Úgy tűnik, komoly fegyverelőny van az AMD kezében.

Elérkezett az AMD fanok által oly régóta várt vörös október, aminek első felvonásaként a Zen 3-as architektúrát fogják bemutatni, élen az asztali PC-kbe szánt Ryzen 5000-es szériával. Nemrég debütált az OEM piacon a Ryzen 4000-es széria, ezért egy kicsit furcsa lehet, hogy a 3000-es generáció után az 5000-es jelöléssel tér vissza a gyártó, viszont érthető módon nem akartak kavarodást a nevezéktanban.

Október 8-án, azaz e-hét csütörtökén hivatalosan bemutatkozik majd a Zen 3, a megjelenéshez közeledve pedig újabb és újabb infómorzsák szivárognak ki az épp érkező generációról.

Ezek alapján pedig lehet félnivalója az Intelnek, ugyanis az AMD az egyszálas teljesítményre is alaposan rágyúrt.

A napokban láthattuk a Ryzen 9 5900X felbukkanását, ahol is egy kínai felhasználó a még be nem jelentett processzor CPU-Z pontszámait villantotta meg. Az új Ryzen 9 652,8 pontot kapott az egyszálas teljesítményére és 9481,8 pontos többszálas teljesítménnyel büszkélkedhet. Csak hogy kontextusba helyezzük, az új Ryzen 9 5900X egyszálas teljesítménye 25%-ot ver egy átlagos Ryzen 9 3900X-re, több-szálon pedig 15,8%-os javulást tapasztalhatunk.

Ezek alapján tehát végre lekörözheti az AMD az Intelt, immáron egyszálas teljesítményben is, aminek köszönhetően minden előny a vörösek kezében lesz.

A rossz hír, hogy ezúttal az IPC-re gyúrtak rá, így a magok száma továbbra is változatlan a kiszivárgott információk szerint.

Ennek megfelelően a Ryzen 9 5950X lesz a széria legerősebb darabja, ezt 16 maggal és 32 szállal szerelte a gyártó. A fentebbi tesztben láthattuk a kisebbik Ryzen 9-et, az 5900X személyében, ez már „csak” 12 magot és 24 szálat kapott. Korábban az Ashes of the Singularity benchmarkokban láthattuk a 8 magos, 16 szálas Ryzen 7 5800X-eket, ami mellé a középkategóriás Ryzen 5 5600X fog érkezni az informátorok szerint. Ez utóbbi 6 magot és 12 szálat kapott, azaz jól látható, hogy magok tekintetében nem feltétlenül számít előrelépésnek az új generáció, de ha valóban 25%-ot lép előre a processzorok egyszálas teljesítménye, akkor akár 15%-ot verhetnek az Intelre.

Itt tűnt fel a Ryzen 7 5800X elsőként

Az AMD árpolitikáját figyelembe véve most igazán nagyot domboríthat a gyártó. Az jól látszik, hogy az Intel már csupán az árcsökkentés eszközével tud élni, de amennyiben már az egyszálas erőfölény is az AMD mellett lesz, úgy nem marad semmilyen ütőkártya a kékek kezében. Úgy tűnik, hamarosan eljöhet az idő, amikor az AMD lesz az olcsóbb és a minden szempontból jobb választás, persze ha nem pont most döntenek egy szolid áremelés mellett Lisa Su-ék. Ami egyébként logikus lenne, ha nem akarnának nagyobb piacrészesedést.

Miért ilyen fontos az egyszálas teljesítmény?

Jó dolog, hogy végre nem a 4 magos processzorok dömpingével találjuk szembe magunkat, de az utóbbi időben már inkább elszaladt a ló a sok magos processzorokkal. Alapvetően örvendetes, hogy akár 16 magos/32 szálas asztali processzort is leakaszthatunk a polcról, de a játékok szempontjából még mindig az egyszálas teljesítmény diktál, mégpedig a játékmotorok optimalizáltsága vagyis épp optimalizálatlansága miatt.

Hiába írunk 2020-at, sajnos sok motor csupán 4-8 magot képes kihasználni, de vannak olyan gyöngyszemek is, amelyek még mindig csak 1 magra építenek, de szerencsére ez már a múlt. Ha pedig mondjuk egy olyan motorral találjuk szembe magunkat, ami csak 4 szálat képes kihasználni, akkor hiába ülünk a szobában egy 16 magos Ryzen 9 3950X-szel, 12 mag vagy a 28 további szál az bizony malmozni fog. Ilyenkor számít az egyszálas teljesítmény, amiben jelenleg egy hajszállal jobb az Intel. Nagyjából 5-10%-nyi előnye van még a kék gyártónak ilyen téren, ezért választanak sokan még mindig Intelt, de a jelek szerint fordulhat a kocka. Épp ezért izgalmasak a fentebbi eredmények.

A kiszivárgott teszteket, információkat persze érdemes fenntartásokkal kezelni, csütörtökön remélhetőleg mindent megtudunk.

https://www.facebook.com/groups/techinfohun/

×