Japánban a Panasonic a szállítórobotok elfogadását vizsgálja a társadalomban. Mindezt egy úgynevezett okosvárosban.

Lassan semmin sem lepődünk meg, ha Japánról van szó. Ott valóban mindenféle technológiai vívmány teret kaphat, legyen az önvezető busz, robotpincér vagy robotfarkas. Ráadásul mindig ők az elsők, akik először próbálják ki a legnagyobb újdonságokat: olyanokat, melyeket pár éve még csak sci-fi filmekben láthattunk.

A Panasonic most egy japán „okosvárosban” teszteli a szállítórobotok nyilvános elfogadását.

Ennek az automata, önvezető szállítórendszernek a tesztelése még 2020 novemberében indult, a folyamat pedig most lép a második szakaszba. Alig néhány hét múlva a robotok megkezdik az áruszállítást egy kisvárosban.

A Panasonic új szállítórobotja legfeljebb 4 kilométer / órás sebességgel halad, és távolról felügyelik annak működését egy irányítóközpontban. Ha szükséges, átveszik az irányítást, de egyébként a robotok mindent egyedül csinálnak.

„Az emberekkel szorosan együttműködő szállítórobot-szolgáltatással az a célunk, hogy hozzájáruljunk egy élénk közösség létrehozásához, ahol az emberek és a mobilitás együtt élnek. Sajnos nagyon kevés ember dolgozik futárként, ami megnehezíti a szolgáltatást” – írta a Panasonic.

A robotokat egyébként a Fujisawa Fenntartható Okosvárosban tesztelik, egy hatéves városfejlesztési kezdeményezés részeként. A robotok most februártól tehát házhoz szállítanak az emberekhez, közben azt vizsgálják, hogy az emberek mennyire fogadják a robotokat. A Panasonic szerint erre nagy szükség van most, hiszen a járvány miatt nagyon sokan rendelnek házhoz termékeket és legfőképpen élelmiszert. A legtöbben pedig érintésmentes megoldást keresnek.

Természetesen sokan gondolják, hogy az önműködő robotok nem váltják fel az emberi munkaerőt, ám hogy ez mennyire valós aggodalom, az a teszt alapján kiderül.

A Fujisawa Fenntartható Okosváros kezdeményezés 2014-ben indult. A több mint 2000 embernek otthont adó fejlesztés egy volt fujisawai Panasonic gyár helyén található. 18 állami és magánszervezetet foglal magába. A közösség célja, hogy mintaként szolgáljon a fenntartható fejlődéshez, és hogy megmutassák, hogy a technológia hogyan tudja kezelni az energetikával, biztonsággal, mobilitással és egészséggel kapcsolatos kihívásokat a városokban.

 

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×