A DFC piackutató cég azt sugallja, hogy a Cyberpunk 2077 bukása megfelelő marketinggel és kapcsolatokkal elkerülhető lett volna.

Lehet, hogy néhány esetben a Cyberpunk 2077 kapcsán nem lettek maximálisan elégedettek a rajongók, ám ennek ellenére a játék kiadása sikernek mondható. Az viszont vitathatatlan, hogy a rajongói reakciók, a PS4 és Xbox One kiadások gyenge minősége, a megkérdőjelezhető marketing és PR döntések miatt kialakult peres eljárások és vizsgálatok rontottak a CD Projekt RED hírnevén.

A DFC Intelligence piackutató cég szerint a hibák elkerülhetők lettek volna nagyobb kiadói szakértelemmel.

A játék megjelenése körül kialakult vitás helyzetet után, a CD Projekt Red nemrég hivatalos videóban kért elnézést a közösségtől. Emellett vázolták a frissítésekre, javításokra vonatkozó ütemtervüket is, nem beszélve a DLC-kről és a PS5/Xbox Series X verziókról. Szóval bár nagy port kavart a megjelenés, a játék még nagy siker lehet a piacon.

A CD Projekt RED azonban kiadója is a játéknak, ami természetesen kérdéseket vet fel a játék jövőjével kapcsolatban. A DFC Intelligence szerint a vállalat most egy nagyon jó jelölt, mint felvásárolható cég. A Cyberpunk 2077 ugyanis profitálhatott volna egy nagyobb cég kiadói tapasztalatából, ami mind a játék, mint a fejlesztők számára nagy előnyökkel járt volna.

„A CD Projekt részvényei 50 százalékkal csökkentek decemberben. Ez elfogadhatatlan egy olyan vállalat esetében, amely zászlóshajót indít. Egy nagyobb vállalat ezt el tudta volna kerülni, alapvető kapcsolatokkal és megfelelő marketinggel” – írja a DFC.

A DFC hozzátette, hogy a Microsoft korábban már tervezte, hogy megvásárolja a CD Projekt Redet, még mielőtt megvette a Bethesda anyavállalatát 7,5 milliárd dollárért. Tavaly év elején a CD Projekt Red lett Európa legértékesebb játékvállalata. Noha a dolgok jelentősen megváltoztak azóta, hogy a Cyberpunk 2077 megjelent, a vállalat nettó értéke továbbra hasonló, mint a ZeniMax Mediáé.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a CD Projekt Redet hamarosan felvásárolják, de a történtek megerősítik, hogy a vállalat nem kész ilyen hatalmas AAA címek forgalmazására.

„A Cyberpunk 2077 legfontosabb tanulsága, hogy a terjesztés, a marketing és a kapcsolatok kezelésének kiadói szerepe továbbra is fontos” – mondja a DFC.

A videojáték-iparban az utóbbi években megszaporodtak a felvásárlások. Nem csak a Microsoft vette meg a Bethesda család teljes egészét, de nemrégiben az a hír felröppent, hogy a EA megvette a Codemasterst. Sőt pletykák rebesgetik, hogy a Sony a Kojima Productions felvásárlására készül.

Jelenleg nincs arról szó, hogy valamelyik nagyobb kiadó megvenné a CD Projekt Redet, azonban ahogy azt a szakértők sugallják: most potenciális jelöltté vált. A Cyberpunk 2077 a problémák ellenére jelenleg is sikeres és a fejlesztőcsapat értékes.

December 20-án, tíz nappal a megjelenés után több mint 13 millió példány fogyott a címből, ami várhatóan tovább nő majd az új generációs frissítések után.

Szerinted szükséges, hogy a CD Projekt RED egy nagyobb kiadóvállalat tulajdonába kerüljön?

https://www.facebook.com/groups/cyberpunkmagyarorszag

×