Szivárványözön a köbön!

Hamarosan érkezünk az év végi nagy összefoglalónkkal, amiben is összegyűjtjük majd a legjobb billentyűzeteket. Na erre a versenyre nevezett be a HyperX Alloy Elite II, ami rengeteget fejlődött elődjéhez képest. A névről már sejthetitek, hogy ezzel a billentyűzettel a HyperX nem az alsóbb szegmenset célozta, hanem bizony a felsőkategóriát vették célkeresztbe. A kérdés, hogy sikerül-e megütni a szintet a 43 ezer forintos Alloy Elite II-nek?

Doboz

A dobozban található extrák száma a nullához konvergál, ha csak nem számítjuk a kézikönyvet. Se egy kupak kiszedő szett, se pár extra kupak, de még pohártartót sem mellékeltek. Nem ezzel fog hódítani, az biztos. Sebaj, haladjunk tovább.

Külső

Ez alkalommal egy teljes kiosztású billentyűzetről beszélünk, aminek a tervezésekor a helytakarékosságot nem igazán vették figyelembe. A multimédiát viszont annál inkább! A felső sávban találhatjuk meg a kezelőszerveket, amik jól elkülönülnek a többi billentyűtől.

A jobb sarokban tudjuk a hangot állítani egy jópofa görgethető kapcsoló segítségével. Emellett találjuk a következő/előző, állj/indulj gombokat, ami jól jöhet, ha mondjuk játék közben hallgatjuk a kedvenc számainkat. A bal felső sarokban pedig a színbeállításokat találjuk, illetve itt szabályozhatjuk a fényerőt.

Maga a billentyűzet elképesztő módon fest ezzel a gumicukor/puding-szerű kapcsolókkal. Ezt persze más billentyűzeteken is láthattuk már, szóval nem egyedi, de mindenképp dicséretes. A látvány pedig magáért beszél, de ezt is teljesen szabadon állíthatjuk a szoftver segítségével. A 16,7 millió szín közül biztosan mindenki megtalálja a neki tetszőt.

Anyaghasználat

A HyperX Alloy Elite II fém alapokon nyugszik, aminek köszönhetően maga a billentyűzet súlya sem elhanyagolható. A 1,5 kg kellően masszív, egész biztosan nem fog elmozdulni az asztalról, viszont cserébe nem szívesen viszi ide-oda az ember.

A fémvázon túl a kapcsolók a már említett puding alakzatban pompáznak, ami ABS borítást kapott. Ez nem a legfelső kategória, viszont erős középkategória és az érzete is rendkívül kellemes. Talán az egyik legjobb a kategóriájában.

Maga az egész billentyűzet prémium hatást kelt.

Az anyagoknál nagyon odafigyeltek, épp ezért mindig kellemes hozzáérni. A szennyeződések sem látszanak meg annyira rajta. Maga az egész billentyűzet olyan masszív, hogy még egy rage gamernek is nyugodtan ajánlanánk.

Kábel, csatlakozók

Na most jön a fekete leves, ugyanis egyrészt a kábelcsatornák teljesen kimaradtak, amit egy ilyen kategóriánál már azért elvárna az ember. Sajnos a kábel fronton sem jobb a helyzet, ugyanis egy brutális vastagságú dupla USB csatlakozó végű, végtelen merev kábelt kapunk. Egyrészt a kábel is fix, másrészt nem túl könnyű szépen elvezetni, sőt igazából kemény munkával járhat, ha mondjuk úgy fér csak el az asztalon, ha balról jön be a kábel. A HyperX más termékeiben alkalmazzák a lecsatlakoztatható kábelt, nem tudom itt miért ragaszkodtak ennyire ehhez a megoldáshoz.

A két kábelből az egyik a billentyűzetünk működéséhez szükséges, a másikkal pedig az Alloy Elite II-ben rejtőző USB portot éleszthetjük fel. Ez jópofa dolog, bár nincs kivilágítva, így este nem egyszerű megtalálni.

