Avagy miért fontos a jó szenzor.

Az utóbbi időben jó pár gamer egeret néztünk meg közelebbről. Manapság már teljesen mást jelent egy gamer egér, mint mondjuk 10 éve. Betört a lyukacsos dizájn, de ezzel együtt óriási fejlődés ment végbe, aminek köszönhetően az olcsóbb gamer egerek között is találunk már értelmes versenyzőket.

Elsőszámú szabály: attól, hogy valami gamer, még nem biztos, hogy jó is.

Manapság már gyárilag is olyan talpakkal, kábellel szerelik a egereket, amelyeket pár éve még csak a hozzáértőbb egyének moddoltak maguknak. Mostanában pedig már inkább ciki, ha egy egér nem tömör teflon talpakkal, vagy nem parakábellel, jobb esetben pedig kábel nélkül kerül a piacra. Az olcsóbb képviselőknél persze továbbra sem a legjobbat kapjuk, viszont egy dologból nem szabad engednünk, ez pedig a szenzor.

Röviden: lehet bármilyen szép is egy egér, ha rossz szenzorral szerelték, akkor maximum levélnehezékként használható.

Épp ezért elsőként mindig a szenzor típusát érdemes megtudakolni. A lézeres szenzortól például azonnal lehet menekülni, ugyanis ezek közül még a legjobb darab is maximum az alsó kategóriába tud helyt állni. Épp ezért, ha játékra kell egy egér, akkor mindenképp optikai után kell nézelődnünk.

Hogy ne csak a levegőbe kiáltsak, a következő szenzorokkal szerelt egereket érdemes keresni: (Logitech) Mercury, PMW3310, PMW3360, PMW3370 (=BAMF), 3389.

Az olcsóbb egerekben általában a 3310-es szenzort szokták elővenni, ez ugyanis képes lekövetni minden nagyobb rántást, viszont nem épp mai darab, épp ezért mára egész olcsón hozzá lehet jutni. Sajnos a gyártók sokszor szeretnék a szőnyeg alá söpörni ezeket, ezért új néven dobják piacra, ezzel összezavarva a felhasználókat. Remek példa erre a Roccat, akik a PMW3360-as szenzoron módosítottak és Owl Eye szenzorként kezdték árulni. Ezek is ugyanolyan minőségi darabok, de valamiért mégis az átnevezés mellett döntöttek.

Nézzünk 3 egeret, ami olcsó és használható

Nyilván ennyiért nem a kínálat legtetejét kapjuk meg, viszont 20 ezer forint alatt is van élet.

A titkos tipp: Logitech G102

A G102 a G203 kistestvére. Egyetlen különbség van kettőjük között, az árcédula. Gyakorlatilag ugyanarról a termékről beszélünk, azzal a kivétellel, hogy a G102-t az ázsiai, a G203-at pedig az európai régóba szánta a Logitech. Nyugodt szívvel vásárolhatja mindenki az olcsóbb variánst. Itt egy Mercury szenzor felel a mozgások lekövetéséért, ami meglepően jól teljesít a hétköznapokban. Akár esportra is alkalmas, a határait ugyanis nehezen lehet elérni.

Csúcs közeli: Cooler Master MasterMouse MM530 RGB

A Cooler Master egerei az utóbbi időben rendkívül jól szerepelnek. A MasterMouse MM530-at pedig egy csúcs, PMW3360-as szenzorral szerelték. 10 ezer forint környékén hozzájuthatunk, még az RGB sem maradt le. Mi kellhet még?

A középkategória legjava: SteelSeries Rival 3

A SteelSeries már jó pár éve benne van a szakmában és egyszerűen tudják, hogy mire van szüksége a vásárlóknak. A Rival 3-ban név szerint egy TrueMove Core szenzor kapott helyet, ami nem épp hétköznapi szenzor, nem találjuk meg túl sok egérben, viszont ettől függetlenül egyáltalán nincs gond vele. Az pedig már csak mellékes, hogy remek szoftveres támogatottság is jár mellé, na meg az RGB fényáradatról se feledkezzünk meg.

https://leet.hu/?price=&stock=instock&s=geforce&post_type=product

×