Olyan 3D nyomtatott japán édességekről van szó, melyek kialakítását egy adott nap időjárása határozza meg.

Aki nem tudná, Japán híres a különleges édességeiről, valamiért egyfajta művészetként kezelik a témát. Volt már például átlátszó édességük is, de tudjuk, hogy kétszázféle Kit-Kat létezik az országban, még olyan is, amiben alkohol van. Ha édességről van szó, a mennyiség helyett inkább a minőség és az esztétika a mérvadó. Most egy olyan egyedülálló édességet mutattak be, mely sajnos csak limitált ideig és korlátozott számban érhető el Tokióban, a THE MOON nevű étteremben – írja a SoraNews.

Az alábbi édességek dizájnja tehát egyes fontos nap időjárási adatai alapján lettek megalkotva. Balról jobbra haladva: édesség a Tokyo Tower elkészülésének napja alapján, a Tokyo Sky Tree elkészültének napja alapján és a Heisei-korszak napfogyatkozása alapján.

Cyber Wagashi – Kép forrása: SoraNews

A „Cyber Wagashi” egyébként az „Open Meals” technológiai szervezet projektje. A kreatív szervezet üzletemberekkel és egyetemekkel együttműködve digitalizálja a étkezési tapasztalatokat. A sütik létrehozásához 3D-s nyomtatót használtak, speciális algoritmus segítségével, amely figyelembe veszi az adott nap különböző időjárási tényezőit. Na, most jön a turpisság.

Kép forrása: SoraNews

A hőmérséklet, a szélsebesség, a légköri nyomás a három fő tényező, ezek befolyásolják az édesség kialakítását. A lekerekített szirmok magas nyomású rendszert mutatnak, a szögletesek pedig alacsony nyomásút. Az adott nap szélsebessége határozza meg az alsó réteg szélességét, míg a légköri nyomás az édesség magasságát állítja be. Az adott nap hőmérséklete a színeket határozza meg: a piros a forró, a kék a hideg. Az időjárási adatok birtokában tehát bármelyik nap alapján lehet ilyen készíteni.

Kép forrása: SoraNews

 

Az édességek íze sem utolsó szempont: macha (japán zöldtea) ízű, illetve tartalmaz vörösbab-pasztát is, ami Japán egyik leggyakoribb édességtölteléke.

Egy édesség ára 3000 jen, ami kb. 8500 forintnak felel meg. Kipróbálnád?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×