Új megközelítésből támad az AMD.

Ma tartották az AMD pénzügyi elemzésekről szóló tájékoztatóját, ahol ezúttal nem csupán a pénzügyek körül forgott minden. Az AMD ugyanis néhány új infót is adott a korábban RTX-gyilkos és Nagy Navinak becézett felsőkategóriás kártyáikról.

RDNA 2

Jelenleg az RDNA architektúrát tapossuk, viszont az új kártyák már az RDNA 2 architektúrán alapulnak majd. Erről azt kell tudni, hogy az AMD változtatott a stratégiáján és az RDNA alapú kártyákat mostantól a játékokra fogják kihegyezni. A számítási teljesítményre kihegyezett darabok pedig CDNA néven fognak futni.

Az RDNA 2 alapú kártyák pedig 50 %-kal magasabb teljesítmény/fogyasztás mutatóval érkeznek, szóval alacsonyabb fogyasztásra, jobb hőfokokra és magasabb teljesítményre számíthatunk.  A gyártási folyamat továbbra is 7 nanométeren zajlik majd, viszont az AMD azt is elárulta, hogy az első RDNA 2-es kártyák a Navi 2X néven fognak majd bemutatkozni.

Mikor érkeznek?

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a közeli start csak hiú ábránd volt,

Navi 2X-es GPU-k ugyanis 2020 év végén várhatóak, ez pedig már hivatalosnak tekinthető.

Vélhetően ezek lesznek az „RTX-gyilkosként” ismert kártyák. A Navi 3X pedig leghamarabb 2021-ben érkeznek, de könnyen lehet, hogy még 2022 környékére csúszik a start.

Mit várhatunk a Navi 2X-től?

Az AMD ezúttal is elhúzta a mézesmadzagot. Extrém, 4K-ra is felkészített teljesítmény, a kompromisszummentes játék pedig nem lesz többé álom. Mindemellé pedig a hardveres Ray Tracing sem marad ki a repertoárból.

Ráadásul már az új generációs konzolokban is az RDNA 2 architektúra fog dübörögni, ennek örömére a konzoltulajdonosok sem maradnak ki a Ray Tracing nyújtotta élményből.

Az RDNA 2-es architektúrához az AMD a Ryzen processzorokhoz gyűjtött tapasztalatát is felhasználta. Ez azt jelenti, hogy nagyjából hasonló fejlődést várhatunk, mint a ZEN és a ZEN 2 architektúra esetén. Azaz magasabb teljesítményű IPC-vel és megnövelt órajelekkel érkeznek majd a Navi 2X kártyák.

Mindig fellelkesülünk a hasonló prezentációk után, de azért bizonyos ígéreteket érdemes fenntartásokkal kezelni.

×