Egy kutató szerint a videojátékoknak nagyon pozitív hatásai is lehetnek, például segíthetnek leküzdeni a depressziót. Legalábbis…

A depresszió nem egy kellemes betegség, sokszor képes életeket, családokat tönkretenni. Természetesen csak akkor, ha az ember nem talál valamilyen megoldást rá. Mivel azonban minden depresszió más, így más és más módszerekre is van szükség. Van, aki fáradtnak és ingerültnek érzi magát, mások pedig képtelenek megmozdulni vagy bármit csinálni. Miközben a múltban kutatások azt állították, hogy a videojátékok nem igazán segítik a depresszió leküzdését, valaki úgy véli, ez nem így van.

Egy kutató szerint a videojátékok pozitívan hathatnak a depressziós emberekre.

Egy korábbi tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a játék minden korosztály számára hatékony, pozitív erő lehet a depresszió ellen. Brian Sutton-Smith pszichológus azt állítja, hogy a játékok produktív módon mozgathatják meg az elmét. A játék során az ember ugyanis gyakran közösségben érzi magát, fokozott önbizalmat és számos más pozitív érzést kaphat. A játék tehát általában hatékony lehet a depresszió ellen.

„A játék ellentéte nem a munka. Az a depresszió” – állítja.

Az elmélet szerint, amikor valaki videojátékokkal játszik, az agy két része állandóan „mozgásban”  van, vagyis aktív. Az első a jutalomra koncentrál, és feldolgozza a célokat és a motivációt. A második a hippokmapusz, amely felelős az emlékezésért és a tanulásért.

Akik rendszeresen játszanak, valószínűleg számtalan példát tudnak mondani arra, amikor kitartóan küzdöttek a célokért, hogy meglegyen az a jutalom, megoldódjon az a puzzle, vagy meghaljon az a boss. Bár alapvetően azt szoktuk mondani, hogy egy csupán szórakozás, ezek az aktív tevékenységek segítik az agy egészségének megőrzését. Mivel a depresszió során a motiváció és a sikerélmény érzése megszűnhet, a videojátékok egyszerű és szórakoztató módon aktiválhatják agyunk ezen részeit.

Összességében a tanulmány azt próbálja bizonyítani, hogy a depressziót okozó agyi tevékenység ellentétes módon fokozható azáltal, hogy pozitív érzéseket kapunk a videojátékok által. Ez pozitív irányban mozgathatja meg az agyat, azáltal az érzéseket, a motivációt és a hozzáállást.

Ugyanakkor fontos ismét hangsúlyozni, hogy a depresszió mindenkit kicsit máshogy érint, ezért ez nem olyan egyszerű, hogy a játékoktól egyszer csak jobban leszünk. Ez ennél jóval összetettebb és talán az sem mindegy, milyen játékról van szó, mennyire ad pozitív érzéseket.

Aki például hajlamos a depresszióra, vagy agresszióra, annak például a Rainbow Six: Siege játékot nem ajánlom. Viszont ha van rá esély, hogy valaki jobban fogja érezni magát egy kis játéktól, ahogy a kutatás mondja, akkor az megér egy próbát, nem?

https://leet.hu/page/3/?s=Shark&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×