Az okostelefonpiac bizony folyamatosan pörög, sorra jönnek ki a legújabb Apple és Android termékek. De vajon melyik márka a legértékállóbb?

Egy érdekes kérdést tett fel magának a BankMyCell használt mobilokkal kereskedő oldal. Arra voltak kíváncsiak, hogy a mobilok vajon mennyit veszítenek értékükből az évek során, illetve melyek azok a márkák, melyek időtállóbbak ebből a szempontból. Nos, a dologból egy elképesztően részletes és mélyreható gazdasági és mobilpiaci elemzés lett, amiből megpróbáljuk kihámozni a lényeget.

Persze csak annyira, hogy összehasonlítsuk értékállóság szempontjából az Android és iPhone mobilokat. Jól tudjuk, hogy állandó vita, hogy melyik a jobb, de vajon melyik értékállóbb valójában?

Kép forrása: Ting

Ahogy sok termék, így az évek során a mobiltelefonok is veszítenek értékükből. Sőt, ha kihozol a boltból valamit és kibontod, már vesztett az értékéből, nem tudod drágábban eladni. Gondolom ez eddig érthető. A kérdés most csupán annyi, hogy a iPhone vagy az Android mobil veszít többet az értékéből az évek során?

A BankMyCell közel 300 viszonteladói partner adatait vizsgálva úgy találta: az Androidos készülékek nagyjából kétszer olyan gyorsan veszítenek értékükből, mint az Apple iPhone készülékek.

A BankMyCell egyébként az elmúlt négy év adatait vette alapul. Értékállóság szempontjából tehát az iPhone van a toppon, legalábbis az elemzés szerint. Ez azt jelenti, hogy egy iPhone készülék több ideig marad érték a piacon, mint Androidos társai.

Az iPhone készülékek értékcsökkenése 23 és 33 százalék között van évente. A csúcskategóriás Android készülékek értéke évente 45 százalékot esik, az olcsóbb mobiloké pedig akár 50 százalékot. Egy iPhone készülék tehát két év alatt veszít nagyjából annyit az értékéből, mint amennyit egy Android készülék. Legyen az Samsung, Motorola, LG vagy HTC, átlag évi 48 százalékkal kevesebbet érnek a mobiljaik.

Ha tehát valaki értékállóbb telefont szeretne, akkor a legjobban az iPhone készülékekkel jár jól. Azonban gondolom nem ez a mérvadó telefonvásárláskor. Ugyanakkor persze az Androidos telefonok esetében sem mindegyik egyenlően veszít az értékéből.

Ha kíváncsi vagy a teljes elemzésre, azt megtalálod a BankMyCell oldalán.

Szerinted miért értékállóbbak az iPhone telefonok?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×