Míg te epekedsz az új csúcskártyák után, mások nem kevés Bitcoint bányásznak velük.

Ahogyan haladunk előre az időben, úgy találnak egyre jobb és jobb módszereket a kriptovaluta, itt is leginkább a Bitcoin bányászatára. A bányászok viszont évekkel ezelőtt rájöttek, hogy GPU-kal sokkal eredményesebbek lehetnek, így rendre a legújabb csúcskártyákat használják erre a célra, ami viszont megdobja „kicsit” az áramszámlát.

A Bitcoin bányászatban az élbolyba tartozó kínai cégek mostanság egyre inkább döntenek úgy, hogy a náluknál négyszer olcsóbb közmű költségekkel számoló Iránba nem hülyeség GPU farmokat telepíteni. Mára már 14 óriási legális telepet tartanak számot az országban, melyek egyenként 300 megawattot jóízűen el is fogyasztanak a nagy munkában.

Ez mára oda fajult, hogy több iráni nagyvárosban – ahol Bitcoin farmok is vannak – egyre többször észlelnek áramkimaradásokat.

Január 14-én Teherán lakosai tapasztalhattak egy óriási áramkimaradást, de január 8-án Rafsanjan város hatósága is elárulta, hogy sokszor észleltek már hasonlóakat, bár hozzátették, hogy nagyon nem csodálkoznak, hiszen a település mellett található Bitcoin farm nem elhanyagolható mértékű elektromos áramot használ a működéséhet. Áramszünetekről pedig Irán szerte egyre többen számolnak be.

Ezt a videót például a Rafsanjan város melletti RHY cég farmján készítették még 2017-ben, azóta viszont jelentősen kibővültek.

 

Akkoriban az RHY 175 megawattnyi energiát használt, ami 2021-re még magasabbra ugrott, hála az NVIDIA új csúcskártyáinak, melyekből nem egyet, nem kettőt az ehhez hasonló cégek halmoztak/halmoznak fel. Sőt, már az új GPU-val felszerelt laptopokból kezdenek betárazni, hiszen azok is remekül alkalmasak kriptovaluta bányászati célokra.

A Videocardz portál például olvasóiktól kaptak olyan képeket, melyeken RTX 30-as kártyák tucatjait láthatjuk Bitcoin bányászat közben:

 

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×