Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor oldódik meg a helyzet.

Mindenkit ledöbentett a hír tegnap, amikor is a Twitch váratlanul bannolta a TheVR csatornáját. Ekkor még csak annyit közöltek a TheVR-os srácok, hogy az Apple tartalmait kezelő cégtől jött a kereset, ráadásul egyből három is, amivel együtt azonnal letiltották a csatornát mindenféle figyelmeztetés nélkül.

 

Azóta sikerült újabb részleteket megtudni az ügyből, Facebookon árulták el, hogy az Apple eseményeknek köszönhető a kitiltás, amit engedély nélkül streameltek a Twitch platformján. Ahogyan a TheVR fogalmazott a Facebook posztban, ők nem tudtak arról, hogy a közvetítés külön engedélyhez lenne kötve:

„Ismertek minket, sosem kockáztatunk. Egyszerűen nem tudtunk róla, hogy bármilyen jogi akadálya van ennek. Ezerrel dolgozunk az ügyön, hogy minél hamarabb lássuk a megoldást erre a gondra”

TheVR Pistiék felvették már a kapcsolatot a copyright strike-ot küldő Apple tartalmait védő szervezettel és a Twitch jogi osztályával is. Egyelőre tehát nem marad más, mint a várakozás.

 

 

A Facebook posztot követően viszont hamar kialakult egyfajta Apple-ellenes hangulat, sokan ugyanis a kaliforniai céget vádolták. Komzsik „TheVR Jani” János emiatt külön kitért arra is, hogy nem szeretnék táplálni ezt a forrongó hangulatot, ők nem is az Apple-re orrolnak:

„Csak hogy ez is tiszta legyen: továbbra sem haragszunk az Apple-re. A claim teljesen jogos volt. Az értesítés hiánya okozta a problémát a Twitch részéről, hiszen ha hamarabb tudjuk, hogy ez gond, akkor nem streameljük az októberi eventet.”

Mások is fennakadtak a lila óriás hálóján

Nem egyedül a TheVR csatornáján volt ebből probléma. A Twitch korábban már kiküldött jó pár hasonló levelet, akkor is azonnal repült a ban. Már ekkor is többen kifogásolták az eljárást, elvégre egy hivatalos bemutatóról van szó, amit bárki megnézhet és épp ez a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a hype, amihez nem mellesleg az influenszerek önként hozzájárulnak.

jaxstyle is hasonlóképp járt / Kép: Reddit

Más cégek még fizetnek is ezért, az Apple viszont azt szeretné elérni, hogy mindenki az Apple oldalán lévő, hivatalos közvetítést válassza. Épp ezért csak licenc/engedély szükséges ezen konferenciák közvetítéséhez, amit jelen esetben a TheVR nem kapott meg. Ettől függetlenül nem hisszük, hogy az Apple nem járt jól ezzel, hiszen ingyen és bérmentve elértek több ezer olyan emberhez, akik magyar nyelvű stream hiányában könnyen lehet, hogy sosem nézték volna végig a bemutatót.

UPDATE:

A TheVR-osok visszakapták a Twitch csatornájukat

A teljes Facebook poszt:

Sziasztok! Sajnos a hír igaz. Tényleg bannolták a Twitch csatornánkat. Valóban a közvetített Apple eseményekkel volt…

Posted by Virtuális Valóság & VR Gaming on Wednesday, 21 October 2020

 

×