Erősebb lehet, mint vártuk.

A legtöbben már tűkön ülnek, hiszen a héten jön az AMD nagy bejelentése, amiben végre lerántják a leplet az RDNA 2 architektúráról, amit a legtöbben csak Nagy Naviként becéznek. A megjelenéshez közeledve pedig egyre több információ szivárog ki az új videókártyákról, ahogyan azt az RTX 3080-asok esetén megszokhattuk már. Ezeket érdemes persze fenntartásokkal kezelni, viszont amennyiben igazak a legújabb hírek, az Nvidiának van félnivalója.

A 2. generációs RTX-ek bejelentése után leesett az állunk, hiszen a remek teljesítmény mellé egész barátságos árcédula társult. Őszintén szólva meg is lepődtünk az árakon, hiszen az Nvidia nem a jószívűségéről híres, épp ezért azt gondoltuk, hogy tanultak az első szériás RTX-ek hibájából, de a jelek szerint az AMD még erősebb kártyákkal rukkol elő, ez pedig sok mindent megmagyaráz.

A képen a Nagy Navi NYÁK-ja

Már most kikerült az első kép az AMD Radeon RX 6000 „Navi 21”-ről, amin is a referenciapéldányok NYÁK-ja látható. Feltehetően ez fog teljesíteni az RX 6800 XT és RX 6900 XT alatt. A képen 8 darab GDDR6 -os memória látható, azaz valószínűleg 256 bites memóriabuszt kaptak az új Radeonok. A tápellátásról a kártya jobb felső részén látható 2×8 pines PCIe csatlakozó gondoskodik, miközben a GPU körül 16 fázisos VRM teljesít szolgálatot, ebből már előre sejthető, hogy a kártya fogyasztása sem elhanyagolható. Mi 320 wattos TDP-re számítunk a látottak alapján.

 

Ez pedig még nem minden, ugyanis a tesztekkel, mérésekkel foglalkozó CapFrameX elspoilerezte az új Radeonok 3DMark Fire Strike Ultra Benchmarkja teszteredményeit.

Itt pedig az AMD még az RTX 3090-et is a háta mögött hagyta!

Ameddig az RTX 3080 referenciamodellje 10 600 pontot kapott, addig a Radeon RX 6800 XT 12 800 pontot zsebelt be, ez pedig még az RTX 3090 eredményén is túltesz, az ugyanis 12 400 pontot ért el ugyanitt. Ez persze csupán egyetlen benchmark a sok közül, de a jelek igencsak biztatóak.

Nem csupán a CapFrameX műhelyébe jutott az új Radeonokból, a korábban Kitty Corgi néven ismert informátor is megszellőztetett pár teszteredményt. Ő is megerősítette, hogy a Fire Strike Ultrában valóban lenyomta az RTX 3090-et, sőt még Fire Strike Extreme-ben is, viszont a Time Spy és Time Spy Extreme tesztekben már az Nvidia fölényeskedett. Érdekes módon ezen utóbbi tesztekben még az RTX 3080 is lenyomta az RX 6800 XT-t.

Egyelőre várjuk a hivatalos bejelentést, akkor úgyis eldől majd, hogy mire képes az új Nagy Navi. Remélhetőleg a játékokban sem fog kudarcot vallani az új RX 6800 XT és 6900 XT. 

 

×