Tech

Az 5 legjobb középkategóriás gamer laptop

Korábban foglalkoztunk már a gamer laptopokkal, egész pontosan arra hívtuk fel a figyelmet, hogy mire kell figyelni vásárlás esetén. Mivel itt az iskolakezdés, egyre többen adják a fejüket laptopvásárlásra, épp ezért úgy gondoltuk segítünk a döntésben, ezért összeállítottunk egy toplistát, amely tagjaiban biztosan nem fogtok csalódni. Mivel a gamer laptopok esetén a határ a csillagos ég, így szabtunk egy határt, ennek megfelelően 450 ezer forint alatti darabokat gyűjtöttünk össze. Reméljük mindenki megtalálja benne a számítását.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hardver tekintetében nem a felsőkategóriával fogunk találkozni, ami a hőfokok tekintetében még előnyünkre is válhat. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne futnának maximum grafikán a játékok, csupán nem 144 fps-re kell számítani a legújabb AAA kategóriás címek esetén.

Kezdjünk is neki!

5. ASUS ROG Strix G15 (G512LI-AL043)

Ár: 378 800 Ft-tól
Teszt

A gépben egy Core i7 10750H teljesít szolgálatot, amit az Intel 6 maggal és 12 szállal látott el. Ennek megfelelően a hőfokok miatt is van némi aggódni valónk, ám szerencsére az ASUS nem spórolt a hőcsövekkel, így nem kell tartanunk a túlmelegedéstől. A játékok megjelenítéséért egy Nvidia GTX 1650 Ti felel, amivel a modern játékok is futnak, persze biztosan nem ezzel fogjuk kihasználni a 144 Hz-es IPS kijelzőt, aminek a válaszideje lehetne jobb. A G-Sync kimaradt, viszont az Adaptív Sync nem, ennek megfelelően alacsonyabb fps mellett is élvezhetjük a játékokat.

Egyedüli rossz hír, hogy a gépet csupán 8 GB memóriával szerelték, így ha biztosra akarunk menni, érdemes bővíteni 16 GB-ra. Aki esetleg sokallja az árat és megelégedne egy némileg gyengébb 4 magos, 8 szálas Core i5-tel is, az erre nézelődjön. Felhívnám viszont a figyelmet a 4 magra, ami már kissé idejét múlt manapság, így amennyiben 2-3 évre tervezünk, úgy érdemesebb rászánni azt a pár plusz ezrest a 6 magos variánsra.

4. Acer Predator Helios 300

Ár: 478 900 Ft-tól
Teszt

Az Acer az évek során újrapozicionálta magát a piacon és immáron számos felső, illetve középkategóriás termékkel rendelkeznek. Ezzel együtt az ár is alaposan megugrott. A Predator Helios 300 viszont nagyon egyben van. Itt még egy előző generációs Intel Core i7-9750H teljesít szolgálatot, na persze nem mintha bármi különbség lenne az Intel 9. és a 10. generációs processzorai között. A 2,6 GHz-es alapórajeltől egészen 4,5 GHz-ig képes boostolni ez a darab, viszont sajnos ennek megfelelően némi melegedésre azért kell számítanunk. A videomegjelenítésről az Nvidia GTX 1660 Ti gondoskodik, aminek köszönhetően a játékok is szépen fognak futni.

A 144 Hz-es IPS panel valami elképesztőre sikeredett, viszont a G-Sync-ről sajnos le kell mondanunk, ami elég meglepő az árát tekintve. Szerencsére itt már nem fukarkodtak a memóriákkal és 16 GB-nyi modult kapunk.

3. ASUS TUF A17

Ár: 369 000 Ft-tól
Teszt

Az ASUS nagy méretű középkategóriás gamer laptopja meglepően jól sikerült. Az árához képest elképesztő tudást kapunk és többek között ez az első AMD-vel szerelt gép a listában, a gyártó ugyanis 8 (!!!) magos, 16 szálas Ryzen 7 4800H-val szerelte a TUF A17-et. Halkan megjegyezném, hogy ez az Intelnél a Core i9-es szint, ellenben a melegedéstől sem kell tartanunk. Ha már a hőfokoknál járunk: a TUF jobb hűtést kapott, mint a nála százezerrel többe kerülő Acer Helios 300, szóval a melegedéstől egyáltalán nem kell tartanunk szerencsére. A 370 ezer forintos árcédula ellenére pedig itt is egy GTX 1660 Ti teljesít szolgálatot, aminek köszönhetően a manapság népszerű játékokkal biztosan nem lesz problémánk, de még az AAA kategóriát is élvezhetjük jó pár évig, no persze nem 144 -sel.

