Ilyenkor jön rá a gamer, hogy 2001 valójában milyen régen volt már!

2001-ben nem csak HAL 9000 szuperszámítógép kezdte el gyilkolászni a rábízott űrhajó legénységét, hanem egy csomó remek videojáték is megjelent. Mit remek, sokuk egyenesen legendás klasszikussá érett azóta. Számomra is hihetetlen, de ennek idestova már 20 éve, azóta pedig egy komplett generáció nőtt fel, meg hát három konzolgenerációt is túléltünk.

Öreg vagyok na, főleg ha arra gondolok, hogy azokkal a játékokkal – legalábbis egy részükkel -, melyek idén fordulnak a dupla X-en túlra én már akkor játszottam, mikor megjelentek. Esküszöm nem csöpögök tovább, pattanjatok hát fel velem együtt erre az érzelmes nosztalgia-kisvasútra, hogy aztán jól a párnába sírhassam az elmúló fiatalságom.

Ez történt

Micsoda események! Kettőt pislogunk aztán olyanok történnek, hogy megjelenik egy Ninteno GameBoy Advance, na meg a GameCube, a The Rock Bill Gates-el pacsizva bemutatja az első Xbox konzolt, ami nem sokkal később meg is jelenik, a SEGA bejelenti, hogy a Dreamcast az utolsó otthoni konzolja, az Activision megveszi a Treyarchot, a PS2 eladásai pedig átlépik a 6 milliós álomhatárt. Csupa-csupa történelem.

RuneScape

Megjelenik az mmorpg-k nagypapája, Guiness Rekorder RuneScape. Erről kollégánk, a remek videóiról ismeretes Dani sokat tudna mesélni, hiszen az ő számára sokkal nagyobb jelentőséggel bír ez a játék mint számomra. A játékot a mai napig rendkívül nagy tisztelet és kultusz övezi, emiatt nem is olyan meglepő, hogy hamarosan Steamen is megjelenik a múltidéző RuneScape Classic.

Oni

A Bungie méltatlanul elfeledett remekműve, ami ugyan nem egy tökéletes alkotás, emlékeimben mégis közel áll hozzá. Rendkívül szórakoztató verekedős TPS volt ez, ami nem félt rálépni a Tomb Raider-féle erős, de annál kevésbé alulöltözött női főhősnők – akkoriban nem szokványos – útjára. Egy remake bátran jöhetne belőle!

Rayman 2: The Great Escape

Rayman második kalandja, ami viszont három dimenzióval számolt. Nem csak a Rayman-sorozat történetének egy fontos pontja ez, de egy komolyabb 3D platformer hullámot is elindított, csúcsán a Ubisoft másik játékával, az Oni-hoz hasonlóan szintén méltatlanul elfeledett Tonic Trouble-el.

Clive Barker’s Undying

Emelt fővel derekasan bevallom, hogy egyetlen Clive Barker játékkal sem játszottam. Akkoriban valamiért nem vonzott ez a műfaj (később persze annál inkább), szóval csak úgy hallomásból tudom, hogy mindenki oda meg vissza volt értük. Az Undying kifejezetten jó értékeléseket kapott, 2001-hez képest pedig igencsak szépnek számított.

The Legend of Zelda: Oracle of Seasons and Oracle of Ages

Nem tudsz olyan Zelda játékot mondani, amelyik ne lenne jó! Ez alól a GameBoy Color-ra megjelent rész sem kivétel, ami valamiért ugyan nem lett hivatkozási alap, mégis a sorozat egyik legjobbjaként tartanak számon.

Serious Sam: The First Encounter

Sam régen is fullba nyomta a kretént. Őt még a mai fiatalságnak sem kell nagyon bemutatni, hiszen tavaly Sam negyedjére is alászállt, hogy jól elkenje a hordában támadó ocsmányságok pofáját. Nyilván nem a videojátékipar csúcsa, sosem volt az, de olyan könnyed szórakozást nyújt, amilyet alig találunk rajta kívül.

Black and White

Ó, Peter, Peter, Peter! Ha valaha hihettünk neked, az biztos nem a Black and White miatt volt. Az istenszimulátorok mestete, Peter Molyneux már 2001 előtt is olyanokat ígért, amiket csak nyomokban tartalmazott a végleges játék, de hogy rossz lenne ettől? No, no! A B&W egy korszakos mestermű egy notórius nagyotmondó zsenitől.

Mario Party 3

A Nintendo már akkor is tudta, hogy hogyan kell minőségi szórakozást adni kicsinek és nagynak. Könnyed családi móka Nintendo 64-re, de szerintem sokaknak nem nagyon kell bemutatni.

Crazy Taxi 1-2

A legendás Crazy Taxi is 20 éves, hogy elrepült az idő! Anno az egyik legmenőbb és legnépszerűbb játék volt, ma pedig már akár a telefonunkon is nyomhatjuk vele. Semmit sem vesztett a szórakoztatási faktorból, nem véletlenül vált klasszikussá. Az meg pláne poén, hogy az első és második részt csupán pár hónap választja el egymástól.

