Mostantól lehetségessé válik, hogy a trágár és sértő szavak helyett, mondjuk kedves kis szívecskék jelenjenek meg, az igazi szó helyett.

Azok, akiket régóta zavar, hogy a Steam chaten esetleg valaki csúnya és/vagy sértő szót használ a beszélgetésben, most született egy megoldás. A Steam ugyanis új funkcióval bővíti csevegőrendszerét, ami lehetővé teszi, hogy mi magunk módosítsuk bizonyos szavak és kifejezések megjelenését.

Minden általunk kiválasztott szó úgy jelenik meg, ahogy akarjuk. Például ****, vagy ♥♥♥♥.

Kép: Reddit (illusztráció)

Ez azt jelenti, hogy beállíthatjuk, hogy többek között minden csúnya szó megjelenése valamilyen ikonra módosuljon, ilyen módon elrejtve az adott szót. A funkció, amit egyébként eredetileg bizonyos online multiplayer játékhoz fejlesztettek ki, most a platform saját csevegőjében is elérhető lett.

A funkció elég összetett. Van egy előre elkészített szólista, melyet a Steam eleve cenzúrázásra érdemesnek tart, de természetesen mi magunk is összeállíthatunk egy saját tiltólistát. A szolgáltatás nem távolítja ugyan el a beállított szavakat, de helyettük mást fogunk látni. Mondjuk ikonokat. Persze lehetőség van arra is, hogy az így megjelenő szavakat felfedjük. Ez kiváló lehetőség olyanok számára, akiknek Steam fiókját mondjuk kiskorú gyermek is használja.

Miközben a Steam egyes felhasználói örömmel fogadták a hírt, hiszen számukra idegesítő szavak is kifejezések tűnnek el, mások aggódnak amiatt, hogy ennek eldöntését a Valve a felhasználókra bízza. Ahelyett, hogy ők maguk kezelnék (például moderátorokkal) az oldalon a sértő magatartást.

Egyesek szerint azzal, hogy nem látjuk konkrétan az adott szót, attól az még sértő lehet másokra. A szűrő tehát alkalmas arra, hogy elfordítsuk a tekintetünket a problémáról, vagy megvédjük a kiskorúakat, de a probléma nem tűnik el. Aki csúnya szavakat használ mások megsértésére,az ezután is megteheti. Bár ez segít eltüntetni a csúnya szavakat, nem segíti a zaklatás megszüntetését.

Akárhogy is, a Valve ezzel is azt próbálja elérni, hogy a Steam Chat is egyre tisztább legyen. Ennek első lépése, hogy el tudjuk tüntetni a chatről a csúnya szavakat, ha akarjuk…

 

Ha te is be szeretnéd állítani a Steam Chat szűrőt – vagy ha teljesen ki szeretnéd kapcsolni –, akkor a Steamen a jobb felső sarokban kattints a Fiókodra, majd a Testreszabásra. Ott a Közösségi tartalombeállításoknál találod a funkciót.

Szerinted jó ötlet volt ennek bevezetése?

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×