1.2 milliárd dollárra büntették Franciaországban az amerikai tech óriást.

Rekordnagyságú büntetést kapott az Apple a Francia Versenypiaci Hivataltól (Autorité de la Concurrence), amiért a piaci verseny ellenes gyakorlatokat alkalmaztak. A perben nem csak ők, két francia viszonteladó hálózat is érintett.

Hárman együtt az Apple, az Ingram Micro és a Tech Data is bírságot kapott, miután kiderült, törvényellenes módszerekkel szabályozták az országban több Apple terméknek az árát.

Forrás: Alessio Bragadini / Flickr

Az amerikai óriásvállalat és a két viszonteladó közösen együttműködve szabályozni tudták az Apple számítógépek és tabletek árát az egész országban. A csalás alól az iPhone kivétel volt, ennek az árát nem tudták manipulálni, lévén ezt a terméket a szolgáltatókon keresztül is be lehet szerezni az országban.

A három cég a valaha volt legnagyobb bírságot kapták versenypiaci csalás miatt, 1.2 milliárd dollárt.

Ez forintban több, mint 388 milliárd és 846 millió forint.

Az Apple nem fogadja el a bírságot, már jelezték is, hogy fellebbeznek a döntés ellen. Nyilatkozatukban elmondják közvetve több, mint 240 ezer munkahelyet biztosítanak és már 40 évnél is messzebb tekint vissza a cég francia múltja. A versenyhivatal döntését igazságtalannak tartják és bíznak benne, hogy később csökkentik a bírságot.

Az Apple-re mostanság rájár a rúd, nemrég a telefonok lassítása miatt kaptak büntetést, most pedig piaci csalással vádolják őket.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×