A legolcsóbbat venni nem mindig jó ötlet, főleg ha videókártyáról van szó.

Az utóbbi években már szinte mindenki online vásárol, ennek köszönhetően a webshopok egyre nagyobb teret hódítanak meg, kiszorítva ezzel a hagyományos értelembe vett számtech boltokat. Mostanra pedig már odáig is eljutottunk, hogy Kínából gyakorlatilag olcsóbb a házhozszállítás, mintha a szomszéd városból adná fel valaki postán a csomagot. Ennek köszönhetően az eBay, az Aliexpress mellett az agresszív marketing stratégiájuknak hála az olyan webáruházak is virágoznak, mint a Wish, ahol viszont gyakran nem azt kapjuk, amiért fizettünk.

Borzasztó ötlet, mégis rengetegen vásárolnak a Wish-ről videókártyát / Kép: Linus Tech Tips

Linus ezúttal 5 darab videókártyát rendelt a Wish-ről, hogy megnézze, minden esetben átverés rejlik-e az olcsó árcédula mögött. Így talált rá többek között a Geforce GTX 1060 Ti-ra, ami soha nem létezett hivatalosan, de a Wish-nél ilyen kincsekre is bukkanhatunk. Persze a technikai specifikációk már eleve árulkodóak, hiszen míg a GTX 1060 3 GB-os verziója is 192 bites memóriabuszt kapott, addig az állítólagos GTX 1060 Ti már csak 128 bitest tudhat a magáénak.

A hiszékeny vásárlókat viszont így is könnyedén megtévesztik a kínai csalók egy egyszerű trükkel.

Egyes programok már kiírják, ha kamukártyáról van szó / Kép: Linus Tech Tips

A kártyák BIOS-a ugyanis szépen át van írva úgy, hogy az operációs rendszer valóban a rendelt típust jelzi, persze a burkolat alatt teljesen más van. Egyes programok, mint például a HWInfo64 már külön [FAKE] jelzéssel azonosítja az olcsó kínai kártyákat. Mindezt nem véletlenül, ugyanis rengetegen dőlnek be az erős kártyák olcsó árcédulájának.

Elvégre ki ne szeretne egy RTX 2080 Ti-t 20 ezer forintért?

Mind az 5 Wish-ről rendelt kártya kamu volt/ Kép: Linus Tech Tips

A valóság persze gyakran más. Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy régi, alsó-középkategóriás kártyát új BIOS-szal látnak el, így természetesen a kártya teljesítménye valahol a béka segge alatt van. Esetünkben a kamu GTX 1060 Ti-on még a Crysis is éppen, hogy elfutott. Legalábbis egy ideig, utána ugyanis kifagyott az egész játék, ami a mókolt BIOS-ra vezethető vissza.

Ilyen az, amikor kifut a memóriából a kamu kártya / Kép: Linus Tech Tips

A kártyák ugyanis fizikailag kevesebb memóriamodullal vannak ellátva, mint amit a módosított BIOS közöl az operációs rendszerrel. Emiatt ha betelik a memória, akkor a driver nem törli a korábbi adatokat, hanem megpróbálja tovább írni az adatokat, a gond csak azzal van, hogy ilyenkor valójában már nem áll rendelkezésre további memóriamennyiség. Így egy „kellemes” fagyást észlel a felhasználó.

Hogy tudják folyamatosan átverni az embereket?

Mivel már évek óta tart az átveréssorozat, így több tényezőből áll a történet. Egyrészt az eladók webshopját időközönként bezárja a Wish, de ehhez elegendő panasznak kell összegyűlnie. Amikor ez nagy nehezen megtörténik, akkor az eladó nyit egy újabb shopot az oldalon és minden megy tovább.

A Wish pedig semmilyen felelősséget nem vállal a vásárlásokért.

Ennek megfelelően a csalók folyamatosan le tudják húzni az újabb áldozatokat, hiszen nem kell visszafizetniük a pénzt, a Wish nem él semmilyen szankciókkal.

Csak egy újabb kamu kártya a Wish-ről/ Kép: Linus Tech Tips

A küldött kártyák pedig maximum levélnehezéknek lennének jók, de az is megvan, hogy miért ilyen ócska, lerúgott kártyákat küldenek. Legalábbis Linus szerint ezzel is lassítják a reklamációs folyamatokat, így a csalóknak több idejük van egy-egy költözés között. A laikusokat pedig könnyen megtéveszthetik a kamukártyákkal.

Épp ezért érdemes mindig biztos forrásból megvásárolni az általunk kinézett kártyát. Ha pedig valami túl szép, hogy igaz legyen, az az esetek 99%-ában átverés.

A teljes videót itt találjátok:

 

Ti rendeltetek már videókártyát Kínából?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

A borítókép csupán illusztráció, forrás: digitaltrends.com

×