A Microsoft kiemelt figyelmet szentel a játékosok igényeinek kielégítésére a Windows 10-ben, mégis a Linux bizony már a kanyarban van.

Évek óta egyre csak élesedik a verseny a Windows és Linux között, ha a játékok alatt nyújtott teljesítményről beszélünk. Az ingyenes operációs rendszer egyre komolyabb kihívója a Microsoft óriásának, emellett pedig már nem lehet szó nélkül elmenni.

Sajnos a legtöbb AAA cím kizárólag Windows-ra jelenik meg, hiszen ezen a platformon játszanak magasan a legtöbben. Emellett nem sok fejlesztőcsapat teheti meg, hogy egy teljesen más felépítésű operációs rendszerre is portolja a játékát, hiszen egyszerűen nem érné meg.

Persze erre már vannak megoldások, egyre több olyan keretrendszer létezik, amely képes futtatni a Windows-os játékokat bizonyos Linux disztrók alatt.

CS:GO

Jó példa a másik oldalra egy klasszikus esport cím, a Counter Strike: GO. A kompetitív játékok mindig sokkal egyszerűbbek, hiszen a cél, hogy minél több hardveren fusson a lehető legjobb teljesítménnyel.

A VALVE játékai az esetek többségében támogatják a Linux rendszert, sőt, ennél már jóval többről van szó. A LinusTechTips YouTube csatornán időről-időre megvizsgálják az ingyenes operációs rendszer helyzetét a játékvilágban. A legutóbbi ilyen videóban komoly felfedezést tettek a srácok:

Amint az a képen jól látszik, Linux alatt a játék 50 fps-el jobban fut. A teszt ugyanazon a hardveren, ugyanazzal a scripttel készült, tehát tényleg a minimumra van csökkentve a random faktor.

Nem érdemes azonnal költözni

Bár tényleg rendkívül csalogató lehet egy ekkora fps boost, nem érdemes kapkodni. A VALVE mostanában beizzította a rakétákat, melynek köszönhetően jó eséllyel még idén év vége előtt érkezik a Source 2, mely rengeteg optimalizációs frissítést hoz majd magával.

Ezen felül fontos tényező lehet sokaknak, hogy többek között a FaceIT anti-cheat programja sem működik Linux-on, tehát onnan csípőből kitiltja magát az, aki az ingyenes operációs rendszeren játszik.

Nektek vannak teljesítménybeli problémáitok a CS:GO-val?

https://www.facebook.com/groups/huncsgo/A fejléc forrása a YouTube.

×