Az Intel Rocket Lake Core i9 jelentős terhelés alatt igencsak melegszik, akárcsak a Comet Lake. Az Intel közelgő processzoraihoz nagy teljesítményű hűtőrendszer kell majd.

Ismeretlen hardverrajongók nemrég igen komoly terheléses teszt alatt vizsgálták az Intel 11. generációs Rocket Lake processzorát. A cél az volt, hogy feltárják az energiafogyasztást extrém terhelés mellett, összehasonlítva a Comet Lake-S családdal.

A készülő Core i9-11900KF CPU-k rendkívüli terhelések alatt igencsak melegszenek.

Ráadásul az új csúcsprocesszort egy 360 mm-es vízhűtéssel próbálták ki, a jelek szerint ez az összeállítás kevésnek bizonyult. Maradt a 14 nm, ezzel együtt a hőfokok is változatlanok maradtak.

A melegedés persze nem csak az új processzorokra, hanem korábbi Comet Lake procikra is jellemző volt. A nyolcmagos Core i9-11900KF „Rocket Lake-S” processzora extrém terhelés alatt 98 fokig melegedhet 250 W-os energiafogyasztás mellett. Ez azt jelenti, hogy CPU-k ugyanolyan melegek lesznek, mint az előző generációs Intel chipek.

Noha az Intel legújabb, 10. generációs Core Comet Lake-S processzorai 125 W-os TDP-besorolást kapott, valójában akár 250 W-330 W energiafogyasztást is képesek elérni.

A legújabb Rocket Lake-S processzorok megszelídítéséhez tehát igen erős lapra, valamint komoly hűtőrendszerre lesz szükség, amennyiben valóban ki akarjuk használni, amire képes. A fenti teszt során a CPU-t egy belépő szintű, 360 mm-es folyadékhűtő-rendszerrel hűtötték le. A chip pontos órajele nem ismert, de a szivárgások alapján alapértelmezés szerint 3,50 GHz-en kell működnie, de rövid ideig az összes magot 4,8 GHz-re lehet húzni.

Az Intel legújabb, nyolc-tíz magos processzorai tehát nem éppen az energiahatékonyság bajnokai. Míg a Rocket Lake-S CPU egy új mikroarchitektúrán alapul, és számos más előnnyel rendelkezik a Comet Lake-S processzorokkal szemben, úgy tűnik, hogy hő-és energiafogyasztása tekintetében van köztük hasonlóság. Ne feledjük persze, hogy az ilyen teljesítménytesztek általában nem a valós terhelést tükrözik, hanem a CPU felépítésének gyengeségeit hivatottak feltárni.

Mivel az Intel arra készül, hogy idén áprilisban kiadja a 11. generációs „Rocket Lake” processzorokat, máris megkezdte a minták kiküldését. Ennek eredményeként bizonyos teszteredmények elkerülhetetlenül jóval előbb megjelennek, mint a végleges hardvertesztek. Így a mostani tesztet nem árt fenntartásokkal kezelni.

Te beruházol majd egy 11. generációs Intel processzorra?

×