Természetesen senkinek nem újdonság, hogy a nagy gyártók termékeiből készül hamisítvány, ám némelyik igen hitelesre sikerül. Mire érdemes figyelni?

Sajnos a hamisításnak még a legnagyobb technológiai cégek is áldozatul esnek. Sajnos a hamisítók mindent elkövetnek, hogy el tudják adni silány, vagy régi terméküket, jelentős nyereségre szert téve. Ritkán fordul elő ugyanakkor, hogy aki hamis terméket vesz, vissza tudja szerezni pénzét. Persze könnyebb előre gondolkodni és nem hagyni, hogy átverjenek minket. Mindig az a kérdés: hogyan ellenőrizzük, hogy a külföldről rendelt termék valódi?

Egy friss hír szerint rengeteg kínai székhelyű (nem hivatalos) bolt és kereskedő nemrég jelentős mennyiségű hamisított Intel processzort próbált követlenül az Intelhez visszajuttatni. Az Intel azt tanácsolja az ügyfeleknek, hogy figyeljenek oda, hiszen rengeteg hamis processzor lehet a piacon. Ha egy mód van rá, mindenki vásároljon hivatalos oldalakon és boltokban.

Az Intel is tisztában van azzal, hogy Kínában rengeteg hamis processzor van jelen a piacon. Az egyik leggyakoribb csalás a hamis IHS, vagyis a processzoron látható információk hamisítása, módosítása.

Kép forrása: WCCFTECH

Minden processzor tetején látható többek között a gyártó, a specifikáció száma, az órajel sebessége, tételszám és hivatalos logó. Ezt kétféleképpen is hamisítják: vagy régebbi generációs CPU-kra teszik az új és drága processzor IHS-ét, vagy egyszerűen módosítják az IHS adatokat. Utóbbi ugyan bonyolultabb folyamat, de tulajdonképpen egy matrica segítségével megoldható. Azok, akik ezt nem ellenőrzik, vagy nincsenek ezzel tisztában, könnyen áldozatul esnek a csalásnak.

Kép forrása: WCCFTECH

Ezek a hamis IHS-sel rendelkező processzorok leginkább az vásárlókat érintették eddig, de az Intel China most elismerte, hogy több boltos megpróbálta RMA-val visszajuttatni hozzájuk a manipulált CPU-kat. Az RMA lényege, hogy a gyártó kicseréli, javítja a termékeket a jótállás ideje alatt.

Az Intel persze nem csak elutasítja ezen CPU-k jótállási folyamatát, de jogi lépéseket is tehetnek azon kereskedők ellen, akik ilyet árulnak. Az Intel szerint a hamisított CPU-k száma hatalmas, és ezeket a módosított termékeket nagyon magas áron értékesítik az online piacon. Sokan azért is dőlnek be, mert jelenleg hiány van 8. és 9. generációs processzorokból, így hajlandóak magasabb árat kifizetni, feleslegesen.

Kép forrása: WCCFTECH

Sajnos még az Amazon esetében is előfordult már, hogy hamis CPU került értékesítésre az oldalon. Általános útmutatóként ügyeljünk arra, hogy:

  • Ha egy mód van rá, mindig közvetlenül a viszonteladótól vásároljunk, és ne harmadik féltől, független kiskereskedőtől. Ha mégis előfordul, az Amazon például visszatéríti az árat és még ajándékkal is meglep a kellemetlenség miatt.
  • Mindig vegyük fel videóra a termék kicsomagolását, hogy bizonyítani tudjuk, hogy valóban hamis terméket kaptunk!
  • Mindig ellenőrizzük a processzort! A hivatalos logót és az információkat mindig lézerrel gravírozzák a processzorra – ezt sokkal nehezebb hamisítani.
  • Az Intel CPU-k vásárolói lehetőleg kerüljék a kínai székhelyű online ajánlatokat, mivel ott nagyon magas az hamisított termékek lehetősége!

Te vettél már valamikor hamisított CPU-t?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×