A Bulldozer majdnem tönkretette az AMD-t. Még szerencse, hogy a Ryzen procik tényleg jól sikerültek.

2011 októberében indult útra az AMD akkori legfrissebb processzorcsaládja, az AMD Bulldozer család. Az FX processzorok az előző generációs Phenom CPU-kat voltak hivatottak leváltani. Ugyanez hellyel-közzel sikerült is, az AMD közben majdnem csődbe ment.

A kódnév: Zambezi

Képen az AMD FX-8150

A Bulldozerek megjelenése előtt mindenki arra számított, hogy a Phenom processzorokat a tökéletesre fejlesztve adja majd ki az új generációt az AMD. Az új gyártási technológiának köszönhetően sok-sok magot, hatalmas órajeleket és hatékonyságot ígért a gyártó.

Az AMD FX-8150-es specifikációja a következő:

  • 8 mag, 8 szál
  • 3,6-os alap órajel (turbóval 4,2-ig húzható)
  • L2 cache memória: 8MB
  • L3 cache memória: 8MB
  • DDR3 támogatás
  • AM3+ foglalat

Sajnos a megjelenés után nem sokkal világossá vált, hogy az AMD FX procik nem úgy sikerültek, ahogy azt mindenki várta volna.

Már az első tesztekből jól kiolvasható volt, hogy valami nincs rendben az új AMD processzorokkal. Az AMD FX-8150-es processzor a maga 8 magjával alig volt képes lenyomni a Phenom II x6-ot, az Intel Sandy Bridge pedig totálisan helyben hagyta.

Sajnos nem csak a teljesítmény hiányzott

Kép: tomshardware

A jól csengő számok mögött sajnos számtalan rossz döntés húzódott meg. Hamar kiderült, hogy nem csak a 8150-es, szinte az összes Bulldozer túl melegen működik, miközben indokolatlanul sokat is fogyasztanak.

Ezek, és a tény, hogy tulajdonképpen semmilyen előrelépés nem történt, csúnyán elgáncsolták a Bulldozerek indulását. Olyannyira, hogy az AMD majdnem bele is fulladt a veszteségbe, amit generáltak az új processzorok.

A Bulldozerek a hiányosságaik ellenére a mai napig megállják a helyüket. Az egyedüli probléma, hogy ma már vannak bizonyos technológiák, amiket nem támogatnak, de bizonyos játékok futtatásához elengedhetetlen.

Természetesen az évek során folyamatosan foltozgatták az FX családot, egészen addig, míg le nem dobták az atomot a Ryzen procikkal. Ezek végül újra versenybe helyezték az AMD-t az Intellel, sőt, talán már újra a piros csapatnál az előny.

Nektek volt valamilyen Bulldozer processzorotok? Jó emlékek kötnek hozzá, vagy nem szerettétek?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×