Ezen a ponton pedig elérünk a kijelzőhöz, amiből itt be kell érnünk a 120 Hz-es frissítési rátával és a G-Sync helyett csupán Adaptív Sync-et kapunk. Az IPS kijelző viszont egyáltalán nem egy rossz darab, de az árcédula némi kompromisszummal jár. Sajnos memóriában sem bővelkedik, így mindössze 8 GB-nyi DDR4 modult kapunk, amit érdemes 16 GB-ra bővíteni akár a vásárlás pillanatában.

2. ASUS TUF A15

Ár: 439 500 Ft-tól
Teszt

Őszintén szólva, ha csak a hardver számítana, akkor a TUF A15-öse vinné az első helyezést, ugyanis itt sem spórolt a gyártó. Ezúttal egy fokkal kompaktabb méretről beszélünk, lévén egy 15,6″-os modellről van szó. A központi számításokat itt is egy 8 magos, 16 szálas AMD Ryzen 7 4800H végzi, amit egy Nvidia RTX 2060 támogat. Ezzel már a Ray Tracing adta élményt is megízlelhetjük, persze csak módjával, lévén ez az RTX belépő képviselője.

Az IPS kijelző immáron 144 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, viszont továbbra is az Adaptív Sync-kel kell beérnünk, a G-Sync ugyanis kimaradt a felhozatalból. Jó hír, hogy a memóriával nem spóroltak, ennek megfelelően 16 GB-nyi DDR4 modul áll rendelkezésünkre. Szerencsére a hűtés itt is remekül teljesít, aminek köszönhetően több óra játék után sem forrósodik fel a gép.

1. ASUS ROG Strix G15 (G512LV-HN062)

Ár: 439 900 Ft-tól

Elérkeztünk az összeállításunk első helyezetéhez, ami nem más, mint az ASUS közép-felsőkategóriás darabja. Sajnos specifikációk tekintetében némileg gyengébb, köszönhetően annak, hogy az ASUS foggal-körömmel ragaszkodik az Intelhez ebben a szegmensben, így egy 6 magos, 12 szálas Core i7-10750H teljesít szolgálatot.  A gép összeszerelési minősége viszont itt már első osztályú, azaz a gyártó nemcsak a hűtésre figyelt oda, hanem a megjelenés és az anyaghasználat is prémium.

A játékok futásáért egy Nvidia RTX 2060 felel, amivel a Ray Tracinget is bekapcsolhatjuk és a sebességgel sem lesz gond, köszönhetően a kártya nyers erejének. A gyönyörű 144 Hz-es IPS panelt így többé kevésbé ki fogjuk tudni hajtani, persze mindez játék és grafikai beállítás függvénye. Sajnos a G-Sync-ről itt is le kell tennünk, e helyett marad az olcsóbb Adaptív Sync. A magas árcédula ellenére memóriából is csupán 8 GB-ot kapott a gép, így ezt még érdemes bővítenünk 16 GB-ra.

Remélem sikerült segíteni a választásban. Érdemes viszont minél többet informálódni az adott típus megvásárlása előtt, gondolok itt a várható teljesítményre, dizájnra, hogy aztán véletlenül se érjen meglepetés mikor kézhez kapjuk a hőn áhított laptopunkat.

Egy jó ár-érték arányú telefont is néznél?

DV

Korábbi cikkek

Egy elfeledett 90-es évekbeli FPS shooter most komoly frissítést kap

2024.04.02. - Doom, Half-Life, Quake. A 90-es évek mozgalmas évtized volt az FPS játékok tekintetében,…

29 perc telt el azóta...

Így nézd meg, hogy a Windows 10 / 11 hány pontot ad a gépedre

2024.04.02. –A legtöbb PC felhasználó örömszerzés céljából állítja össze az éppen aktuális számítógépet. Az emberekben azonban…

59 perc telt el azóta...

Nagyobb eséllyel lesz beteg, aki kocsma, vagy étterem mellett lakik

2024.04.02. - Mind tudjuk, hogy mennyire fontos az egészséges étkezés. Fontos, hogy minden, az egészséges…

1 óra telt el azóta...

Horrorjátékok is búcsúznak az Xbox Game Pass kínálatából áprilisban

2024.04.02. - Miközben minden Xbox Game Pass előfizető nagyon várja már az érkező játékok bejelentését,…

1 óra telt el azóta...

Legrosszabbkor merül a kontroller? Az Xbox megoldhatja a problémát

Gábor János 2024.04.02. - Te is rendszeresen úgy jársz, hogy várod a nap végét, amikor…

2 óra telt el azóta...

Nem áprilisi tréfa volt a kacsákkal lövöldözős túlélőjáték, a Duckside

2024.04.02. - Nem is olyan rég még azért voltam megőrülve, mert kiderült, hogy tényleg készül…

3 óra telt el azóta...