Öt laptop, amivel nem lehet mellényúlni.

Korábban foglalkoztunk már a gamer laptopokkal, egész pontosan arra hívtuk fel a figyelmet, hogy mire kell figyelni vásárlás esetén. Mivel itt az iskolakezdés, egyre többen adják a fejüket laptopvásárlásra, épp ezért úgy gondoltuk segítünk a döntésben, ezért összeállítottunk egy toplistát, amely tagjaiban biztosan nem fogtok csalódni. Mivel a gamer laptopok esetén a határ a csillagos ég, így szabtunk egy határt, ennek megfelelően 450 ezer forint alatti darabokat gyűjtöttünk össze. Reméljük mindenki megtalálja benne a számítását.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hardver tekintetében nem a felsőkategóriával fogunk találkozni, ami a hőfokok tekintetében még előnyünkre is válhat. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne futnának maximum grafikán a játékok, csupán nem 144 fps-re kell számítani a legújabb AAA kategóriás címek esetén.

Kezdjünk is neki!

5. ASUS ROG Strix G15 (G512LI-AL043)

Ár: 378 800 Ft-tól
Teszt

A gépben egy Core i7 10750H teljesít szolgálatot, amit az Intel 6 maggal és 12 szállal látott el. Ennek megfelelően a hőfokok miatt is van némi aggódni valónk, ám szerencsére az ASUS nem spórolt a hőcsövekkel, így nem kell tartanunk a túlmelegedéstől. A játékok megjelenítéséért egy Nvidia GTX 1650 Ti felel, amivel a modern játékok is futnak, persze biztosan nem ezzel fogjuk kihasználni a 144 Hz-es IPS kijelzőt, aminek a válaszideje lehetne jobb. A G-Sync kimaradt, viszont az Adaptív Sync nem, ennek megfelelően alacsonyabb fps mellett is élvezhetjük a játékokat.

Egyedüli rossz hír, hogy a gépet csupán 8 GB memóriával szerelték, így ha biztosra akarunk menni, érdemes bővíteni 16 GB-ra. Aki esetleg sokallja az árat és megelégedne egy némileg gyengébb 4 magos, 8 szálas Core i5-tel is, az erre nézelődjön. Felhívnám viszont a figyelmet a 4 magra, ami már kissé idejét múlt manapság, így amennyiben 2-3 évre tervezünk, úgy érdemesebb rászánni azt a pár plusz ezrest a 6 magos variánsra.

4. Acer Predator Helios 300

Ár: 478 900 Ft-tól
Teszt

Az Acer az évek során újrapozicionálta magát a piacon és immáron számos felső, illetve középkategóriás termékkel rendelkeznek. Ezzel együtt az ár is alaposan megugrott. A Predator Helios 300 viszont nagyon egyben van. Itt még egy előző generációs Intel Core i7-9750H teljesít szolgálatot, na persze nem mintha bármi különbség lenne az Intel 9. és a 10. generációs processzorai között. A 2,6 GHz-es alapórajeltől egészen 4,5 GHz-ig képes boostolni ez a darab, viszont sajnos ennek megfelelően némi melegedésre azért kell számítanunk. A videomegjelenítésről az Nvidia GTX 1660 Ti gondoskodik, aminek köszönhetően a játékok is szépen fognak futni.

A 144 Hz-es IPS panel valami elképesztőre sikeredett, viszont a G-Sync-ről sajnos le kell mondanunk, ami elég meglepő az árát tekintve. Szerencsére itt már nem fukarkodtak a memóriákkal és 16 GB-nyi modult kapunk.

