A kínai bányászok már bespájzoltak a 2. generációs RTX-ekből.

Ameddig a legtöbben tűkön ülve várják az Ampere kártyák bolti megjelenését, addig a kínai Baidu fórumán egymás után szállingóztak az egyedi hűtésű RTX variánsok – számolt be róla a Prohardver. A történet pikantériája, hogy nem a kereskedőktől, hanem a kriptovaluta-bányászoktól származnak a feltöltött képek, ami több kérdést is felvet.

Az új generációs Ampere kártyák esetén az Nvidia alaposan átgondolta a kártyák felépítését, az INT32 feldolgozóegységen változtattak, ami már 32 bites lebegőpontos műveleteket is képes elvégezni, ennek eredményeképp a kártyák teljesítménye nem csupán a játékokban, de a kriptovaluta bányászatnál is jócskán előrelépett. Ráadásképp a kártyák teljesítmény/fogyasztás mutatója is javult, ami a kriptovaluta-bányászoknál különösen fontos.

Az első mérések már meg is érkeztek, ezek szerint az RTX 3080 115 Mh/s-ot is képes elérni az Ethash algoritmussal, ami igencsak jó eredmények számít, összehasonlításképp az RTX 2080 Ti ugyanilyen (~300 watt körüli) fogyasztás mellett mindössze fele ilyen teljesítményre volt képes. Ráadásul ez a teszt a korai driverekkel készült, így a kártyák bányászási képességei akár tovább javulhatnak, így a bányászoknak van most miért örülniük.

 

A probléma csupán azzal van, hogy a nagyobb bányászok nem a kereskedésekből, hanem közvetlenül a gyártótól szerzik be a kártyákat. Épp ennek köszönhető, hogy elözönlötték az új kártyákról készült képek a Baidu fórumait. Ezek után viszont kérdéses, hogy a startkor minden érdeklődőnek jut-e majd eladó példány, ugyanis -szerencsére- már nem beszélhetünk akkora bányász piacról, mint korábban, időközben ugyanis egyrészt esett a kriptovaluták árfolyamai ezért sokan bukóval szálltak ki. Másrészt a bányászási nehézség is folyamatosan fokozódik.

Korábban láthattuk már, hogy mi van olyankor, amikor a bányászok rákapnak a kártyákra. Két éve robbant be igazán a bányász-láz hazánkban, amikor is az akkor 100 ezer forintot kóstáló GTX 1060-asokat használtan is 110 ezer forint környékén lehetett eladni. Arról nem is beszélve, hogy a drágább, GTX 1080-asok pedig aranyárban mentek. Tudjuk, hogy a történelem ismétli önmagát, de reménykedünk benne, hogy azért nem ilyen gyorsan.

Képek forrása: Baidu

Te tudod, hogy mi lapul Mystery Gamers Packban?

×