66 éves korában, a hírek szerint COVID-19 fertőzés következtében hunyt el a legendás játék írója, Sergei Ivanov.

Ivanov Sergei Nikolaevich, a sokak által közkedvelt túlélő horror, a S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl írója nemrég, 66 éves korában elhunyt. Sergei 1954-ben Kijevben született, és kiskora óta különösen vonzódott a kreatív tevékenységekhez. Kedvelte a sci-fi könyveket és képregényeket, és nagy rajongója volt Boris Stern szovjet írónak, aki mesék, szatírák, társadalmi és realista prózák ismert alakja volt.

„Ha nem provokálják ki, hogy tollat ragadjak, valószínűleg kicsit más szemszögből tekintettem volna az írásra. Nem tartom magam írónak” – mondta Ivanov egyszer.

Az ukrán Donyeck Nemzeti Egyetemen alkalmazott matematikát tanult, sőt előadóként vállalt szerepet az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Kibernetikai Intézetében 1977 és 1992 között. Ekkor a videojátékok jó lehetőségeket kínáltak neki az egyszerű, mégis szórakoztató rejtvények mellett. A CD-ROM vadonatúj találmány volt, és forradalmasította az optikai alapú adathordozókat, lehetővé téve a háromdimenziós környezet és karakterek megjelenését a játékokban.

Ezzel egyidejűleg Ivanov kreatív írásai megjelentek folyóiratokban és újságokban, és az Országos Tudományos Akadémia után a VEGA könyvsorozat irodalmi szerkesztőjeként kapott munkát. A S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl a Piknik az árokparton című könyvre épül, amely egy alternatív valóságot ír le, ahol az idegenek látogatása furcsa jelenségeket okoz.

Ivanov 1991-ben dolgozott a GSC Game World fejlesztőnél, és ezt a regényt adaptálta, annak elemeinek pontos átvételével. Ennek címe a S.T.A.L.K.E.R .: Oblivion Lost lett, de sajnos ez a könyv elveszett. Utódja a 2007-ben megjelent Shadow of Chernobyl Ivanov jegyzeteiből és forrásanyagokból épült fel. Így a játék egy maroknyi eseménye ismerős lehet a Piknik az árokparton cím könyvből.

 

Ivanov munkássága nagyon fontos abban a tekintetben, hogy hogyan alakultak a túlélő horrorjátékok a jövőben. Nyugodjon békében!

Neked milyen élményt adott a S.T.A.L.K.E.R játék?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

https://leet.hu/?s=arenaracer&post_type=product

×