A VR Chat világokban egy teljesen egyedi formája jött létre a jelnyelvnek, mivel a kontrollerekkel nem megvalósítható még az összes jel.

A Syrmor nevű YouTuber arról híres, hogy a VR Chat világokat járja, és interjúkat csinál mindenféle emberekkel, akiknek van valamilyen érdekes története. Most legutóbb egy hallássérült lánnyal készített interjút, aki elmesélte, hogy gyerekkorában mennyire nehéz volt barátkoznia a fogyatékossága miatt – és az egészben a legrosszabb az volt, hogy sosem tudta teljesen megérteni, miért nem akarnak vele barátkozni. Aztán viszont találkozott a szintén hallássérült Daviddel, akivel viszont sokat tudtak beszélgetni, és ez teljesen pozitívvá tette a világnézetét.

Ebből a beszélgetésből viszont egy egész túrává nőtte ki magát a videó, ahol felfedezte, milyen egyedi módja van a hallássérülteknek a kommunikálásra a VR-ban, és találkozott azokkal az emberekkel is, akik ezt létrehozták.

VR jelnyelv

Kép forrása: Youtube

Egy új nyelv születése

A történet egy bizonyos Papa Thelius nevű felhasználóval kezdődik. Annak idején egy mobilszolgáltatónál dolgozott, ahol visszatérő ügyfelei voltak egy hallássérült apuka és hallássérült kislánya. A feleség hallóként tolmácsolt, ám amikor ő nem tudott eljönni, csak írásban tudtak kommunikálni. Ez inspirálta Theliust arra, hogy megtanulja az amerikai jelnyelvet (ASL).

Amikor először felment a VR Chatre, az első ember akivel találkozott, pont véletlenül egy hallássérült szaud-arábiai srác volt, aki csak az arab jelnyelvet ismerte, ami természetesen nagyon eltérő, mint az ASL. Ez az élmény, és még sok hasonló találkozás inspirálta arra, hogy valahogy a VR-on keresztül lehetővé tegye, hogy az emberek megtanulják a jelnyelvet, és tekintve, hogy a VR kontrollerek nem tesznek lehetővé még olyan részletes mozgásokat, mint egy igazi kéz, ezért sok mindent egyszerűsíteni kellett.

Itt jött képbe mrdummy, aki a YouTube kommentekben bukkant fel: ő hozta létre a VR jelnyelvet bemutató világot. Ahogy a videóban is látszik, ebben a világban rengeteg táblát helyeztek el, amelyeken egyesével megmutatják a szavak jelelését, különbséget téve a kontrollerek közt is. Ebben a szobába bárki bejöhet, és megtanulhatja egyesével a szavak jelelésének módját, egyes emberek becenevének speciális jeleit.

VR jelnyelv

Kép forrása: Youtube

Szolgálat a közösségnek

A Quentin névre hallgató tolmáccsal először a VRchurch vallásos tematikájú világban találkozott, ahol a jelen lévő lelkész prédikációját VR-jelnyelvvel tolmácsolta a többieknek.

Quentin mutatta meg Syrmornak a szobát, ahol a táblákról meg lehet tanulni a VR-jelnyelvet, és ami egyfajta szociális központ a hallássérült közösségnek. Ő személyesen halló, de két éve tanulja a jelelést, és tervei között szerepel, hogy a jövőben hivatásosan is tolmács lesz – most még csak önkéntes.

Ahogy a kommentekből és a megszólalók történeteiből is kirajzolódik: csodás kis közösség alakult ki a hallássérültekből a VR Chat világain. Az egyedi nyelv segítségével egymástól távol élők is beszélgethetnek, ismerkedhetnek, új kapcsolatokat alakíthatnak ki, és mint ahogy a legelső lány történetében, remélhetőleg az ő világnézetük is pozitívabbra fordul majd.

 

 

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×