Teljesítmény, használat

Sajnos vagy nem sajnos, de a HyperX szakított a Cherry MX-szel és a saját mikrokapcsolóikkal kínálják az Alloy Elite II-t. Ez kinézetre teljesen megegyezik a Cherry-kkel, sőt, még a lenyomáshoz is 45 g erő kifejtésére van szükségünk, szóval tényleg sikerült eltalálniuk a specifikációkat.

Ráadásképp 80 millió leütést garantálnak, amíg az első generációs Cherry kapcsolók csak 50 milliót, az újabbak viszont már 100 millió leütést is kibírnak. Őszintén szólva nem tudom, mennyire lehetnek ezek megbízhatóak, de szerencsére kapunk 2 év garanciát, annyi idő alatt remélhetőleg kijönnek a QC problémák.

Maga a HyperX Red kapcsoló egyébként egy az egyben hozza a Cherry MX Red lineáris kapcsolójának stílusát.

 

Valahogy egy fokkal mintha mégis nehezebb lenne leütni a billentyűket, bár ez a kupak miatt is előfordulhat. Játékra jó választás, írásra már kevésbé, ugyanis az US kiosztás miatt a í-t el kell felejteni, ezt az altgr+j kombinációval tudjuk előhívni, ami érdekes mód nem olyan zavaró, mint a lapos enter felett elhelyezkedő ű billentyű. UK kiosztásban viszont sajnálatos módon nem érhető el.

Szofver

Végre kapunk egy működő szoftvert, ami ha még béta állapotban is van, de legalább van. Az Ngenuity névre hallgató megoldás egyébként modern, letisztult és könnyen kezelhető. A beállításokon túl ezzel tudjuk frissíteni a billentyűzetünkön a firmware-t, ami pillanatok alatt megvan szerencsére.

Kapunk egy élő előnézeti módot, amivel egyből eldönthetjük, hogy hogy tetszik az adott beállítás. A színeken túl pedig minden egyes billentyűt átbindelhetünk, sőt a makrók sem maradtak ki a repertoárból. A rendszer jól használható, viszont minden egyes alkalommal el kell mentenünk a beállításokat, különben a billentyűzet memóriája nem jegyez meg semmit.

Verdikt

Összességében egy igencsak jól sikerült billentyűzet lett a HyperX Alloy Elite II. Mindenképp jobb vétel, mint az elődje, viszont van még mindig hova fejlődni. A 43 ezer forintos árcédula ellenére nem kapunk csuklótámaszt, és az US koisztás sem túl szimpatikus, annak ellenére, hogy ezt a tesztet is meg tudtam írni némi kényelmetlenségek árán. A kiosztáson túl viszont picit magasnak érezzük az árcédulát, hiába gyönyörűek az effektek és kellemes az anyaghasználat is. Remek billentyűzet az Alloy Elite II, viszont rendkívül erős a konkurencia, főleg ebben az ársávban.

A HyperX Alloy Elite II-t megtaláljátok a Leet.hu webshopban!

Köszönjük a lehetőséget a HyperX csapatának! (a billentyűzet hivatalos adatlapját erre találjátok)

 

Összefoglalás

Gumicukor billentyűzet, kizárólag gamereknek – HyperX Alloy Elite 2 teszt


Szerzői értékelés

8

Az Alloy Elite II egy kiváló multiplatform billentyűzet, ahol nemcsak a multimédiás gombokra gondoltak külön, hanem a minőséget sem adták le, sőt! Az MX Cherry-t viszont felváltotta a saját HyperX Red kapcsoló, ami nem biztos hogy olyan megbízható, mint elődje. A fémváz és az ABS kupakok mind gondoskodnak arról, hogy élmény legyen az Alloy Elite II érintése, viszont az árcédula ellenére van még hova fejlődnie.

80 millió leütést bíró HyperX Red kapcsolók

fémváz

masszív

jó minőségű kupakok

multimédiás funkciók

beépített USB port

beépített memória

könnyen használható szoftver

multiplatform

borsos árcédula

fix kábel

borzasztó merev a kábel

nincs kábelmenedzsment

kizárólag US kisztásban érhető el

 

Olvasói értékelés

0

×