A világméretű egészségügyi vészhelyzet elleni harc felfoghatatlan méreteket öltött.


Nemrég elindult a Folding@Home kezdeményezése, melynek keretein belül a szoftverüket letöltve mi is hadba állíthattuk a gépünket a koronavírus elleni kutatásban. A felhasználók azóta egy egészen megdöbbentő eredményt értek el.

A Folding@Home teljesítménye mostanra megduplázta a Summit teljesítményét. Utóbbi a világ legerősebb szuperszámítógépe.

Ha ez nem lenne elég, a gépfarm, melyet a koronavírus elleni harc szelleme hozott össze, erősebb, mint a világ 7 legerősebb szuperszámítógépe, összeadva.

A Folding@Home jelen állás szerint 470 PetaFLOPS teljesítménnyel kutatja a koronavírust. A Summit ehhez képest eltörpülő 149 PetaFLOPS teljesítménye is értünk dolgozik, nem is eredménytelenül. Az elmúlt héten 77 olyan vegyi anyagot találtak, melyek hasznosak lehetnek a koronavírus elleni harcban. A kutatók azonban tájékoztattak, ezek nem jelentik a gyógyulást, egyelőre csak szimulációkról van szó.

A világ szuperszámítógépei egyébként általában nemzeti ügyeket szolgálnak, sokuk például atomkutatással kapcsolatos kalkulációkat végez, így még érdekesebb, hogy a pillanatnyilag legnagyobb teljesítménnyel bíró hálózat a koronavírus ellen küzd és ezzel az egész emberiséget szolgálja.

 

A Folding@Home által készített kép a koronavírusról. Bár a COVID-19 globálisan jelent fenyegetést az egész emberiségre, a hadba fogott több mint 27 ezer processzormag biztosan felveszi a kesztyűt az új fenyegetéssel.

Természetesen a programhoz bármikor lehet csatlakozni és erős gépre sincs hozzá szükség. Akár egy régen elfeledett Pentium gép is képes segíteni, minden bit számít. A Folding@Home szoftverét ide kattintva tudjátok letölteni.

Ti részt vesztek a kutatásban? A szoftver lehetőséget ad arra is, hogy szabályozzátok mikor dolgozhat, így a hardcore gamerek is nyugodtan telepíthetik, nem fogja megenni a számítógépet.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×