A virtuális YouTube tartalomgyártók, más néven Vtuberek nem csak egyre népszerűbbek, de egyre többet keresnek is.

Biztos ti is hallottatok már azokról a Youtube tartalomgyártókról, akik virtuális karaktert építenek maguknak, és így vannak jelen a platformon. Ez lehetőséget teremtett számtalan ember számára, hogy csatornát indítson anélkül, hogy saját arcát, személyazonosságát kelljen hozzáadnia. Érdekes módon a Vtuberek 2020-ban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és egyre többen vannak olyanok is, akik pénzt is keresnek vele.

A Vtuberek forradalmát éljük.

Bár a virtuális avatarok használata természetesen nem újdonság az online tartalomkészítők és az influencerek világában, a Vtuber jelenség kifejezetten olyan alkotókat jelent, akik anime karakternek kinéző avatarokat használnak. Ez nem csak a valódi emberek vizuális ábrázolása, hanem gyakran összetett karakterek, saját háttértörténettel, személyiséggel. Még az olyan ismert tartalomgyártók, mint Pokimane, néha beleteszik a lábukat a Vtuberek világába.

A legnépszerűbb Vtuberek

Kizuna A.I. közel 3 millió feliratkozóval rendelkezik YouTube-on, és sok más alkotó is szeretne ebben olyan sikeres lenni, mint ő. Bár való igaz, hogy a legtöbb Vtuber japán, mivel onnan ered a jelenség, mára rengeteg angol nyelvű, sőt már magyar Vtuber is van. Az angol nyelven elérhető Mori Calliope rengeteg adományt kap élő adásai során.

Tudni kell, hogy hasonlóan más tartalomgyártókhoz, a Vtuberek sem önállóan dolgoznak, hanem ügynökségek szerződtetik őket. Bár a valós személyiség sosem derül ki, és a nézők csak egy összetett anime külsőt, egy kitalált személyiséget látnak, rengetegszer támogatják őket. A Vtuberek a rengeteg pénzt keresnek az adományokból és nézettségből, hasonlóan a mainstream streamerekhez.

A Hololive ügynökség egyes Vtuberei például több mint egymillió dollárt kerestek az adományokból.

2020-ban jelentősen megnőtt az amerikai és a európai Vtuberek száma, főleg azért, mert az elkötelezett rajongók azon dolgoznak, hogy lefordítsák a japán Vtuberek videóit angolra. A Vtuberek bevétele az utóbbi hónapokban ismét emelkedésnek indult, amikor elindult a Hololive Myth néven ismert csoport. A népszerűbb csatornák néhány százezer feliratkozót gyűjtenek, akik gyakran hajlandók sok pénzt fizetni. Érdekes lesz látni, hogy hová tart majd a virtuális youtuberség, és milyen eredményeket ér el a jövőben.

Te követsz Vtubert?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×