Nemrég a fejlesztők kijelentették, végső céljuk, hogy a játék mindenkihez eljusson, így akár a jövőben ingyenes is lehet a játék. Mivel járna ez valójában?

Bizonyára óriási változást hozna a Rainbow Six: Siege életébe, amennyiben a fejlesztők valóban teljesen ingyen elérhetővé tennék a játékot. Az korábban fizetős játékok esetében történt hasonló lépés negatív következményeit már jól láttuk, például a CS:GO esetében. Persze nyilván előnyökkel is járna, ha a játék ingyen elérhető lenne, hiszen nagyon sokan tudnának csatlakozni a közösséghez. Végiggondoltuk, mivel járna, ha a Rainbow Six: Siege free-to-play lenne.

Fontos, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a Rainbow Six: Siege ingyenes lesz. Egyelőre a fejlesztők csak gondolkoznak ezen. Ha az is lesz, valószínűleg nem egyhamar, hiszen -ahogy mondták- a játék jelenleg nem áll készen erre.

Több csaló, több troll

Kép forrása: Steam

Bár annak ellenére, hogy a Rainbow Six: Siege alapjátéka ma már nem kerül olyan sokba, mint megjelenésekor (kb. 60 euró volt), még így sokan nem határozták el magukat, hogy megvegyék. Persze az, hogy ennél jóval többen is szívesen játszanának a játékkal, az jól látszik például az ingyenes hétvégék alkalmával, amikor a Steam Charts adatai is rávilágítanak a jelentős játékosszám ugrásra.

Igény tehát lenne arra, hogy a játék ingyenes legyen, hiszen valószínűleg jóval több gamer indítaná el. Ezzel együtt pedig sajnos megnövekedve azok száma is, akik következmények nélkül élnének vissza a lehetőséggel. Ahogy az ingyenes hétvégén is látjuk, sok játékos nem átall megnehezíteni mások játékát viselkedésével, még csapattársai számára sem. Például a team killel, a voice chaten történő abuzálással, vagy kilépkedéssel.

Ennél súlyosabb probléma lehet a következmények nélküli csalás, különösen a csalóprogramok használata. A csalók most is szép számmal vannak jelen a játékban, de az egyre kifinomultabb report-és anti-cheat rendszer igyekszik kitiltani őket. A játék során erről folyamatos értesítést kapunk, így láthatjuk a rendszeres banhullámokat is. A csalásnak tehát jelenleg tétje van: ha valaki kitiltást kap, nem játszhat többet. Ha a játékos vissza akar térni, újra meg kell vennie a címet.

A free-to-play esetében viszont ez a veszély nem fenyeget, simán csak új fiókot kell létrehozni és mehet az ész nélküli cheat-maraton. Ennek nyilván a közösség nagy része nem örülne, sőt azt eredményezné, hogy sokan elpártolnának a játéktól.

Több játékos

Kép forrása: Steam

Vitatható, hogy a több játékos érkezése rossz vagy jó. Jó, mert a játékosszám növekedésével a játék egyre sikeresebb lenne, ami miatt a fejlesztők is nagyobb kapacitással tökéletesíthetnék azt. Jelenleg kb. 60 millió felhasználót számlál a Siege, ami valószínűleg nagy mértékben megnőne. A közösség tagjai könnyebben találnának csapatot maguknak és valószínűleg a profi scene is kiszélesedne. Többek követnék a versenyeket és több profi csapat alakulhatna.

A több játékos érkezésével viszont, ahogy említettük, egyre több lenne a troll és a csaló is.

Szerverproblémák

Kép forrása: Steam

A több játékos egyidejű jelenléte egyúttal szerveroldali problémákat is eredményezhetne. A Ubisoft sajnos jelenleg sincs a helyzet magaslatán a szervereket illetően. A játék során gyakori a desync, sokszor lehetetlen a mentett állás szinkronizálása a felhővel, gyakran dob ki a játék a kapcsolat megszakadása miatt. Gyakoriak a DDoS támadások is, amik csak tovább nehezítik a játékosok életét.

Még több a probléma az ingyenes hétvégék alkalmával, ami jól mutatja, hogy ezek valószínűleg csak fokozódnának a free-to-play bevezetésével.

Dráguló termékek

Kép forrása: Steam

A Ubisoft nagy bevételi forrása a játék árából származik. Amennyiben a cím free-to-play lenne, ettől az összegtől elesne a kiadó, melyet valamilyen módon pótolni kell. Valószínűleg a shop-ban kapható skinek, kiegészítők, sőt akár az operátorok árai is nőnének.

Ugyanígy az első időszakban valószínűleg nőne a Battle Pass Premium ára is. Persze az is lehet, hogy a drágulás csak időszakos lenne, míg a megnövekedett játékszám miatt a mikrotranzakciók ki nem termelnének hasonló összeget, mint amit jelenleg a játék ára hoz be.

Csalódás

Kép forrása: Steam

Van azonban még egy fontos tényező. Mi van azokkal, akik már megvették a játékot? Hogy éreznék magukat azok, akik mondjuk négy éve vették meg, amikor még 60 eurót kellett kicsengetni érte? Mi lenne azokkal, akik mondjuk a free-to-play időszak bevezetése előtt néhány hónappal veszik meg azt?

Érdekes kérdés ez, ugyanis igen furcsa lenne, ha a Ubisoft visszafizetné mindenkinek a játék árát. Sokkal valószínűbbnek tartjuk azt, hogy valamilyen kompenzációt kapnának azok, akik már fizettek. Mondjuk jutalmakat, Alpha Packot, kiegészítőt, vagy játékon belüli fizetőeszközt. A kérdés persze az, hogy kiegyeznénk-e ezzel?

Kép forrása: Steam

Mint látható a Rainbow Six: Siege ingyenes verziója számos kérdést vet fel. A fenti pár pont csupán néhány első gondolat, gyaníthatóan nektek is van még pár tippetek, hogy mivel járna ez a változás.

Amennyiben valamit kihagytunk, vagy valamire nem gondoltunk, nyugodtan osszátok meg velünk. Szerintetek jó vagy rossz öltet a Rainbow Six: Siege free-to-play bevezetésének gondolata?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×