Bizony, ha hiszitek, ha nem, létezik egy olyan vállalkozás, ami megbízások után épít monumentális építményeket, világokat a Minecraftban. Pénzért.

A jó üzletember azt mondják az, aki észreveszi a megfelelő helyen, a megfelelő időben a piaci rést. Aki képes kihasználni a lehetőséget és pénzt keresni valamiből, amiből lehet. Szinte hihetetlen, de létezik egy cég, ami profi Minecraft építőkből áll. Építészek és tervezők csapata, akiknek azért fizetnek, hogy bonyolult világokat, épületek hozzanak létre egy csomó digitális kockából.

A Varuna nevű team 34 alkalmazottból áll, akiknek az ügyfelek azért fizetnek, hogy látványos alkotásokat készítsenek a Minecraftban.

A Varuna csapata már számos valós és fantasy építményt hozott létre: víz alatti királyságot, vagy épp varázslatos kastélyokat. A csapat 19 éves alapítója és vezérigazgatója Thomas Sulikowski, akivel nemrég a PCGamer készített egy velős interjút.

 

 

A középiskolai barátaim mutatták meg nekem a játékot. Minden nap néhány órát játszottunk az osztálytársaimmal. Akkor merültem el mélyebben a Minecraft kreatív világában” – mondta Thomas.

A srác szép épületeket csinált, melyeket megosztotta Minecraft fórumokon is. Sokan érdeklődni kezdtek a munkái iránt, és többen megkérték, hogy építsen nekik. Ez volt az első alkalom, hogy a hobbiból üzlet lett.

„Elkezdtem kutatásokat végezni, és rájöttem, hogy ez egy egész iparág a Minecrafton belül, amelyben lehetőség van fejlődni.”

Mivel a suli miatt nehéz lett volna egyedül csinálni, később másokat is bevont a dologba, sőt vállalkozást indított. Most 12 különböző ország játékosai alkotják a csapatot és sok megrendelést kapnak.

A Varunának saját portfóliója is, sőt a Youtube csatorna is kiválóan bemutatja, hogy milyen alkotásokat hoztak létre eddig. A csapat gyakorlatilag tényleg úgy működik, mint egy kreatív építészeti cég.

 

Kik a megrendelők?

Thomas szerint háromféle ügyfél létezik.

  • A cég, amelyik marketing-kampányához keres valamilyen egyedi és monumentális eszközt a figyelem felkeltésére. Ez utalhat a cég egyik projektjére, vagy új épületére stb.
  • Megrendelők lehetnek szervezetek, akik jótékonysági céllal használják a Minecraft világát. Egyes országokban nincs lehetőség csúcskategóriás 3D-s építészeti szoftverek használatára. A Minecraft viszont kiváló és kreatív lehetőséget biztosít a tervezésre.
  • A leggyakoribb ügyfelek azonban a magánemberek, akik saját maguknak akarnak egy különleges épületet.

A megbízások viszont néha nehézséggel is járnak. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi kutatást igényel mondjuk lemásolni valamit a Minecraftban. Egy sorozatban szereplő világ megalkotásához a sorozat és annak világának pontos ismerete szükséges. Van persze olyan megbízás is, ami túlmutat a csapat kapacitásán.

„Ismeritek a Naruto animét? Valaki egyszer arra kért minket, hogy az egész Naruto világot alkossuk meg. Nem csak a fővárost, vagy egy vidéket, az egész világot. Azt hiszem, ez egy kicsit túlmutat a képességeinken.”

Pénz

Természetesen mivel ez egy vállalkozás, a cég pénzt keres a munkáival. Egy megbízás 1000 dollárnál kezdődik, ami nagyjából 310 ezer forint. A költségek persze a megbízástól, a kérésektől függően nőhetnek. Egy-egy komolyabb projekt költsége akár 4-5 ezer dollárra is rúghat. Ez nem meglepő, ha tudjuk, hogy milyen sokan dolgoznak teljes állásban az alkotásokon.

A Varuna oldalán egyébként meg lehet venni már kész épületeket is.

Kép forrása: Varuna

 

„Jövőbeli célunk, hogy teljeskörű partnerséget kössünk a Microsoft-tal. Ez a tervünk most” – mondta Thomas.

„Úgy gondolom, hogy a Minecraft rengeteg embernek kínált már lehetőségeket a generációmban. Nem csak pénzt lehet keresni a videojátékokkal, de a közösség is úgy gyarapszik, mint ahogy a kis blokkok az épületekben.”

Gratulálunk innen is a csapatnak! Íme egy jó példa arra, hogy ha az ember kitartó, akkor meg tud élni abból, amit szeret. És ha az épp a Minecraft, akkor a Minecraft.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×