Avagy a gamer laptopok gyengeségei, amikre érdemes odafigyelni.

Közeledik a szeptember, ennek örömére egyre kelendőbbek a gamer laptopok. A megfelelő darab kiválasztása viszont sokkal több a buktatót rejt magában, mint egy gamer PC esetén. Épp ezért nem elég kiválasztani az általunk megálmodott összegért kapható legerősebb gépet, mert könnyen lehet, hogy pár napon belül megbánjuk döntésünket.

1. A megfelelő specifikáció kiválasztása

Az egyik legfontosabb: előre fel kell mérnünk, hogy milyen teljesítményre is vágyunk. Egy 200 ezres laptop teljesen más szintet képvisel, mint egy 1 millió forintos csúcsmodell. Sokan csak a processzor órajelét és a videókártya memóriáját nézik, pedig ez nem ad teljes képet a teljesítményről. Egy modern Core i7, ne adj’ Isten i9 esetén például szinte biztosak lehetünk benne, hogy valós felhasználás mellett nem fogja tudni a megadott maximum boost órajeleket a megfelelő hőelvezetés hiánya miatt.

Kicsi a bors, de melegszik is rendesen

Amennyiben játékra kell a laptop, úgy a 16 GB memória már alapnak számít. Persze 8 GB-tal is el lehet lenni, de maximum egy ideig, továbbá fontos, hogy az adott típus dual-channel üzemmódban muzsikáljon, ez ugyanis +10% fps-t is jelenthet, ami azért nem elhanyagolható. Érdemes annak is utána járni, hogy bővíthető-e a típus, így utólag otthon is bepattinthatunk plusz modulokat, persze ez sokszor a garancia vesztésével is jár, ezért érdemesebb a webshoptól kérni a bővítést már megvételkor. Ez a lehetőség sok webáruháznál elérhető és a garanciánk is megmarad.

2. Hűtés

Ha megvan álmaink laptopja, akkor érdemes utánamenni a hűtési rendszerének is. Azt elmondhatjuk, hogy a középkategóriás hardvereket jóval könnyebb optimális hőmérsékleten tartani, mint a felsőbb kategória képviselőit.

Elég brutál első ránézésre, ugye? Pedig a hűtés korántsem volt a toppon…

Erre remek példa az általunk tesztelt MSI GP65 Leopard, amit a 10. generációs Intel Core i7-10750H mellett egyszerűen nem tudott lehűteni a laptop hűtési rendszere. Ellenben egy szerényebb órajeleken üzemelő i5 már biztosan nem 100 fokon működött volna. Ez egyszerű alultervezés, amit a csillogó specifikációk elvakítanak, de hiába a bivalyerős hardver, ha csak félgőzzel képes üzemelni.

Ezt egyébként a legnehezebb feltérképezni vásárlás előtt, főleg az újabb típusok esetén, ugyanis itt csak a tesztekre és a felhasználói tapasztalatokra építhetünk.

Nem mindegy, hogy mi lapul a gép belsejében / Kép: Acer

Jó hír, hogy a főbb melegedő alkatrészek (processzor, videókártya) mind rendelkeznek egy gyári TDP értékkel, ami azért elég sokat sejtet a hardver melegedését illetően. Amíg egy Intel Core i7-10875H 45 wattos TDP-vel rendelkezik, addig a konkurens AMD Ryzen 7 4800HS „csupán” 35 wattos TDP-t tudhat magáénak. Ezek alapján azért már előre sejthető, hogy melyik processzorral szerelt laptop fog jobban melegedni.

3. Hogy tájékozódjunk?

Kizárólag a valós körülmények közt készült tesztek adnak képet az adott típusról. Nincs olyan, hogy egy laptop mindenben jó, ha ilyen videót/cikket olvasunk, nézünk akkor bizony valószínű, hogy egy PR anyaggal állunk szemben. Az pedig különösen gyanús, ha valaki nem tér ki a hőfokokra egy gamer laptop esetén. Tudom, hogy mindenkit először a dizájn ejt rabul, de ne féljünk benézni a színfalak mögé.

