A játék simán futott a 4K felbontás mellett.

Ezúttal nyugodtan kihagyhatjuk a nagy kérdést, miszerint „fut-e a Crysis?”, ugyanis a piacon lévő legerősebb kártya áll történetünk központjában. Egy elvetemült kísérletező úgy döntött, nem az új, átdolgozott Crysis-szel töltené az időt, hanem a jó öreg 3. részt választotta. Másokkal ellentétben viszont nem a jó öreg SSD-re rakta fel a játékot, hanem az újonnan vásárolt RTX 3090 24 GB-os videómemóriájába közvetlenül installálta. Igen, ez ugyanis lehetséges, ráadásul viszonylag egyszerűen.

Hogyan működik?

Először is a GitHubon található GpuRamDrive alkalmazásra lesz szükségünk, ennek segítségével ugyanis létrehozhatunk egy virtuális meghajtót, ami közvetlenül a videókártya memóriájába tölti be az ott található fájlokat. Sajnos ez nem olyan gyors, mintha közvetlenül a gép memóriájába lenne betöltve, viszont a hagyományos háttértárolókat, többek között egyes SSD-ket is szépen leköröz.

Főhősünk, Strife egy 15 GB-os partíciót kerekített magának, ami egyrészt bőven elég volt a ~11 GB-os játéknak, másrészt a GPU sem maradt videómemória nélkül, tekintve hogy a maradék 9 GB VRAM továbbra is rendelkezésre állt.

Egy ilyen művelet a régebbi időkben nagyobb szám lett volna, tekintve hogy manapság már egy NVMe SSD is tudja produkálni a GpuRamDrive segítségével létrehozott virtuális partíció sebességét. Ettől függetlenül egyáltalán nem hétköznapi az, hogy valaki egy teljes játékot feltelepítsen a videókártyájára, majd aztán onnan játsszon mindenféle probléma nélkül 4K-ban. Nem mellesleg 75 fps mellett futott magas beállításokon, 4K felbontás mellett a játék, ami egyáltalán nem rossz, tekintve hogy a Crysis 3 nem épp az RTX 3090-re van optimalizálva.

Aki szeretne kísérletezni, az nyugodtan tehet egy próbát a fentebbi GpuRamDrive-val. Értelemszerűen szerencsésebb, ha a kártyánk nagyobb videómemória-mennyiséggel rendelkezik, a mai játékok viszont még így sem fognak elférni. Elég ha a Call of Duty: Modern Warfare-re gondolunk, ami már egy 250 GB-os SSD-n sem fér el, de a 2020-as AAA játékok többsége már többet foglal, mint 50 GB, így érdemesebb egy NVMe SSD-re befizetni. Ott egyrészt a sebesség is jobb (akár kétszer-háromszor), másrészt jóval egyszerűbb, mint a GpuRamDrive-val szórakozni.

Jöhet egy erős PC?

×