Red Faction

Nagyon sokat rombolgattam a Marson, így a Red Faction is egy kellemes emlékként maradt meg számomra. A RF első két része az óriási mértékű rombolhatósága miatt kétségtelenül technológiai mérföldkő volt, amivel sajnos a folytatások alig tudtak mit kezdeni. Pedig az egyik legjobb sci-fi FPS sorozattá válhatott volna! Nagy kár érte…

Bejeweled

Akár hiszed, akár nem, de a legendás puzzle játék is 20 éve jelent meg PC-re.

 

Sonic Adventure 2

Sonic 2001-ben ünnepelte a 10. születésnapját, ennek alkalmából a SEGA egy új játékkal örvendeztette meg az időközben elkaszált Dreamcastet. A szónikus sündisznó második kalandja rendkívül jó értékeléseket kapott, máig az egyik legjobb Sonic játékként is él a veterán játékosok emlékezetében.

https://www.youtube.com/watch?v=vy2n2-gsWlY

Final Fantasy X

Az ezredfordulóra annyira meglódult a Final Fantasy szekere, hogy négy év alatt négy játékot is kaptak a rajongók. Azt kérdezed hogyan? A válasszal több oldalas cikkeket is meg lehetne tölteni, a lényeg viszont, hogy számos másik évente megjelenő játékkal ellentétben nemhogy nem ment a minőség rovására, de a 2001-ben – a sorban akkor a 3. -rész közel maximális pontszámokat kapott.

Max Payne

Max tragédiája is ekkor vette kezdetét, amit mi játéksok a legnagyobb ámulattal csodáltunk. Na nem azért, mert mások szenvedésében leltük örömünket, hanem mert a Remedy egy olyan játékot alkotott, amivel egy csapásra beírták magukat a videojátékok történelemkönyvébe.

Silent Hill 2

A Silent Hill második része sokak szerint a sorozat csúcspontja volt. A Max Payne-hez hasonlóan ez a játék is jócskán a kora előtt járt, amivel nem csak egy teljesen új korszakot nyitott a horror műfaja előtt, de egy megugorhatatlan minőségbeli lécet is állított nekik.

Devil May Cry

Na most bizonyára sokan „huhúztak” fel. Na igen, a DMC és a nagyszájú félvér Dante sem lesz már fiatalabb. Sebaj, a démonok vére még mindig ontható, más úgysem számít! Rock’n’Roll baby!

Grand Theft Auto 3

Nagy állomáshoz érkezett a GTA sorozat: ez volt ugyanis az első teljesen 3D-s környezetben játszódó rész. A GTA 3 akkoriban azonnal levette a játékosokat a lábukról, ami nem is csoda, hiszen azelőtt soha nem tapasztalhattunk hasonlót. Óriási nyílt világ, amiben azt csináltunk, amit csak akartunk. Emlékszem a videokártyám sem nagyon bírta, ami miatt kicsit zöldebb lett a színvilága az eredetinél. Végigjátszottam így is? Naná!

Aliens vs. Predator 2

Sokat lehetne ám velem vitatkozni arról, hogy melyik volt a valaha készült legjobb AvP játék. Mély meggyőződésem ugyanis, hogy a 2001-es AvP2 a legjobb Alien, a legjobb Predator és a legjobb Alien-horror játék evör. Pont.

Burnout

Jepp, a legendás Burnout is ekkor gurult rajtvonalhoz. Számos remek folytatást megélt sorozat mára már keveseknek jelent bármit is, pedig bőven lenne igény hasonló árkád szórakozásra.

https://www.youtube.com/watch?v=vflA_6C9saI

Halo: Combat Evolved

A Bungie másik 2001-es alkotása, ami ekkor még kizárólag a Microsoft debütáló konzolján volt játszható. Sokat nem is kell talán hozzáfűzni: jött, látott, megreformálta a konzolos FPS fogalmát.

Return to Caste Wolfenstein

Az RtCW-t akkoriban nagyon sokan várták, ami az id korábbi munkáját tekintve aligha lehet meglepő. A játék hihetetlenül remekre sikerült, grafikailag pedig természetesen ez jelentette a 2001-es csúcsot.

Gothic

A Gothic a 2000-es évek egyik, ha nem a legjobb RPG-je volt, sőt, a Morrowind érkezéséig nagyon nem is volt valódi ellenfele.

Metal Gear Solid 2

Hideo Kojima már akkor ultra magasra tette a lécet. A MGS2 minden téren egy kiemelkedő korszakos mestermű, a PlayStation 2 egyik, ha nem a legjobb játéka.

 

Ha elérkeztél idáig, akkor üdv, de ez lesz itt a vége, hely hiányában ugyanis nem idézhetek tovább múltat. A felsoroltak nyilván csak a 2001-ben megjelenő remek játékok töredékei csupán, így is próbáltam kizárólag a legnagyobbakra, a legkultikusabbakra szorítkozni.

Ezért arra kérlek téged, hogy írd meg nekem kommentben, hogy melyik játékot hiányoltad a listából, illetve milyen emléked fűződik hozzá! 

Borítókép: GameSpot

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×