3. ASUS TUF A17

Ár: 369 000 Ft-tól
Teszt

Az ASUS nagy méretű középkategóriás gamer laptopja meglepően jól sikerült. Az árához képest elképesztő tudást kapunk és többek között ez az első AMD-vel szerelt gép a listában, a gyártó ugyanis 8 (!!!) magos, 16 szálas Ryzen 7 4800H-val szerelte a TUF A17-et. Halkan megjegyezném, hogy ez az Intelnél a Core i9-es szint, ellenben a melegedéstől sem kell tartanunk. Ha már a hőfokoknál járunk: a TUF jobb hűtést kapott, mint a nála százezerrel többe kerülő Acer Helios 300, szóval a melegedéstől egyáltalán nem kell tartanunk szerencsére. A 370 ezer forintos árcédula ellenére pedig itt is egy GTX 1660 Ti teljesít szolgálatot, aminek köszönhetően a manapság népszerű játékokkal biztosan nem lesz problémánk, de még az AAA kategóriát is élvezhetjük jó pár évig, no persze nem 144 -sel.

Ezen a ponton pedig elérünk a kijelzőhöz, amiből itt be kell érnünk a 120 Hz-es frissítési rátával és a G-Sync helyett csupán Adaptív Sync-et kapunk. Az IPS kijelző viszont egyáltalán nem egy rossz darab, de az árcédula némi kompromisszummal jár. Sajnos memóriában sem bővelkedik, így mindössze 8 GB-nyi DDR4 modult kapunk, amit érdemes 16 GB-ra bővíteni akár a vásárlás pillanatában.

2. ASUS TUF A15

Ár: 439 500 Ft-tól
Teszt

Őszintén szólva, ha csak a hardver számítana, akkor a TUF A15-öse vinné az első helyezést, ugyanis itt sem spórolt a gyártó. Ezúttal egy fokkal kompaktabb méretről beszélünk, lévén egy 15,6″-os modellről van szó. A központi számításokat itt is egy 8 magos, 16 szálas AMD Ryzen 7 4800H végzi, amit egy Nvidia RTX 2060 támogat. Ezzel már a Ray Tracing adta élményt is megízlelhetjük, persze csak módjával, lévén ez az RTX belépő képviselője.

Az IPS kijelző immáron 144 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, viszont továbbra is az Adaptív Sync-kel kell beérnünk, a G-Sync ugyanis kimaradt a felhozatalból. Jó hír, hogy a memóriával nem spóroltak, ennek megfelelően 16 GB-nyi DDR4 modul áll rendelkezésünkre. Szerencsére a hűtés itt is remekül teljesít, aminek köszönhetően több óra játék után sem forrósodik fel a gép.

1. ASUS ROG Strix G15 (G512LV-HN062)

Ár: 439 900 Ft-tól

Elérkeztünk az összeállításunk első helyezetéhez, ami nem más, mint az ASUS közép-felsőkategóriás darabja. Sajnos specifikációk tekintetében némileg gyengébb, köszönhetően annak, hogy az ASUS foggal-körömmel ragaszkodik az Intelhez ebben a szegmensben, így egy 6 magos, 12 szálas Core i7-10750H teljesít szolgálatot.  A gép összeszerelési minősége viszont itt már első osztályú, azaz a gyártó nemcsak a hűtésre figyelt oda, hanem a megjelenés és az anyaghasználat is prémium.

A játékok futásáért egy Nvidia RTX 2060 felel, amivel a Ray Tracinget is bekapcsolhatjuk és a sebességgel sem lesz gond, köszönhetően a kártya nyers erejének. A gyönyörű 144 Hz-es IPS panelt így többé kevésbé ki fogjuk tudni hajtani, persze mindez játék és grafikai beállítás függvénye. Sajnos a G-Sync-ről itt is le kell tennünk, e helyett marad az olcsóbb Adaptív Sync. A magas árcédula ellenére memóriából is csupán 8 GB-ot kapott a gép, így ezt még érdemes bővítenünk 16 GB-ra.

Remélem sikerült segíteni a választásban. Érdemes viszont minél többet informálódni az adott típus megvásárlása előtt, gondolok itt a várható teljesítményre, dizájnra, hogy aztán véletlenül se érjen meglepetés mikor kézhez kapjuk a hőn áhított laptopunkat.

Egy jó ár-érték arányú telefont is néznél?

A 3 legjobb ár-érték arányú telefon – 100 ezer forint alatt

×