A mobilprocesszorok esetén nagyjából lehetetlen számon tartani, hogy melyik az erősebb a másiknál. Erre ott a notebookcheck táblázata, ami szintetikus tesztek alapján rangsorolja a ma kapható laptopprocesszorokat. Ezt mindenképp érdemes csekkolni vásárlás előtt.

A GTA V teljesítménye Geforce 830M mellett / Kép: [email protected]

A videókártyák esetén hasonlóan érdemes megnézni az adott típus teljesítményét. Itt az adott típusnál csekkolhatjuk azt is, hogy mire képes az adott kártya megfelelő körülmények között. Maxon szeretnéd futtatni a GTA V-öt? Nos, ez egy Geforce 830M-mel már nehezen fog menni, tekintve hogy ultrán 9,3 fps-t produkál, de egy RTX 2060 Mobile mellett már nem kell aggódnunk.

4. Honnan vásároljunk?

Találtál egy bomba vételt, de már-már gyanúsan olcsó az árcédula? Ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor az általában átverés. Nemrég egy ismerősöm is hasonlóképp járt. Egy átlagos anyukáról van szó, aki szerette volna meglepni a jól tanuló fiát egy gamer géppel. A Facebookon talált rá az akcióra, meg is rendelte a laptopot, mert csupán 2 darab volt már belőle készleten. Akkor kezdett gyanússá válni az eset, amikor egy hét elteltével sem érkezett meg a termék, a webshop pedig szőrén-szálán eltűnt. Most 2000 károsult várja, hogy mi lesz az eljárás vége, de a pénzt viszont valószínűleg soha többet nem fogja látni.

A boltok értékelését is nézzük meg vásárlás előtt / Kép: [email protected]

Ha azt hinnénk, az árukereső ilyenkor a barátunk: tévednénk, ugyanis még oda is felkerült az újonnan nyíló csaló shop. Épp ezért csak megbízható áruházból érdemes megvásárolni a gépet, ha nem akarunk lyukra futni. Érdemes elolvasni a webshop értékeléseit is, ugyanis erre is lehetőségünk van.

Nem mellesleg a garanciális ügyintézés során sem minden, hogy hogy áll hozzánk az adott áruház. Amíg egyes helyeken egy héten belül visszaadják a pénzünket, addig máshol több hónapot is képesek ülni egy-egy terméken. Ide is tudok egy abszurd példát: annak idején egy hónap után hirtelen meghalt az újonnan vásárolt GTX 1060-am. Az iPonba siettem vele, ahol azzal akartak elhajtani, hogy mivel karcos a DVI csatlakozó széle (!!!), nem biztos, hogy erre ki fog terjedni a szavatosság. Mindezt egy nagyító alatt vizsgálta meg az ügyintéző kolléga. Nos, nagyobb balhék árán sikeresen ki lett cserélve a kártya, de nem kívánom senkinek ezt az érzést. Ezek után valahogy nem olyan szívesen vásárol az ember egy ilyen helyen.

5. Plusz garancia. Kell ez egyáltalán?

Örök érvényű igazság, hogy ami elromolhat, az el is romlik. Épp ezért érdemes átgondolni, hogy mennyit fogjuk használni az adott eszközt. Amennyiben csak hétvégente vesszük elő pár órára, úgy jóval tovább bírja egy laptop, mintha 0-24-be bedobnánk a sarokba renderelni. Nyilván egy sarkított példa, de ez is azt mutatja, hogy mindenki másra használja az új kedvencét. A mai elavulási tendenciák mellett mindenképp érdemes elgondolkodni a plusz garancián, főleg ha nem akarjuk továbbadni a 2-3 év garancia leteltét követően. Ezért általában éves szinten plusz 5-20 ezer forintot szoktak kérni, ami bizony jól jöhet, ha gyakran használjuk az eszközt.

Remélem sikerült irányt mutatni, hamarosan érkezünk egy laptopvásárlási tanácsadóval, ahol konkrét típusokat is kiemelünk majd. A részletekért továbbra is kövessétek a Leet.hu oldalát!

×