Tavaly októberben szigorított az IRS a virtuális valutákról szóló rendeletén. Külön kiemelték a V-Buckokat is, azt viszont kevesen tudják, hogy a gyakorlatban ez pontosan mit jelent.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Adóhatósága (IRS) tavaly októberben úgy rendelkezett, a virtuális pénznemek is megadóztathatók. És ha már így van, szigorúan oda is fognak figyelni rá a bevallások alakalmával. A Fortnite játékosok legnagyobb bánatára, a határozatukban külön kiemelték a V-Buckokat is. Idézet a határozatból:

„A Bitcoin, Ether, Roblox, valamint a V-Buck, konvertibilis virtuális valutának számítanak.”

Ez tehát azt jelenti, hogy ha a jogszabályok bölcsőjének is tekinthető USA elkezdte, hamarosan mások is átvehetik az újfajta adóztatást. Idővel akár nekünk, magyaroknak is adót kellene majd fizetnünk a V-Buck vásárlásaink után?

A gyakorlat már sokkal megnyugtatóbb

Ezt a játszmát az USA-ban már lejátszották, a végeredmény pedig mindenki számára megnyugtató lehet. Ha véresen komolyan akarja venni az állam a pénzügyminisztérium határozatát, akkor bizony minden megvásárolt V-Buck, Apex Coin, vagy GTA Online pénznem után adót kellene fizetni.

Erre még egy kitöltendő formanyomtatványt is készítettek, amiben arról érdeklődik a kormány, hogy vásárolt-e az adott személy a listázott virtuális valutából bármennyit is az aktuális naptári évben.

Ez rendesen megnehezített volna mindent, ezért az IRS tisztázta az ügyet, amilyen gyorsan csak tudta.

Ha a játékon belül költjük el a megvásárolt pénznemet, akkor nem kell feltüntetni az adóbevallásunkban a V-Buckokat.

A minisztérium külön elnézést kért a játékosoknak a félreérthető megfogalmazásért. Ez alapján nem kell félnünk, valószínűleg itthon sem fognak komolyabban foglalkozni a virtuális valutákkal a NAV-osok. Persze csak addig, amíg a játékon belül költjük el.

https://www.facebook.com/groups/fortnitehunkozosseg/

×