A PC Kávézó rovatunk tovább robog, ezúttal ismét a hardvertéma került elő.

Csupán múlt héten indítottuk el a PC Kávézó rovatunkat, ahol igyekszünk megválaszolni azokat a kérdéseket, amelyek másokat is érdekelhetnek. Legutóbb azt jártuk körül, milyen középkategóriás félkonfigot vegyünk 150 ezerért. A legutóbbi cikkünk óta még több Facebook üzenetet kaptunk, ami a social-ös kollégákra is nagyobb terhet rótt, így némileg csavarunk majd a beküldési módszeren, de erről majd a cikk végén fogok részletesebben beszámolni.

Ezúttal ismét a hardvervilágba merültünk bele, ami nem véletlen, ugyanis úgy tűnik, hogy a kijárási korlátozásnak köszönhetően egyre többen fognak gépépítésbe, hiszen egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig fog tartani a jelenlegi szituáció. Egyesek szerint a vakcina gyártásáig fog tartani, ami jó esetben év végére fog eljönni. Mi azért reménykedünk, hogy hamarabb átvészeljük.

Kérdés:

Sziasztok!

Nagyon megörültem a PC Kávézó rovatotoknak, mert van egy kérdésem, amire senki sem tudott még értelmes választ adni. Egy ideje töröm már a fejem a gépvásárláson és szomorúan azt tapasztaltam, hogy egyes alkatrészek árai egyre jobban mennek fel. Viszonylag kevés pénzből raknám össze (150-200 ezer forint) és szeretnék arra törekedni, hogy a lehető legjobbat kapjam a pénzemért. Érdemes még most gépet venni szerintetek, vagy várjak még vele inkább pár hónapot? Mindenki mást mond, már nem tudom, kinek higgyek…

Köszönöm előre is!
Üdv,
István

PC Kávézó válasz:

Kedves István,

Most alaposan feldobtad a labdát, ugyanis ez egy rendkívül összetett kérdés. Egyrészt az árakat nem csupán a gyártók találják ki, hanem a gazdasági tényezők is nagyban befolyásolják azokat. Ha csupán a dollár-forint árfolyamát vizsgáljuk, abból is látható, hogy nem túl rózsás a helyzet, hiszen egy éve még 280 forintot kértek egy dollárért, most pedig 323 forint a középárfolyam, az euró árfolyama pedig még borzasztóbb. Nem akarok most nagyon belemenni a gazdaságpolitikába, de azt tudni kell, hogy az MNB elég keményen küzd azért, hogy a termelés visszaesése ellenére a forint ne gyengüljön túlságosan és valljuk be, elég nehéz dolguk van. 2009-ben mindenki pánikolni kezdett, amikor elérte a 300 forintot az euró árfolyama, a koronavírus-járványnak köszönhetően pedig már 350 forint felett is jártunk már.

Íme a dollár/forint árfolyama. Nem túl biztató.. /Kép: Leet.hu@Google

Ha kizárólag a fentebbiekből indulok ki és kicsit pesszimista lennék, akkor azt mondanám, hogy most nem érdemes várni. Az árfolyamon túl az SSD/memória árak elszállását jósolták tavaly év végén, ami már 2020 év elején is jól látható volt. Például az 1 TB-os SSD-k árai nagyjából 20-25%-kal emelkedtek, ami azt jelenti, hogy 10-15 ezer forinttal többet kell kiadnunk ugyanazért a termékért. A középkategóriával most szerintem nem érdemes várni. Az általad említett 150-200 ezer forintos ársávban nem kapnál jelentősen többet, ha mondjuk megvárnád az Intel új szériáját. Videókártya fronton már érdekesebb a helyzet, de a középkategóriás Nvidiák várhatóan csak jövőre érkeznek (jó esetben), az AMD pedig itt eléggé el van maradva, tekintve hogy a felsőkategóriára már több éve várunk. Ha pedig meg is jön az új széria, akkor is drágább lesz minden, már csak a devizaárfolyamok miatt is. Ugyanez igaz az új áruk beszerzésére. A nagyker biztosan nem fogja olcsóbban adni a termékeket, ez pedig kihat a webshopok áraira is.

Az eurót is adták már olcsóbban / Kép: Leet.hu@Google

Ha optimista lennék, akkor pedig azt mondanám, hogy jó esetben akár pár ezrest is megspórolhatunk az általad említett kategóriákban, amennyiben visszaáll a forint árfolyama a korábbi kerékvágásba. Emellett pedig valamilyen csoda folytán az SSD-k ára is lemegy, áh… hagyjuk is. Ez inkább már kívánságműsor, nem pedig optimizmus.

Pár hónap múlva ez biztos többet fog érni / Kép: Twister Mod

Maradjunk annyiban, hogy igen, jelenleg érdemes hardvert vásárolni, egészen addig, amíg nem kezdenek vadul elszállni az árak.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a korábbi árfolyamon vásárolt készletek egy ideig tartanak, aztán jön helyükre az új, aminél tapasztalni fogjuk, hogy mit is jelent az, ha gyenge a forint.

Mindez persze spekuláció, biztosat senki sem tud mondani. Remélem tudtunk segíteni és jó gépépítést kívánok, amennyiben amellett döntesz persze.

Üdv,
Sn0w

Benned is vannak megválaszolatlan kérdések? Fordulj hozzánk!

A cikk elején ígértem, hogy módosul a PC Kávézóba bekerülés módja. A Facebook oldalunk helyett immáron e-mailben tudtok kérdezni, méghozzá a [email protected] címen. Így közvetlenül én kapom meg a leveleket, nem kell átirányítást eszközölni. Megígérem, hogy igyekszem majd válaszolni ezekre, ahogy az időm engedi.

A PC Kávézó rovatunkkal jövő héten ismét jelentkezünk. Addig is jó hétvégét kívánunk minden kedves olvasónknak!

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×