A Starni Games elég rossz helyzetbe került, miután azzal vádolták meg, hogy játékában a náci ideológiát dicsőíti. Az oroszok jogi lépésekre készülnek.

A modern videojáték-fejlesztés egyre nehezebbé válik. Számtalan példát láttunk arra az elmúlt években, hogy ha egy fejlesztő vagy kiadó valamit elszúr, azt a közönség többszörösen bosszulja meg.

Jól ismeri a jelenséget például a Blizzard, akik tavaly több döntésük kapcsán is kaptak hideget, meleget. A videojáték-fejlesztés során tehát bele lehet futni olyan érzékeny témába, ami nem igazán veszi jól ki magát a mai világban. Ez igaz akkor is, amikor valaki történelmi témákkal foglalkozik. A fejlesztőknek ugyanis ilyenkor különösen figyelniük kell arra, hogy a játékosokat semmilyen szinte ne érje sérelem. Persze a cenzúra is egy olyan pont, ami befolyásolhatja egy játék fejlődését, elég csak a kínai videojáték törvényekre gondolni. Láthatjuk, hogy ott egyes játékelemek teljesen máshogy jelennek meg, mint például nyugaton (például a PUBG esetében).

Most egy kijevi székhelyű játékfejlesztő stúdió került a figyelem középpontjába. A Starni Games legutóbbi második világháborús RTS-címe a Strategic Mind: Blitzkrieg nevet viseli. A játék, ami május 22-én jelent meg a Steamen, a második világháborút járja körül a németek szemszögéből. A játékosok az 1939 és 1945 közötti események alatt irányíthatják a német hadsereget.

Kép forrása: Steam

„A játékot a II. Világháború szakértőiből álló csapat készítette, nagy figyelmet fordítva a történelmi hitelességre és rengeteg apró részletre” – írta a Starni Games a megjelenéskor.

A játék legfigyelemreméltóbb tulajdonsága, hogy minden küldetés újrajátszható és alternatív végeredmények hozhatók létre, így egyfajta alternatív történelmet eredményezve. A játék az indulása óta többnyire pozitív értékelést kapott a Steamen.

Az igazi ellentmondás a játék küldetéseinek egyikében merül fel, nevezetesen a „Moszkvai csatában”. A történelem szerint a keleti fronton a német támadás kudarcot vallott a védő Vörös Hadsereg és a kemény orosz tél miatt. Ez volt az első alkalom, amikor a Blitzkrieg (villámháború) nem hozott sikert.

Kép forrása: Steam

A játékban azonban a történelem változtatható, és az orosz hadsereg legyőzhető. Ezáltal lehetővé válik a nácik számára, hogy bevegyék a Szovjetuniót. Ezt követően egy alternatív történelmi esemény során az orosz média náci propagandát hirdet, és együtt érez a németekkel. Egy videó is megjelenik, melyben Hitler is megjelenik, aki csapataival a Vörös téren menetel – írja a SpielTimes.

Kép forrása: Steam

Ezt a videót persze az oroszok igyekeztek törölni minden közösségi oldalról, sőt a Starni Games Youtube csatornája korlátozva lett. Természetesen a dolog mögött az orosz politikai döntéshozók állnak, ugyanis a Szövetségi Tanács tagjai szerint ez propagandának minősül.

„Ez általában ellentmond a nemzetközi jogoknak, nem csak itt, hanem mindenhol, mint a fasiszta ideológia propagandája. Ez bűncselekmény” – hangzott az indoklás.

Természetesen nem sokkal ezután a közösség is felháborodását nyilvánította ki. A Starni Games valóságos célponttá vált a játékosok körében.

 „Az ukrán játék dicsőíti a nácizmust és a Nürnbergi Törvényszék által elítélt nemzetközi bűnözőket. Arra kérjük az ENSZ főbiztosát, hogy reagáljon erre a szörnyű cselekedetre” – olvasható a Russian Mission in Geneva Twitter oldalán.

A Starni Games stúdióvezetője nem sokkal később Redditen reagált a vádakra. A posztot azóta egy adminisztrátor eltávolította.

„Mi egy független játékfejlesztő stúdió vagyunk, Kijevben, Ukrajnában. A Strategic Mind: Blitzkrieg című játékunk nemrég jelent meg PC-n. Jelenleg nem tudunk hozzáférni a YouTube-csatornánkhoz. Kiderült, hogy a játékot az orosz tévé is bemutatta és a nácik dicsőítésével vádoltak meg minket. Emiatt rengeteg panaszt kaptunk a YouTube-on és a Facebookon is. Sőt, úgy néz ki, hogy a kormány jogi lépéseket tervez és büntetőeljárással fenyeget” – írta Igor, a Starni Games stúdióvezetője.

„Semmilyen módon nem próbáljuk dicsőíteni a náci ideológiát, határozottan elítéljük a cselekedeteiket. Készítettünk egy történelmi játékot, amelynek alternatív történelmi lehetőségei vannak. Ha a játékos megnyeri a moszkvai csatát, valóban szemtanúja lehet egy alternatív történelmi pillanatnak a Vörös téren német parádéval. Persze a játékban sok más videó is van, amik mondjuk pont az ellenkező végkifejletet mutatják be. A játék ráadásul denaturált – a német törvények által betiltott összes történelmi szimbólumot lecseréltük.

Kép forrása: Steam

Megpróbálunk olyan játékot készíteni, amelyben bemutatjuk a világháborút a különféle országok szemszögéből. Már elkészítettük a Strategic Mind: The Pacific epizódot is, melyben az amerikai és japán kampány is megtalálható. Ezután azt tervezzük, hogy a Szovjetunió és a szövetségesek is játszhatók lesznek. Nem célunk senki megsértése vagy dicsőítése, hanem nagyszerű és magával ragadó játék létrehozására törekszünk. A játék Steam pontszáma azt jelzi, hogy a játékosok élvezik a játékot” – tette hozzá Igor.

Starni Games tehát megpróbálta megvédeni játékát. Persze most minden azon múlik, hogy mit mond majd a közvélemény az ügyben. Te mit gondolsz?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×