Dave Plummer mostanában sok érdekességet oszt meg a Windowsról.

Gondolkodtál már azon, hogy miért pont kék lett a Kék Halál képernyő (BSOD)? Nos, a Windows egykori fejlesztője, Dave Plummer, újabban azzal tölti idejét, hogy mindenféle érdekességet oszt meg közönségével, mégpedig YouTube videók formájában. Most épp az imént említett Kék Halálról és annak a színéről készült egy remekmű, melyből kiderül, hogy miért is kék a manapság már ritkán látott hibaüzenet.

Sokan találgattak már az évek hosszú sora alatt, hogy mi lehet ennek a rikító színnek az oka. Rengeteg teória kering az interneten mind a mai napig. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az az elmélet lett, miszerint így egyszerűbb volt akár a nagy szervertermekben is észrevenni a „hibás” láncszemet, hiszen majd’ kiégeti az ember szemét. És tudjátok mit? Még maga Plummer is így tudta, egészen addig, amíg meg nem kérdezte a Windows BSOD  képernyőjének készítőjét.

Ekkor végre mindenre fény derült, és hát nem, abszolút nem jártunk jó úton a találgatásokkal.

Valójában azért lett kék, mert az MIPS típusú számítógépen, amin kifejlesztették, a firmeware szintén kék alapon fehér betűs volt, továbbá a fejlesztő által használt szövegszerkesztő is ilyen stílust képviselt. Tehát, sokkal kevesebb „mágia” és érdekesség volt ebben a döntésben, mint ahogy azt gondolnánk: csak a megszokás vezérelte és inspirálta a Kék Halál alkotóját.

Ti mit gondoltatok, miért is kék az a bizonyos Kék Halál?

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×