a legtöbben egyetlen munkájáról fogják felismerni, amivel egy tévhitet is eloszlat. A The Last of Us első részében Ellie arcát Ellen Page-ről mintázták, de a karaktert valójában már nem ő formálta és szólaltatta meg. Ezt ugyanis Johnson kisasszonynak köszönhetjük, ő töltötte meg szívvel-lélekkel mind a két drámai felvonásban.

Ők lennének hát azok a szinkronszínészek, akiknek a kivételes minőségű és állandó munkájának köszönhetően a játékok karakterei egyszerűen lemásznak a képernyőről.

Ahogyan a fejlesztőknek, úgy nekik is óriási köszönet jár azért, hogy a videojátékok ma már egy teljesen új szintet képviselnek a szórakoztatóipari ágazatban.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy bőséggel akadnak még színészek hasonlóan legendás szerepekkel, mint például Camilla Luddington (Lara Croft), vagy James Maccaffrey (Max Payne), de ők nem állandó szereplői a videojátékos világnak – ezért egy másik listán kapnak majd helyet.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×