A Call of Duty: Warzone játékosai még mindig ki vannak akadva a sok csaló miatt. Az Infinity Ward szerintük nem kezeli jól a helyzetet.

Jól tudjuk, hogy a csalás problémája mindennapos dolog az online multiplayer játékok világában. Természetesen minden egyes fejlesztő és kiadó próbálja különféle módszerekkel visszaszorítani őket, ám sokan úgy gondolják, hogy az Infinity Ward nem tesz eleget. Tényleg így lenne?

Annak ellenére, hogy az Infinity Ward több banhullámot indított az elmúlt időszakban, az erőfeszítés sokak szerint édes kevés.

Mi történt eddig?

A Call of Duty: Warzone megjelenése óta a csalók mondhatni elszaporodtak a játékban. Miközben sokak szerint ma minden egyes meccsen van legalább egy csaló, addig az Infinity Ward banhullámal próbálja őket visszaszorítani. Nos, a játékosok szerint a banhullám és a report-rendszer kevés.

Az IW legutóbb július végén tartott banhullámot, amikor állítólag rengetegen kaptak kitiltást ártatlanul, illetve bant kaptak a toxikus játékosok is. A fejlesztők közben nyilvánosan arra kérik a csalókat, hogy ne csaljanak.

Aimbotting max rank hacker with the most overpowered gun in damascus vs One plastic shieldy boi, who wins? from r/CODWarzone

A csalók és a közösség

Természetesen mindenki, aki tisztességesen próbál érvényesülni, igen frusztrált tud lenni, amikor valaki szoftver segítségével segít rá a győzelemre. Az utóbbi időben azonban ezek a visszhangok egyre csak erősödtek. Sokan videókat osztanak meg és arra kérik a fejlesztőket, hogy bannolják a neveket.

Here is a compilation of this dude cheating please ban him from r/CODWarzone

„Három év alatt 12 ezer Fortnite meccset játszottam, és összesen háromszor haltam meg csalóknak köszönhetően. Ma 4 órát játszottam Warzone-t és hatszor ölt meg csaló”írta a korábbi profi CoD játékos és streamer Jack „CouRage” Dunlop a Twitteren,

Persze a CoD során olykor nehéz bizonyítékot találni arra, hogy valaki csalt. Sok esetben lehet, hogy csak szerencsés valaki, vagy épp az internet vagy játékhiba miatt gondoljuk, hogy csalás áldozatai lettünk. Persze ennek ellenére vannak egyértelmű helyzetek, a probléma pedig velük az, hogy látszólag továbbra is játékban maradhatnak.

A csalásra a legjobb bizonyítékokat talán a profik szintkén lehet találni. Ott van például AlejandroH, akinek neve felkapott lett a Redditen és a Twitteren. A ranglista szerint 661 568 246 győzelme van, sokak szerint pedig azért, mert csaló. Ez persze vitatható, és sokan vitatják is.

Kép: Reddit

Az viszont talán igaz, hogy olykor gyanúsan sokszor kerül valaki a ranglista élére, látszólag furcsa adatokkal. Amikor pedig valakit falon keresztül lőnek ki, a védekezés esélye nélkül, akkor nem lehet kétségünk afelől, hogy csalóval van dolgunk.

„Nagyjából minden meccsen találkozni csalóval” – írja a Redditen BerdxD.

A legnagyobb probléma talán ezzel az, hogy emiatt egyre többen kezdenek elpártolni a játéktól, még a népszerűbb tartalomgyártók is.

A Call of Duty sikerszériájának tehát leginkább a csalók jelenléte, vagy jelenlétük kezelésének hiánya szabhat gátat.

A csalók ráadásul időközben addig jutottak, hogy már bátran kirakják a nyilvánosság elé, hogy csalnak. Jamain-Matton Youtube csatornája már 4 hónapja működik és egyértelműen csal a streamjeiben. Már addig jutott, hogy kigúnyolja a játékosközösséget és a fejlesztőket.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2650&v=mTs_-W-etoA&feature=emb_title

„Ezt a szart streamelem minden nap. Azt hiszitek, hogy bant kapok? Hónapok óta tolom” – mondta egy stream során a múlt hónapban.

„Ne csaljatok!”

Látjuk tehát, hogy a Warzone esetében még a nyilvános csalás is belefér. Közben az Infinity Ward április közepén elindította a csalók elleni harcot. Akkor több mint 70 ezer játékost tiltottak ki. Még azok is bant kaptak, akik együttműködtek a csalókkal.

„Ez kiemelt helyen szerepel a feladatlistánkon” – mondta Joe Cecot, az Infinity Ward vezető fejlesztője a csalással kapcsolatban még májusban.

„Az Activisionnek van egy csapata, ami elkötelezetten üldözi a csalókat, és megtalálják ezeket az embereket” – tette hozzá. Nos, úgy tűnik, csak azt nem sikerült megtalálni, aki ott van a szemük előtt.

A játékba nem sokkal később bekerült a report-rendszer, amivel jelenteni lehet a gyanús eseteket. Ezt néhány hete kiegészítették azzal, hogy értesítőt kapunk, ha a reportunk alapján valakit kitiltottak. Ám ezek az erőfeszítések nyilván nem voltak elegendők ahhoz, hogy azt érezzük: a Warzone játékosok biztonságban vannak.

Csak, hogy megnézzük a konkurenciát: a Fortnite és a PlayerUnknown Battlegrounds hasonló report-rendszert, kétlépcsős hitelesítést, valamint csalás elleni szoftvereket (Easy Anti-Cheat és BattlEye) tartalmaz. Eközben a Riot Games egy még agresszívebb csalásellenes módszert használ, a Vanguardot a Valorant esetében, ami hardveresen bannol.

Az Infinity Ward eddig nem jelentette be, hogy hasonló anti-cheat rendszert vezetne be, vagy lenne valamilyen stratégiájuk. Júliusban kiraktak egy képet, melyben azt írják, nem tolerálják a csalást, és több banhullám érkezik.

„Kérjük, hogy senki ne használjon harmadik féltől származó szoftvert modolásra vagy csalásra. Ez magában foglalja többek között az aimbot, wallhack, trainer, stat hack, texture hack, injector, hex editor programokat, illetve amelyek módosítják a játék adatait.”

Kép: Twitter

Szívből reméljük, hogy a jövőre nézve van valamilyen csalásellenes terve az fejlesztőnek és a kiadónak, ugyanis úgy gondolom: igen komoly következményei lehetnek a csalók elterjedésének a játék sikerét tekintve. Te mit gondolsz?

https://www.facebook.com/groups/warzonehungary/

×