Mert van ám élet a AAA-s játékokon túl is! De még milyen csodás élet!

Sokszor belefutok olyan hozzászólásokba a Game Pass-ról szóló cikkek alatt, hogy a Microsoft szolgáltatásában nincsenek is jó játékok, sőt, sokan egyenesen a „szar játékok” olvasztótégelyének címkézik. Nos, nekik üzenném, hogy nem csak a AAA-s ultramega költségvetésvetésből 1500 fejlesztővel készíttetett szétsztárolt iparosmunkák lehetnek jó játékok.

Persze nem leszek álszent sem, hiszen számos kisebb alkotást én sem ismernék, ha azt előtte nem ajánlotta volna a figyelmembe valaki. Az is igaz, hogy a mostanság divatba jött és sokszor teljesen indokolatlanul hosszúra elnyújtott javarészt open-world játékok mellett az egyszeri játékos már nehezen kerít időt magának másra, nemhogy még olyanra vegye rá magát, amiről még csak nem is hallott.

Pedig a Game Pass tömve van rejtett kincsekkel!

Ezért is döntöttem úgy, hogyha neadjiste’ elfogynál a játszani valóból, vagy pusztán kíváncsi vagy a nagyokon túli világra, akkor legyen mihez nyúlnod. Összeszedtem hát azt a 10 csodát, amit szerintem amúgy sem lenne érdemes kihagynod, nemhogy még Game Pass előfizetéssel.

Képtalálatok a következőre: game pass

Kép: Windows Central

Carto

Sokat gondolkoztam, hogy a Carto-t merjem-e ajánlani, mivel ezt leginkább gyerekkel együtt érdemes kipörgetni, legalábbis úgy az igazi. A kézzel rajzolt hatású képi világa, az igazán remek egyedi koncepciója és szívmelengető története miatt abszolút megérdemelt helye van a ‘must play’ listákon. A Carto nem csak egy rendkívüli élmény, de egy igazán üdítő fellélegzés is.

Dead Cells

Na ezt a játékot nem teszi zsebre senki. Na nem azért mert kismilliószor meg fogsz benne halni, hanem mert annyira élvezni fogod, hogy minduntalan újra és újra neki veselkedsz majd. Hihetetlenül addiktív 2D-s gyönyörű pixelgrafikával megáldott rogue-like platformer, aminek ha a végére érsz olyan lesz, mintha a Himalájára másztál volna fel. Kihagyhatatlan (és innen is kösz érte Bence)!

Outer Wilds

Na ez volt az a játék, aminek megláttam az előzetesét és azonnal azt mondtam, hogy: „ÚÚÚRISTEENÉNEZZELJÁTSZANIAKAROKMIEZ!”, szóval mikor megjelenéskor bekerült a Game Pass-ba örültem egy picikét. Nos, nem is kellett csalódnom, sőt, annak ellenére, hogy a játék világa pár percenként megsemmisült egy szupernóva robbanásban és mindig „újra” kellett kezdeni a kalandot – rendkívül mód élveztem. Hogy miért? – kérded. Hát azért, mert mikor gyerek voltam, akkor pontosan így képzeltem el az űrutazást: egy bádogdobozokból és fából eszkábált rakéta, ami varázslatos bolygókra repít.

Subnautica

Van egy mém, ami tökéletesen leírja a Subnauticát:

Képtalálatok a következőre: subnautica meme

Slay the Spire

Egy rogue-like kártyajáték, amiről nagyon, de nagyon nehéz írni. Az élmény nagyjából megegyezik a Dead Cells-ével: tojáshéjjal a fenekeden kezdesz, de ahogyan haladsz előre, úgy egyre több kártyát gyűjtesz és leszel egyre erősebb, tapasztaltabb. Aztán elérsz egy bossig és mindig rájössz, hogy neked itt véged.

Night in the Woods

Az egyik legokosabb játék valaha, nem mellesleg a legjobb társadalomkritika egyben. Brutális atmoszférája a szürrealitása ellenére is azonnal beszippant és a végéig el sem enged. Aztán az utolsó képsorok után azon veszed észre magad, hogy valami megváltozott, valami más lett. Gondolkozol és rájössz, már semmi sem lehet újra a régi.

Fractured Minds

Ezzel a játékkal csak abban az esetben játssz, ha nem egy játékkal akarsz játszani. Ez ugyanis nem az. Ez egy pszichológia óra, amit egy fiatal hölgy, Emily Mitchell készített. Célja a mentális betegségek bemutatása egy játékon keresztül, amiért 2017-ben BAFTA díjat is kapott. Abszolút megérdemelten.

Knights and Bikes

Double Fine. Ennyit szerettem volna mondani. Jókat akarsz röhögni? Jól akarsz végre szórakozni? Knights and Bikes a válasz, kortól nemtől, érdeklődési körtől függetlenül. Hi-bát-lan!

Spiritfarer

2020 egyik legjobb és leggyönyörűbb játéka. Az elejétől a végéig egy érzelmi hullámvasút, ami egy egészen csodálatos kalandban csúcsosodik ki. Ez a játék tele van érzelemmel, mondanivalóval, és vidámsággal méghozzá úgy, hogy az elmúlásról, a halálról és az elengedésről szól. Személyes kedvencem, csak ajánlani tudom!

A Plague Tale: Innocence

Én nem értettem, hogy a Focus Home miért rejtette el ennyire ezt a játékot 2019-ben. A semmiből megjelent és konkrétan sokkalta minőségibb játék lett, mint számos másik AAA-s cím, ami az erősen limitált büdzsé és a kis csapathoz mérten egy játékipari bravúr. A Plague Tale egy zseniális történet, ami nem mindennapi módon meséli el egy egymást alig ismerő testvérpár egészen fordulatos, de megrázó és szívbemarkoló történetét.

 

Ez lenne hát az én kihagyhatatlan – a Game Pass kínálatában eldugott, vagy nehezen kiszúrható és sokak szemében méltatlanul lenézett – tíz játékot tömörítő listám. Ha unod a banánt, valami igazán frissre vágysz, akkor szerintem ezeknek a játékoknak ugorj neki először. Természetesen a kínálat folyamatosan bővül, az ID@Xbox indie inkubátorból pedig szinte folyamatosan érkeznek a hasonlóan remek kisebb, de a tripla A-nál nem kevésbé rosszabb játékok.

A Game Pass-ra IDE BÖKVE tudsz előfizetni PC-re és/vagy Xboxra, az első hónap pedig mindössze 300 forintba kerül. Ennyi idő alatt a fentieket például gond nélkül végig tudod játszani.

Ha pedig neked is vannak ajánlásaid, akkor azt mindenképp írd meg kommentben!

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×