Ti kérdeztek, mi pedig válaszolunk. A PC Kávézó rovatunk ezerrel pörög tovább.

Tudom, két hete nem volt már PC Kávézó rovat, ami kizárólag az én saram. Egyszerűen annyira pörögtek az események, hogy nem jutott idő a kedvenc rovatomra, de ez már a múlté. Tovább dübörgünk ezerrel. Izgalmas kérdésekből pedig ezúttal sem volt hiány.

Kérdés:

Sziasztok!

Olvastam a PC Kávézó cikkeiteket, és szerintem remek válaszokat adtok mások kérdéseire, ezért ha nem gond, nekem is van egy kérdésem, amivel hetek óta nem tudok mit kezdeni. Amióta a TheVR csatornán újra beindultak a vr-os videók, elgondolkodtam rajta, hogy én is beszerzek egy Vr eszközt. Kétszer volt alkalmam kipróbálni a HTC Vive-ot, meg még régebben egy barátomnak volt egy Gear vr-ja, de saját headsetem még nem volt. Amivel gondba vagyok, hogy nincs egy erős asztali gépem, illetve Ps4-em sincs a PSVR-hoz, csak egy laptopom, ami ugyan játékra alkalmas (Ryzen 7 3750H, GTX 1660Ti, 16GB ram), de mások azt mondták, hogy laptoppal nem érdemes próbálkozni a melegedés miatt. Tudtok nekem segíteni, hogy milyen Vr headsetet vegyek, vagy hogy egyáltalán megéri-e most venni?

Előre is köszönöm a választ!
Üdv,
Mihály

PC Kávézó:

Kedves Mihály,

Először is köszönöm és örülök, hogy rovatunk elnyerte tetszésed. A VR-os kérdéssel pedig őszintén szólva megfogtál. Annak idején, amikor a TheVR még nem volt ennyire ismert, kipróbáltam az ő Oculus Riftjüket egy egyetemi LAN partin. Nekem már akkor is nagyon bejött a cucc, de volt olyan, aki 2 perc után rosszul lett tőle. Épp ezért azt javaslom, hogy amennyiben teheted, próbáld ki előtte a különféle típusokat.  A jó hír, hogy amennyiben magyarországi webáruházból vásárolsz, úgy a törvény szerint 2 hétig bármikor visszaküldheted a terméket és a webshop visszatéríti a pénzt. Ezért a Valve Index VR Kitet eleve kihagynám.

A két legfontosabb paraméter ezeknél a cuccoknál a felbontás és a frissítési frekvencia. Mindkét esetben minél magasabb az érték, annál jobb az élmény, viszont a felbontás növekedésével a gépedre is nagyobb feladat hárul. A 75 Hz-es frissítési frekvencia alá én már nem mennék.

Én legutóbb a HTC Vive Cosmos-t próbáltam, ez még elérhető áron is van, nekem bejött őszintén. De igazából a pénztárcád szab határt, mert el lehet menni akár fél millió forintig is, ha engedi a keret. Az Oculus Rift S-re is érdemes ránézni, ezek most egész jó áron futnak.

A géped pedig ugyanannyira fog melegedni, mint egy másik AAA kategóriás játék esetén. Ha ott vannak gondok és nem tudja tartani az fps-t, akkor az a VR-ban elég zavaró tud lenni.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv,
Sn0w

 

Kérdés:

Sziasztok!

Olvastam, hogy most jönnek ki majd nemsokára az új Nvidia és új AMD kártyák is. Mostanában nagyon gondolkozok már egy új kártyán, épp ezért nem tudok dönteni, hogy most érdemes-e várni vagy sem. Sok helyen olvasom hogy, ha ennyivel erősebbek lesznek, akkor megint emelnek az árakon és csak még drágábban tudok majd az adott teljesítményhez jutni. Szerintetek várjak még, vagy inkább vegyek egyet a mostani generációból? A keret olyan 150 ezer környéke.

Köszi előre is!
Üdv,
Tibi

PC Kávézó:

Előre leszögezném, hogy nem vagyok orákulum, így 100%-osan nem tudom előre megmondani, hogy az új kártyák biztosan ilyen vagy olyan áron lesznek elérhetőek. Egyrészt a forint továbbra is elképesztő gyenge árfolyamon megy, csak reménykedni tudunk abban, hogy a kártyák megérkezéséig erősödik valamennyit. Magam nagyjából 15 éve követem a piacot, ez idő alatt az volt a szokás

generációváltás esetén, hogy adott pénzért mindig több teljesítményt kaptunk, mint korábban.

Akár tetszik, akár nem, az RTX széria esetén is teljesült ugyanez. Az RTX 2080 például nagyjából 10 %-kal erősebb volt a GTX 1080 Ti-nál, ugyanazon az áron. Sokakban mégis az ragadt meg, hogy a GTX 1080-hoz képest az RTX 2080 sokkal drágább, ami igaz is, de cserébe jóval erősebbre is sikeredett. A lényeg, hogy mindig megéri várni a generációváltásra. Amennyiben nagyon égeti a zsebedet a pénz, akkor érdemes legalább addig várni, amíg a jelenlegi generációt elkezdik olcsóbban kiszórni a raktársöprés ideje alatt.

Benned is vannak megválaszolatlan kérdések? Fordulj hozzánk!

A cikk elején ígértem, hogy módosul a PC Kávézóba bekerülés módja. A Facebook oldalunk helyett immáron e-mailben tudtok kérdezni, méghozzá a [email protected] címen. Így közvetlenül én kapom meg a leveleket, nem kell átirányítást eszközölni. Megígérem, hogy igyekszem majd válaszolni ezekre, ahogy az időm engedi.

A PC Kávézó rovatunkkal jövő héten ismét jelentkezünk. Addig is további kellemes napot kívánunk minden kedves olvasónknak!

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×