Nőnap alkalmából összeszedtünk néhány érdekességet, melyek tökéletesen bizonyítják, a gaming már teljesen kiegyenlített terület.

Sztereotípiák, elavult adatok, megalapozatlan kutatások. Ezek azok a dolgok, melyeket most szeretnénk kisöpörni a fejekből, a lányok gaming szokásaival kapcsolatban.

A lányok ugyanis éppolyan kemény gamerek, mint a fiúk. Nincs mese, ez tény!

Nőnap alkalmából összeszedtünk pár érdekességet, melyek alá is támasztják mindezt.

Szinte teljesen kiegyenlített a létszám

Több kutatás is igazolja, hogy manapság már szinte teljesen 50-50 a gamerek nemi eloszlása. A Newzoo kutatása szerint 2019-ben már a világ gamereinek 46%-a volt nő. Ezt támasztja alá a Statista.com mérése is, ahol már a fejlődés mértéke is látszik. 2017-ben még 42%, 2019-ben már az említett 46% volt a nők aránya. Ilyen ütemű növekedéssel hamar meglesz a tényleges 50-50.

Ugyanannyian, de teljesen más célból

Az elhivatottság kérdése már más, ha a nemek eloszlásáról beszélünk. A lányok között ugyanis kevés az úgynevezett „Cloud Gamer”, vagyis a full fókuszban a monitorra meredő, tryhard egyén. A lányoknál inkább az időtöltést kereső gamerek a jellemzőbbek.

Ez persze összefügg a multiplayer játékok Skill ratingjével is. Ebből ugyanis kiderül, nem azért nem jut el annyi lány a legmagasabb szintig, mert ügyetlenebbek lennének a fiúknál. Pusztán más célból ragadnak egeret, nem is céljuk feljutni a legmagasabb szintre.

A lányok kevesebbet is játszanak

A létszám ugyebár közel azonos, sőt a játékkal töltött alkalmak is megegyeznek. Egy-egy gamingre szánt alkalom alatt azonban a mérések szerint a lányok egyszerre kevesebbel is beérik. Ez pontosan a fenti céloknak köszönhető. Mivel az időtöltést keresik, nem mélyednek bele annyira, mint a hosszabb gaming szakaszokat tartó fiúk.

Eltérő motivációk az induláshoz

További különbség, hogy a lányok teljesen más úton jutnak el a játékokhoz. Kutatások szerint így fest a legfőbb motiváló erő a fiúknál, illetve a lányoknál.

Fiúk:

  • Versenyszellem (14.1%)
  • Rombolás/Pusztítás (11.9%)
  • Készre teljesítés (10.2%)

Lányok:

  • Készre teljesítés (17%)
  • Fantázia (16.2%)
  • Dizájn (14.5%)

Más szerepek, más játékok

Az elhivatottság kérdésével összefügg, hogy az időtöltést kereső női gamerek teljesen más játékokkal is játszanak, mint a fiúk. A lányok aránya hiába 46% a gamerek között, a multiplayerek világába sokkal kevesebben vágnak bele. Itt a lányok aránya csak 33%.

Örülünk neki, hogy ennyi női gamer van a világon, Boldog Nőnapot kívánunk mindegyiküknek!

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×