Többé dedikált alkalmazás sem kell az NVIDIA Cloud Gaming szolgáltatásához.

2020 novemberében az NVIDIA kísérleti jelleggel elindította a Geforce NOW szolgáltatását iOS/iPadOS készülékek Safari böngészőjében is. Ekkor sok felhasználó jelezte már, hogy bár az applikáció elérhető natívan Windowsra is, szívesen kipróbálnák a zöldek Cloud Gaming szolgáltatását Google Chrome böngészőben is.

Nem kellett olyan sokat várnunk erre, pár napja érkezett meg a GeForce NOW 2.0.27 melyben két nagy fejlesztés is helyet kapott. Egyrészt mostantól futtatható a szolgáltatás Chrome-ban is, illetve natívan támogatja az Apple M1 chipekkel szerelt számítógépeket is. Szerencsére a technikai feltételek adottak, hogy mindkét újdonságot ki tudtuk próbálni.

Kezdjük az alapokkal!

A teljesen hibamentes működés tesztelésének érdekében egy 0 perces, új fiókot is regisztráltunk a szolgáltatásra. Ezt a Geforce NOW oldalán a membership fülön tehetjük meg. A join gombra kattintva létrehozhatunk egy NVIDIA accountot vagy beléphetünk egy meglévővel is, ha például a Geforce Experience miatt már rendelkeznénk ilyennel.

Ha nem rendelkeznénk fiókkal, akkor ide kell kattintanunk

A regisztráció során a szokásos adatokat kell megadnunk, becenév, email cím, születési dátum és természetesen a jelszó. Ha végeztünk a procedúrával, készen is állunk a szolgáltatás használatára.

Teszt 1 – Google Chrome

Először a Google böngészős változatot próbáltuk ki, hiszen ez sokkal több embernek lesz opció mint az Apple Silicone-nal felvértezett számítógépekre érkezett natív MacOS kliens. A korábban létrehozott NVIDIA fiókkal csak be kell jelentkeznünk a https://play.geforcenow.com/ oldalon és máris indulhat a móka!

A kezdőoldal

Jöhet egy kis Fortnite?

Az egyszerűség kedvéért az Epic Games battle royale játékát, a Fortnite-ot választottuk tesztalanyként. Az NVIDIA oldala megkér minket, hogy kapcsoljuk össze az Epic fiókunkkal a szolgáltatásukat, így leegyszerűsítve a teljes folyamatot.

Ingyenes fiókkal egy kicsit várnunk kell….

Ekkor szembesültünk az ingyenes fiók egyik legnagyobb hátrányával, a viszonylag hosszú várólistával. Szerencsére időben ez nem jelentett olyan sokat, körülbelül 10 percet kellett várnunk és máris a Fortnite főmenüjében találtuk magunkat. A Chrome ekkor teljes képernyős módba váltott, gyakorlatilag fel sem tűnt, hogy böngészőben fut maga a szolgáltatás.

Csak teljes képernyős módban használhatjuk

A teljes képernyős módból az F11-es billentyűvel léphetünk ki, ám túl sok értelme nincsen, hiszen ekkor nem irányíthatjuk a játékot.

A böngészős teszt során különösebb problémával nem találkoztunk, teljesen csutkára húzott „Epic” beállításokon is szépen tartotta végig a játék és a böngésző is a kívánt 60 FPS-es értékeket. A Cloud Gaming technológiájából adódóan egy kis input lag jelen volt, de ez teljesen természetes.

Teszt 2 – Natív M1 Mac OS alkalmazás

Az Apple tavaly novemberben leplezte le az M1 „processzorral” felvértezett Mac gépeket, melyek az addig leginkább telefonokon és mobilokon használt ARM architektúrát hozták el asztali környezetbe. Természetesen ehhez a programfejlesztőknek is alkalmazkodniuk kell, ezért érkezett meg ilyen későn a hivatalos applikáció.

Itt sem ússzuk meg várakozás nélkül

A böngészőből ismerős felülettel találkoztuk itt is, természetesen a várólista az applikációra is érvényes. Ezt csak a fizetős csomagra való előfizetéssel válthatjuk ki.

A teszt itt is sikeresen zárult, nagy élmény volt a teljesen hangtalan és hideg MacBook Air-en Epic beállításon futtatni a játékot. Natív ARM-es alkalmazás révén az erőforrásokkal is finoman bánt a Geforce NOW, így órákat játszhatunk akkumulátorról is, főleg ha előfizetünk a szolgáltatásra, hiszen ott időlimit sincs.

Tesztkörnyezet és verdikt

Bár a streaming szolgáltatások használatához nem kell erős gép, a teljes átláthatóság érdekében megtalálod a tesztet futtató gépek specifikációit.

PC – Windows 10 2004 – Google Chrome:

  • CPU: Intel® Core™ i7-9700
  • GPU: NVIDIA RTX 2060 6GB
  • RAM: Corsair Vengeance LPX Red 2x8GB DDR4 3200MHz

MacBook Air M1 – Big Sur 11.2 – Natív ARM/M1 alkalmazás:

  • CPU & GPU: Apple M1 SoC
  • RAM: 8GB LPDDR4X 4266Mhz

Szerencsére az NVIDIA fejlesztői kiváló munkát végeztek, egyik újdonságnál sem tapasztaltunk hibákat, tökéletesen ellátták a dolgukat. Már csak a natív iOS-es alkalmazás hiányzik, de a pletykák szerint már erre sem kell olyan sokat várnunk. Ti használtok valamilyen Cloud Gaming szolgáltatást?

×